reklama_pozioma
Ryszard Czarnecki nie został odwołany ze stanowiska wiceszefa PE
Opublikowano dnia 18.01.2018 14:45
Konferencja Przewodniczących Parlamentu Europejskiego nie odwołała wiceszefa PE europosła PiS Ryszarda Czarneckiego.

screen yt

O odwołanie Ryszarda Czarneckiego z funkcji wiceprzewodniczącego parlamentu wnioskowali szefowie czterech grup politycznych parlamentu.

Cała sprawa zaczęła się, gdy europosłanka PO Róża Thun w materiale niemiecko-francuskiej telewizji Arte o sytuacji w Polsce za rządów PiS, powiedziała: „Jak tak dalej pójdzie, w Polsce nastanie dyktatura (...) Jak się raz zniszczy demokrację i wolność, to nie wiem jak to odbudować”.

Czarnecki tak skomentował te słowa:

Podczas II wojny światowej mieliśmy szmalcowników (...), a dzisiaj mamy Różę von Thun und Hohenstein i niestety wpisuje się ona w pewną tradycję”.

Liderzy grup Parlamentu Europejskiego słowa Czarneckiego nazwali „niedopuszczalnymi i poniżającymi” i chcieli jego odwołania.

Jednak ta kwestia będzie przedmiotem dopiero kolejnego posiedzenia w lutym. Do tego czasu Czarnecki ma spotkać się z przewodniczącym Parlamentu Europejskiego Antonio Tajanim.

mk/żródło: polskieradio
Wideo Prof. Romuald Szeremietiew: Polska może wrócić do pozycji mocarstwowej
poseł Janusz
Szewczak

Janusz Szewczak: UE dopiero będzie mieć kłopoty, czyli o jednego Donalda za dużo
Tam gdzie jest Donald Tusk tam zawsze są problemy i szkody. Powinniśmy jednak być wdzięczni Donaldowi Tuskowi i Fransowi Timmermansowi, bo to właśnie dzięki nim pozbywamy się ostatecznie złudzeń, co do samej Unii i wątpliwości, że tacy ludzie mogą zrobić cokolwiek dobrego i sensownego dla Polski.
europoseł Zbigniew
Kuźmiuk

Zbigniew Kuźmiuk: Im więcej zwrócili mafii reprywatyzacyjnej, tym większe nagrody otrzymali od HGW
Wczoraj Komisja Weryfikacyjna ogłosiła komunikat o ogromnych nagrodach, jakie wypłaciła urzędująca prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz w latach 2007-2013 pracownikom Biura Gospodarki Nieruchomościami (od roku 2014 zamiast premii władze miasta uruchomiły dla tych pracowników dodatek motywacyjny do wynagrodzenia).

Skandaliczny mural z Baumanem
Jest to poważne nadużyciem moralne, historyczne i polityczne popełnione przez dyrekcję Polin.