reklama_pozioma
List otwarty mleczarzy do premier Beaty Szydło i ministrów
Opublikowano dnia 29.10.2017 15:46
"Doceniając Państwa starania dążące do przebudowy społeczno-gospodarczej kraju zwracam uwagę na aspekty, które są pomijane lub celowo przemilczane. Dotykają one przyczyn a nie skutków.  Mam na myśli pracowników i tworzenie dobrych miejsc pracy" - pisze Lech Bednarz, Wiceprzewodniczący Rady Krajowej Sekcji Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” w liście otwartym skierowanym do Jarosława Kaczyńskiego, Beaty Szydło, Mateusza Morawieckiego, Elżbiety Rafalskiej i Zbigniewa Ziobry. Poniżej publikujemy całość listu.

W chwili obecnej Polska postrzegana jest jako źródło taniej siły roboczej i największy obóz pracy w UE. Korporacje i koncerny działające w Polsce bezwzględnie wykorzystują tą sytuację i wyzyskują pracowników jak to tylko możliwe. Tworzenie nowych miejsc pracy przez inwestorów i spadek bezrobocia wcale nie wpływa na poprawę sytuacji pracowników w Polsce. W kraju, w którym obowiązuje społeczna gospodarka rynkowa pracodawcy traktują pracowników przedmiotowo. Powszechny jest mobbing i nękanie oraz zastraszanie pracowników. Zasada zrównoważonego rozwoju nie może być pustosłowiem i powinna przywrócić godność pracowników. Żadne działania zachęcające finansowo pracowników do pozostawania na rynku pracy nie przyniosą oczekiwanego skutku jeżeli nie zadbają Państwo o podniesienie statusu pracowników, szacunku dla nich i poszanowania ich praw. Pracownicy będą masowo uciekać na emerytury nie widząc swojej przyszłości na bezdusznym i nieludzkim rynku pracy w Polsce. Ludzie nie będą pracować dla krwiopijców i wyzyskiwaczy tracąc zdrowie psychiczne i fizyczne. Pieniądze, które zarobią i tak będą musieli wydać na leczenie i leki.

Pracodawcy są praktycznie bezkarni. Bezczelnie łamią prawa pracownicze i związkowe, utrudniają tworzenie i działalność związków zawodowych, wyrzucają z pracy działaczy związkowych. Około 98,4% postępowań prokuratorskich i sądowych przeciwko pracodawcom naruszającym prawa związkowe i pracownicze zostało umorzonych. Sądy i prokuratura wyraźnie faworyzują pracodawców a pracobiorców skazują na pożarcie. To skandal i nie może być na to zgody. Czy zastanawiali się Państwo dlaczego w 2016 roku więcej Polaków popełniło samobójstwo niż zginęło w wypadkach komunikacyjnych w kraju?

Jeżeli czujecie się Państwo odpowiedzialni za tych, którzy tworzą dochód narodowy powinniście niezwłocznie podjąć następujące działania przywracające godność pracowników w Polsce:

1. Nowelizacja prawa pracy pod kątem wzmocnienia pozycji pracowników w szczególności obostrzenia czasu pracy, przywrócenia wolnych sobót i niedziel oraz zobowiązania pracodawców do udowodnienia braku mobbingu w przypadku jego zgłoszenia
2. Nowelizacja ustawy o PIP pod kątem wyposażenia inspektorów w narzędzia skutecznie odstraszające pracodawców od łamania praw pracowniczych i związkowych /obecnie max. kara to 5.000 zł a powinna wynosić 500.000 zł/ oraz zwiększenia odpowiedzialności inspektorów za ich czynności służbowe
3. Nowelizacja ustawy o związkach zawodowych pod kątem zniechęcenia pracodawców do utrudniania tworzenia i działalności związków zawodowych
4. Nowelizacja prawa karnego pod kątem zwiększenia kar finansowych i pozbawienia wolności dla pracodawców naruszających prawa pracownicze i związkowe.

Polacy są jednym z najbardziej zapracowanych narodów na świecie. Jeżeli nie zabezpieczycie Państwo interesów pracowniczych i związkowych na odpowiednim poziomie to pracownicy będą masowo uciekać z rynku pracy na renty i emerytury lub wyjeżdżać z Polski. Nigdy nie stworzycie Państwo gospodarki opartej na zrównoważonym rozwoju jeżeli nie wykonacie powyższych działań. Propaganda mówi o kolejnych korporacjach inwestujących w Polsce i tworzonych miejscach pracy. A ja się pytam - jakiej jakości będą to miejsca pracy?

Lech Bednarz
            Wiceprzewodniczący Rady
            Krajowej Sekcji Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego
            i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność”
            skpsid@solidarnosc.org.pl

Obywatelu, ratuj się sam
Z wielu opracowywanych przez ostatnie lata dokumentów wynika, że obrona cywilna działa w Polsce tylko na papierze. Miejsce w schronach znajdzie w razie potrzeby tylko 1,37 proc. Polaków. Co co możemy liczyć w sytuacji zagrożenia? Obrona cywilna to Temat Tygodnia 46 nr TS.

Przybyli, zobaczyli, nic nie zrozumieli
Pracodawcy w Polsce nie chcą układów branżowych, nie widzą potrzeby ich negocjowania, nie dostrzegają korzyści wynikających z istnienia PUZP. Co gorsza, nie tylko oni tych korzyści nie widzą lub nie znają – gdyż problem dotyczy również polskich ministrów. Mirosław Miara

Wirtualny świat, rzeczywista wojna
W XXI w. do pokonania przeciwnika wcale nie potrzeba wielkich armii, nowoczesnych czołgów lub samolotów. Wojnę można wygrać, operując klawiaturą i myszką komputerową w komfortowym biurze. Łukasz Piotrowski
Najnowsze wydanie Tygodnika Solidarność nr 46/2017 już dostępne

Pobierz darmową aplikację do cyfrowego wydania Tygodnika Solidarność
Wideo Tysol.pl wywiad Cezarego Krysztopy z protestującym przeciwko KOD Zygmuntem Poziomką
Marcin
Kacprzak

Marcin Kacprzak: Murem za Beatą
Gdy tylko Prawo i Sprawiedliwość zdobyło władzę, to niemal od pierwszego dnia ich rządów najbardziej bałem się wielce prawdopodobnego momentu, w którym ktoś z tego obozu, nie mając nic ciekawszego do roboty, złapie za młotek i przychrzani sobie nim prosto w duży palec u stopy. Udawało się uniknąć tego scenariusza, lepiej lub gorzej, równo dwa lata. Młotek jednak wisi wciąż na ścianie i widzę, że pokusa by go użyć jest w PiS-ie bardzo, bardzo wysoka.

Jerzy Bukowski: Polska nie wykupi Zułowa
Wypowiedź wicepremiera kładzie chyba kres nadziejom litewskich Polaków.
Przemysław
Jarasz

[Ujawniamy] Poznaj Poznań... Jak samorządowe fundusze trafiały do Agory/AMS
Z kasy miast zarządzanych przez liberalnych polityków płyną szerokim - przynajmniej z punktu widzenia przeciętnego człowieka - strumieniem fundusze przeznaczone na akcje reklamowe (i inne) w liberalnych mediach. Odkryliśmy, że przez ostatnie 2-3 lata, grupa Agora S.A./AMS S.A. w Poznaniu zarządzanym przez - związanego z Platformą Obywatelską - prezydenta Jacka Jaśkowiaka otrzymała zlecenia na ponad 1,07 miliona złotych!