Uderzenie w Tuska z Brukseli? Juncker proponuje likwidację stanowiska szefa RE
Opublikowano dnia 13.09.2017 11:56
Juncker wygłosił w Parlamencie Europejskim doroczne orędzie o stanie Unii Europejskiej. Jak podaje portal politico.eu. podczas przemówienia padła zaskakująca propozycja, która – jeśli wejdzie w życie – oznacza likwidację funkcji pełnionej przez Donalda Tuska.

Donald Tusk, screen YT
Przewodniczący KE zaproponował połączenie stanowisk przewodniczącego Rady Europejskiej i szefa Komisji Europejskiej.

Krajobraz europejski byłby bardziej czytelny i zrozumiały, gdyby statek Europa był prowadzony przez jednego kapitana

– powiedział Jean-Claude Juncker. Zastrzegł przy tym, że jego propozycja nie jest skierowana personalnie do Donalda Tuska w celu skrytykowania go, ale w jego opinii połączenie stanowiska szefa KE i RE spowoduje wyższą skuteczność na szczeblu europejskim.

źródło: do rzeczy, politico.eu

Życie w 800 gramach
Gdzie zaczyna się człowiek? Choć etycy, duchowni i naukowcy wciąż nie są w tej kwestii zgodni, w Polsce nie ma obowiązku ratowania dzieci rodzących się między 23 a 27 tygodniem ciąży. Lekarze - i trudno ich za to winić - nie chcą w takich przypadkach sami podejmować decyzji. Pytają rodziców. Podobno większość odpowiada – walczmy. Dziś medycyna jest zdolna uratować znaczny odsetek skrajnych wcześniaków. Jak funkcjonują te, którym udało się przeżyć? To temat tygodnia 47 numeru TS.

Czy grożą nam emerytalne kominy?
– Rząd łamie prawo (…). Proponuje rozwiązanie, które będzie zarzewiem konfliktów społecznych i problemów finansowych – mówi członek KK NSZZ Solidarność Henryk Nakonieczny. O co chodzi w projekcie zmian ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i dlaczego związki zawodowe tak mocno go krytykują? Anna Grabowska
Najnowsze wydanie Tygodnika Solidarność nr 47/2017 już dostępne

Pobierz darmową aplikację do cyfrowego wydania Tygodnika Solidarność
Wideo Tysol.pl Dr Waldemar Kozioł Udomowienie nie polonizacja banków
Barbara
Piela

[video] Nowa animacja Barbary Pieli: "Gra o fotel szefa Nowoczesnej"
Nowa animacja Barbary Pieli

Jerzy Bukowski: Używajmy właściwych nazw historycznych miejsc i obiektów
Jako piłsudczyk mam w żywej pamięci słowa Komendanta: „jeśli ktoś mówi ci, że nie warto bić głową w mur, to miej go za głupca” oraz mądre przysłowie o kropli drążącej skałę.
Stanisław Seaman
Januszewski

Stanisław "Seaman" Januszewski: Bartek i Donek. Dwaj kumple
Minister Sienkiewicz w rządzie premiera Tuska poczynał sobie raczej jak Papkin, no bo jak tu rządzić teoretycznym państwem? Choć trzeba mu oddać, że trzymał marsowy fason, jak nie przymierzając sławny Eliot Ness.