Już za miesiąc XXIV Międzynarodowa Spartakiada Przemysłu Spożywczego

Wśród dyscyplin zaplanowanych na ten rok, znalazły się m.in. turniej piłki nożnej, turnieje piłki siatkowej kobiet i mężczyzn, tenis stołowy kobiet i mężczyzn, biegi przełajowe, a także rzut piłką do kosza, rzut lotką i rzut kulami. Rozgrywki tradycyjnie zakończy dekoracja zwycięzców.
Historia spartakiad
Pierwsza spartakiada została zorganizowana z okazji Dnia Pracownika Przemysłu Spożywczego w dniu 24 maja 1997 roku w Wojskowym Ośrodku Wypoczynkowym w Ryni jako I Festyn sportowo – rekreacyjny. Wzięło w nim udział 180 uczestników z 10 zakładów: Zakłady Przemysłu Tytoniowego Kraków i Poznań, Polmos Siedlce, Białystok i Lublin, Zakłady Mięsne Białystok i Ostróda, ZPOW Łowicz, Mleczarnia Częstochowa i Pick Szeged z Węgier. Rozegrano cztery konkurencje: piłka nożna, piłka siatkowa, przeciąganie liny i turniej strzelecki. W turnieju piłki nożnej i strzeleckim zwyciężyła drużyna Zakładów Mięsnych z Białegostoku, w piłce siatkowej z Zakładów Mięsnych Ostróda a w przeciąganiu liny Polmos Siedlce.
Zorganizowana po raz drugi impreza rekreacyjno – sportowa została nazwana II Międzynarodowa Spartakiad Przemysłu Spożywczego i odbyła się w Wieluniu, w dniach 23-24 maja 1998 roku. Tym razem przyjechało 211 uczestników z 16 zakładów i rozegrano pięć konkurencji – dodatkowo zawody wędkarskie. Zwycięzcą spartakiady została drużyna z Zakładów Mięsnych z Ostródy.
Dotychczas w zawodach wzięło udział łącznie kilkanaście tysięcy zawodników.