reklama_pozioma
Uderzenie w Tuska z Brukseli? Juncker proponuje likwidację stanowiska szefa RE
Opublikowano dnia 13.09.2017 11:56
Juncker wygłosił w Parlamencie Europejskim doroczne orędzie o stanie Unii Europejskiej. Jak podaje portal politico.eu. podczas przemówienia padła zaskakująca propozycja, która – jeśli wejdzie w życie – oznacza likwidację funkcji pełnionej przez Donalda Tuska.

Donald Tusk, screen YT
Przewodniczący KE zaproponował połączenie stanowisk przewodniczącego Rady Europejskiej i szefa Komisji Europejskiej.

Krajobraz europejski byłby bardziej czytelny i zrozumiały, gdyby statek Europa był prowadzony przez jednego kapitana

– powiedział Jean-Claude Juncker. Zastrzegł przy tym, że jego propozycja nie jest skierowana personalnie do Donalda Tuska w celu skrytykowania go, ale w jego opinii połączenie stanowiska szefa KE i RE spowoduje wyższą skuteczność na szczeblu europejskim.

źródło: do rzeczy, politico.eu
Wideo Adam Andruszkiewicz [K'15]: Głosowałem w obronie ministra Macierewicza i już tłumaczę dlaczego
Przemysław
Jarasz

Śledczy ze Śląska rozwikłali zagadkę śmierci polskiego szofera we Włoszech
Policjanci i prokuratorzy z Sosnowca rozwikłali zagadkę śmierci polskiego kierowcy TIR-a we Włoszech w 2014 roku. Pomimo umorzenia sprawy przez włoskie organa ścigania, prowadzone przez polskich śledczych długie i skomplikowane śledztwo doprowadziło właśnie do zatrzymania i przedstawienia zarzutów karnych 49-letniemu mieszkańcowi Małopolski. Zdaniem śledczych to on stał za tym tajemniczym zgonem. Grozi mu do 10 lat więzienia.
Paweł
Janowski

Paweł Janowski: Szoah biznes
W ostatnich miesiącach temat ludobójstwa niemieckiego z okresu II wojny światowej powrócił na pierwsze strony gazet. Ku zaskoczeniu Polaków oskarżenia o udział w mordowaniu Żydów sformułowali przedstawiciele państwa Izrael. Polacy są cierpliwi, ale są jakieś granice bezczelności. Panie i panowie z Izraela właśnie przekroczyli tę granicę.

Jerzy Bukowski: Znika pomnik generała, "który się kulom nie kłaniał"
Świerczewski był aktywnym działaczem komunistycznym, który walczył przeciwko Polsce w 1920 roku jako oficer Armii Czerwonej.