Oświadczenie w sprawie publikacji Super Express n/t rzekomego "zakazu handlu w soboty"
Opublikowano dnia 12.10.2017 11:53
W związku z publikacjami dziennika Super Express oraz portalu internetowego www.se.pl zawierającymi nieprawdziwe informacje dotyczące stanowiska NSZZ "Solidarność" w sprawie projektu ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ "Solidarność" oraz Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele oświadcza, iż niezmiennie stoi na stanowisku, iż ograniczenia handlu powinny dotyczyć wszystkich niedziel w miesiącu, zgodnie z zapisami projektu, pod którym podpisało się ponad pół miliona obywateli.

SBHiU NSZZ "S"
Doniesienia dziennika Super Express oraz portalu se.pl jakoby "Solidarność" była gotowa zgodzić się na ograniczenia w handlu zaledwie w dwie niedziele w miesiącu w zamian za dwie soboty wolne od pracy w tej branży są całkowicie nieprawdziwe i stanowią rażący przykład złamania elementarnych zasad rzetelności dziennikarskiej.

Oświadczamy również, że jeżeli Super Express oraz portal se.pl nadal będzie rozpowszechniał sprzeczne z prawdą informacje na temat stanowiska NSZZ "Solidarność" w sprawie ograniczenia handlu w niedziele, podejmiemy odpowiednie kroki prawne.

Alfred Bujara
przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ "Solidarność"

Chcemy pracowniczej konstytucji!
Na Zachodzie układy zbiorowe pracy to chleb powszedni. U nas wciąż uważane są za archaizm, rozwiązanie niepotrzebne i niepraktyczne. Niesłusznie – i dlatego Solidarność będzie o nie walczyć. O tym w Temacie Tygodnia 43. numeru „TS”, poświęconym właśnie układom zbiorowym.
Nauczyciele potrzebni od zaraz
Od początku wprowadzania zmian w oświacie straszono, że wielu nauczycieli
straci pracę. Tymczasem w niektórych szkołach nawet kilka tygodni
po rozpoczęciu roku szkolnego brakowało dydaktyków. Jak to w końcu jest ze zwolnieniami nauczycieli po reformie? Barbara Michałowska.
Grupa Wyszehradzka – więcej pragmatyzmu, mniej romantyzmu
Chociaż pozornie zgadzamy się we wszystkim, nie można zapominać, że w politycznych sojuszach każdy z partnerów ma swoje interesy. Nie inaczej jest w przypadku Grupy Wyszehradzkiej. O tym, czy rzeczywiście tak bardzo po drodze Węgrom i Polakom – dla „TS” pisze Dominik Héjj.
Najnowsze wydanie Tygodnika Solidarność nr 43/2017 już dostępne

Pobierz darmową aplikację do cyfrowego wydania Tygodnika Solidarność
Wideo Prof. Szwagrzyk Człowikiem Roku 2016 Tygodnika Solidarność
europoseł Zbigniew
Kuźmiuk

Zbigniew Kuźmiuk: Wielkie inwestycje w Polsce ukazują prorosyjskość i proniemieckość partii opozycyjnych
Pod koniec poprzedniego tygodnia na sesji rady miejskiej w Elblągu, minister gospodarki morskiej Marek Gróbarczyk przedstawił lokalizację kanału żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną, która znacząco skróci drogę morską do portu przeładunkowego zlokalizowanego w tym mieście.
Barbara
Piela

[Kliknij aby zobaczyć całość] Nowe plastusie Barbary Pieli: Grodzka, HGW i Kijowski
"Trzeba być sobą", plastelina, skala 1:10

Jerzy Bukowski: Oryginalna walka ze stresem
A może reakcja przełożonych była zbyt pochopna?