loading
Proszę czekać...

Styl Życia


« wstecz [1] [2] [3] [4] [5] dalej »
kafelka Zdrowie z beczki - kapusta kiszona krzepi - 2017-05-24
Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Dziś kupując ją w sklepie wybierajmy tę sprzedawaną z beczki - zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników.\n„Najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki, która nie jest przepakowywana w opakowania detaliczne. Praktycznie bezwartościowa pod względem związków biologicznie aktywnych jest kapusta pasteryzowana” – wyjaśnia dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (IRZiBŻ PAN).
kafelka List "100" - poparcie dla dobrej zmiany w polskiej oświacie - 2017-04-28
Sto osób – m.in. naukowcy, nauczyciele i wykładowcy akademiccy – podpisało list z poparciem „dla dobrej zmiany w polskiej oświacie”. W piśmie wspierają działania Ministerstwa Edukacji Narodowej i wszystkich środowisk zaangażowanych w reformę systemu oświaty w Polsce.
kafelka Cholesterol z jajek już nie straszy - 2017-04-19
Chociaż jedno kurze jajko zawiera dopuszczalną dzienną dawkę cholesterolu, to zdrowa osoba może bez obaw zjeść w ciągu doby trzy jajka, a okazjonalnie - nawet więcej. Cholesterol z jaj jest bowiem inaczej metabolizowany niż ten produkowany przez ludzką wątrobę - tłumaczą eksperci z SGGW.\nŚrednie jajo kurze (o wadze 50 g) zawiera 170-185 mg cholesterolu. Czy należy się go bać? Zdaniem dr hab. Eweliny Hallmann z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW – absolutnie nie. Dawniej zalecano, by nie jeść jaj zbyt często. Teraz jednak wiadomo, że jaja nie są tak niezdrowe, jak się kiedyś wydawało.
kafelka Prof. Wiesław Kozak: zbyt często sięgamy po środki przeciwgorączkowe - 2017-04-12
Temperatura ciała np. 37,2 stopni C nie jest nawet stanem podgorączkowym i nie potrzeba jej zbijać; gorączka stymuluje i trenuje układ immunologiczny; świadomość społeczna w tym zakresie jest zdeformowana przez propagowane środki przeciwgorączkowe - mówi PAP prof. Wiesław Kozak z UMK w Toruniu, zajmujący się jej badaniem od kilkudziesięciu lat.\n"Gorączka jest reakcją fizjologiczną na działanie jakiegoś czynnika środowiskowego - patogenu, toksyny czy elementu stresogennego. Jest reakcją na tego rodzaju sytuację - fizjologiczną, regulowaną i niezwykle starą ewolucyjnie i powszechną w całym królestwie zwierząt. Obecnie wiemy już, że gorączkę organizm sam wzbudza w wyniku tzw. +kontaktu immunologicznego+ z czynnikiem inwazyjnym (bakterią, wirusem) - podkreśla prof. Kozak.
kafelka Odszedł Wojciech Młynarski, zostały piosenki - wspomnienie - 2017-04-06
Z Wojciechem Młynarskim spotkałem się już w podstawówce. Nie osobiście rzecz jasna – dopiero później okazało się, że mieszka w pobliżu - ale z piosenkami, których był wykonawca i autorem tekstów. Słuchałem nagranego z radia na taśmę magnetofonową koncertu. Młynarskiemu akompaniował pianista i kompozytor Jerzy Derfel.
kafelka Ekspert: samobójcy wysyłają sygnały; trzeba być na nie wyczulonym - 2017-04-06
Czterech na pięciu samobójców wysyła jakieś sygnały. Dotyczy to również dzieci: opuszczają się w nauce, odsuwają od znajomych, mają zmienny nastrój, samookaleczają. Rodzice powinni być na takie symptomy wyczuleni - mówi kryminalistyk i suicydolog dr Andrzej Gawliński.
kafelka Co jedzą i jak polują koty z naszych miast i wsi? - 2017-04-05
Wałęsające się koty potrafią narobić w środowisku niezłego spustoszenia. Dzięki nowym badaniom naukowców z SGGW, PAN i IBL wiemy, że koty z polskich miast i terenów pozamiejskich polują w odmienny sposób i na inne zwierzęta.\nWałęsające się koty domowe sieją wśród dzikich zwierząt całkiem pokaźne spustoszenie. Naukowcy przyglądają się temu z uwagą z kilku powodów. Na przykład dlatego, że koty to zwierzęta związane z człowiekiem i w nowe miejsca (np. na wyspy) dostają się głównie z naszą pomocą. Ale i same świetnie dają sobie radę. Szybko się rozmnażają, i są liczne. A to znaczy, że w środowisku żyje armia zabójców o niegasnącym instynkcie łowieckim.
kafelka Jadłospis zgodny z rodzajem pracy? Murarz dużo mięsa, a dziennikarz orzechy. Zupki z torebki zakazane! - 2017-04-03
Szacuje się, że aż 90 proc. polskich pracowników źle się odżywia. W pracy jemy nieregularnie, byle co i byle jak. Tymczasem m.in. od tego co jemy, zależy wydajność i efektywność naszej pracy. Tymczasem specjaliści żywienia zalecają, by jadłospisy pracowników były dostosowane do charakteru i czasu ich pracy.
kafelka Zgaga i refluks – dolegliwości błahe? - 2017-03-15
Nie bez powodu kłótliwą osobę, która bezustannie dokucza innym, nazywamy zgagą. Dolegliwość opisywana jako uczucie palenia lub pieczenia za mostkiem, połączone niekiedy z kwaśnym odbijaniem lub wrażeniem obecności kwasu w jamie ustnej, potrafi skutecznie uprzykrzyć nam życie.
kafelka Dziś Tłusty Czwartek. "Kto w Tłusty Czwartek nie zje pączka, ten nie będzie mieć szczęścia" - 2017-02-23
Tłusty Czwartek, czyli inaczej Zapusty to pierwszy dzień ostatniego tygodnia karnawału. Jego data zależna jest więc od daty świąt Wielkanocnych i może wypaść między 30 stycznia a 4 marca. W tym roku Tłusty Czwartek obchodzimy wyjątkowo wcześnie, bo już 4 lutego, za to za rok będziemy musieli poczekać prawie trzy tygodnie dłużej. Według jednego z przesądów jeśli dzisiaj nie zje się ani jednego pączka to w tym roku czeka nas niepowodzenie.
« wstecz [1] [2] [3] [4] [5] dalej »
ciastkoWykorzystujemy pliki "cookies" aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Możesz zablokować możliwość wykorzystywania tych plików poprzez zmianę ustawień w swojej przeglądarce internetowej.