reklama_pozioma
List otwarty mleczarzy do premier Beaty Szydło i ministrów
Opublikowano dnia 29.10.2017 15:46
"Doceniając Państwa starania dążące do przebudowy społeczno-gospodarczej kraju zwracam uwagę na aspekty, które są pomijane lub celowo przemilczane. Dotykają one przyczyn a nie skutków.  Mam na myśli pracowników i tworzenie dobrych miejsc pracy" - pisze Lech Bednarz, Wiceprzewodniczący Rady Krajowej Sekcji Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” w liście otwartym skierowanym do Jarosława Kaczyńskiego, Beaty Szydło, Mateusza Morawieckiego, Elżbiety Rafalskiej i Zbigniewa Ziobry. Poniżej publikujemy całość listu.

W chwili obecnej Polska postrzegana jest jako źródło taniej siły roboczej i największy obóz pracy w UE. Korporacje i koncerny działające w Polsce bezwzględnie wykorzystują tą sytuację i wyzyskują pracowników jak to tylko możliwe. Tworzenie nowych miejsc pracy przez inwestorów i spadek bezrobocia wcale nie wpływa na poprawę sytuacji pracowników w Polsce. W kraju, w którym obowiązuje społeczna gospodarka rynkowa pracodawcy traktują pracowników przedmiotowo. Powszechny jest mobbing i nękanie oraz zastraszanie pracowników. Zasada zrównoważonego rozwoju nie może być pustosłowiem i powinna przywrócić godność pracowników. Żadne działania zachęcające finansowo pracowników do pozostawania na rynku pracy nie przyniosą oczekiwanego skutku jeżeli nie zadbają Państwo o podniesienie statusu pracowników, szacunku dla nich i poszanowania ich praw. Pracownicy będą masowo uciekać na emerytury nie widząc swojej przyszłości na bezdusznym i nieludzkim rynku pracy w Polsce. Ludzie nie będą pracować dla krwiopijców i wyzyskiwaczy tracąc zdrowie psychiczne i fizyczne. Pieniądze, które zarobią i tak będą musieli wydać na leczenie i leki.

Pracodawcy są praktycznie bezkarni. Bezczelnie łamią prawa pracownicze i związkowe, utrudniają tworzenie i działalność związków zawodowych, wyrzucają z pracy działaczy związkowych. Około 98,4% postępowań prokuratorskich i sądowych przeciwko pracodawcom naruszającym prawa związkowe i pracownicze zostało umorzonych. Sądy i prokuratura wyraźnie faworyzują pracodawców a pracobiorców skazują na pożarcie. To skandal i nie może być na to zgody. Czy zastanawiali się Państwo dlaczego w 2016 roku więcej Polaków popełniło samobójstwo niż zginęło w wypadkach komunikacyjnych w kraju?

Jeżeli czujecie się Państwo odpowiedzialni za tych, którzy tworzą dochód narodowy powinniście niezwłocznie podjąć następujące działania przywracające godność pracowników w Polsce:

1. Nowelizacja prawa pracy pod kątem wzmocnienia pozycji pracowników w szczególności obostrzenia czasu pracy, przywrócenia wolnych sobót i niedziel oraz zobowiązania pracodawców do udowodnienia braku mobbingu w przypadku jego zgłoszenia
2. Nowelizacja ustawy o PIP pod kątem wyposażenia inspektorów w narzędzia skutecznie odstraszające pracodawców od łamania praw pracowniczych i związkowych /obecnie max. kara to 5.000 zł a powinna wynosić 500.000 zł/ oraz zwiększenia odpowiedzialności inspektorów za ich czynności służbowe
3. Nowelizacja ustawy o związkach zawodowych pod kątem zniechęcenia pracodawców do utrudniania tworzenia i działalności związków zawodowych
4. Nowelizacja prawa karnego pod kątem zwiększenia kar finansowych i pozbawienia wolności dla pracodawców naruszających prawa pracownicze i związkowe.

Polacy są jednym z najbardziej zapracowanych narodów na świecie. Jeżeli nie zabezpieczycie Państwo interesów pracowniczych i związkowych na odpowiednim poziomie to pracownicy będą masowo uciekać z rynku pracy na renty i emerytury lub wyjeżdżać z Polski. Nigdy nie stworzycie Państwo gospodarki opartej na zrównoważonym rozwoju jeżeli nie wykonacie powyższych działań. Propaganda mówi o kolejnych korporacjach inwestujących w Polsce i tworzonych miejscach pracy. A ja się pytam - jakiej jakości będą to miejsca pracy?

Lech Bednarz
            Wiceprzewodniczący Rady
            Krajowej Sekcji Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego
            i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność”
            skpsid@solidarnosc.org.pl

Wideo Konferencja "Układy zbiorowe drogą do społecznej gospodarki rynkowej" - Piotr Duda

Jerzy Bukowski: 100-lecie odzyskania niepodległości także na Oleandrach?
Odzyskiwanie niepodległości było dłuższym procesem, nie jednorazowym fajerwerkiem. Kraków odegrał w tym procesie rolę niepoślednią.
Marian
Panic

Marian Panic: Niemiecka prasa o amerykańskiej gospodarce za Trumpa. Skąd my to znamy?
Niemiecka gazeta przyznaje: "Wiadomości o rychłym upadku amerykańskiej gospodarki okazały się przedwczesne. Od 20 stycznia 2017 rządzi Donald Trump. Nie spowodowało to ruiny gospodarczej. Przeciwnie, gospodarka kwitnie".
Adrian
Wachowiak

Wachowiak: Co Prezydent zrobił dla wyjaśnienia Smoleńska? Sakiewicz, Zybertowicz i TweetUp w Republice
Nie ustają emocje związane z rekonstrukcją rządu, a w szczególności związane z odwołaniem ministra ON Antoniego Macierewicza i roli prezydenta Andrzeja Dudy w tym procesie. Wczoraj w internecie znów lekko się zagotowało. Tym razem poszło o słowa Tomasza Sakiewicza, który stwierdził, że prezydent RP jest “beneficjentem” katastrofy smoleńskiej i że jako urzędująca głowa państwa nie zrobił nic dla jej wyjaśnienia.