Uważaj: Tak producenci fałszują mięso

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość mięsa, ryb, pieczywa, mleka. Niektórzy producenci żywności stosują nieuczciwe praktyki – pisze w sobotę serwis money.pl.
Zdjęcie ilustracyjne Uważaj: Tak producenci fałszują mięso
Zdjęcie ilustracyjne / fot. Archiwum PAP/PIXSELL

Portal zwraca uwagę o skali problemu - na 7 tys. kontroli przeprowadzonych w 2022 roku przez IJHARS co czwarta kończyła się znalezieniem wad w zakresie oznakowania. W co ósmej z deklaracją producenta nie zgadzały się parametry fizykochemiczne.

Serwis podkreśla, że największym problemem jest jednak rozbieżność między deklarowanym a rzeczywistym składem produktów - np. w przypadku bułki tartej nierzetelność stwierdzono w… co trzeciej próbce.

CZYTAJ TAKŻE: Rolnik mieszkający przy samej granicy: Widziałem wszystko

Tak producenci fałszują mięso

Warto także zwrócić uwagę na to, jakie sztuczki stosują producenci w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Money.pl podkreśla, że problem dotyczy 38,6 proc.

To m.in. stosowanie zakazanych fosforanów. W mięsie i jego produktach lądują też substancje, o których nie ma mowy na opakowaniach - chodzi o mięsa innego rodzaju czy skrobię” – czytamy.

Problemy występują również w przypadku mięsa drobiowego. Tu skala problemu jest nieco niższa, choć nadal wysoka - 22,2 proc. Najczęstszą sztuczką producentów jest tutaj zwiększona ilość wchłoniętej wody, czyli tzw. fałszowanie mięsa.


 

POLECANE
Straż Graniczna wydała niepokojący komunikat z ostatniej chwili
Straż Graniczna wydała niepokojący komunikat

Od miesięcy polskie służby graniczne regularnie publikują raporty dot. tego, co dzieje się na granicy z Białorusią. W poniedziałek ukazał się nowy raport. 

Będzie naprawdę niebezpiecznie. IMGW wydał komunikat z ostatniej chwili
Będzie naprawdę niebezpiecznie. IMGW wydał komunikat

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej w poniedziałek wydał ostrzeżenia I stopnia przed silnym wiatrem w województwie pomorskim, zachodniopomorskim, a także w woj. śląskim i małopolskim. A także ostrzeżenia I stopnia przed silnymi opadami deszczu w powiatach na Dolnym Śląsku.

Dziennikarka TVP wściekła na posła PiS. Bo powiedział „bodnarowcy” z ostatniej chwili
Dziennikarka TVP wściekła na posła PiS. Bo powiedział „bodnarowcy”

Poseł PiS Paweł Szrot został zrugany przez dziennikarkę TVP Kamilę Biedrzycką za użycie sformułowania „bodnarowcy”. Do kuriozalnego wydarzenia doszło podczas dyskusji w programie „Woronicza 17”.

Warszawa: Mężczyzna podpalił plecak i zostawił go przed Belwederem z ostatniej chwili
Warszawa: Mężczyzna podpalił plecak i zostawił go przed Belwederem

W poniedziałek rano nieznany mężczyzna przy ogrodzeniu pod Belwederem podpalił plecak, po czym oddalił się z miejsca zdarzenia. 

Sytuacja przed debatą: Trump–Harris… z ostatniej chwili
Sytuacja przed debatą: Trump–Harris…

Wydarzenia na arenie światowej wyraźnie przyspieszają. Faktycznie do załatwienia pozostało tylko kilka toczących się spraw. A tak naprawdę to wyeliminowanie Trumpa i Muska, a resztę ludzi rozumiejących zagrożenie dla WOLNOŚCI można uspokoić dopalaczami strachu i igrzyskami ośmiogwiazdkowych lewackich uduchowionych manifestów typu „Wypierdalać!”.

Prezes ZUS: „To źle, że obniżono wiek emerytalny” z ostatniej chwili
Prezes ZUS: „To źle, że obniżono wiek emerytalny”

– Wiek emerytalny był kiedyś słusznie podniesiony i niesłusznie został obniżony, ale dzisiaj ta decyzja jest w rękach polityków i nie wydaje się, żeby ktoś chciał poważnie ten temat podjąć – mówi „Faktowi” prezes ZUS Zbigniew Derdziuk.

Oto najlepszy kandydat na prezydenta wg wyborców PiS [SONDAŻ] z ostatniej chwili
Oto najlepszy kandydat na prezydenta wg wyborców PiS [SONDAŻ]

Jarosław Kaczyński poszukuje wśród działaczy PiS odpowiedniego kandydata na prezydenta. Zdaniem wyborców PiS najlepszym kandydatem będzie Mariusz Błaszczak – wynika z sondażu United Surveys dla Wirtualnej Polski.

z ostatniej chwili
Tankowanie samochodu firmowego może być łatwe i tanie – karty paliwowe

Nie musisz już martwić się o stos faktur za paliwo ani wydawać pracownikom odliczonych banknotów lub firmowej karty przy wizytach na stacjach paliw. Specjalne karty wydawane przez koncerny paliwowe umożliwiają bezgotówkowe zakupy.

Polacy w Afryce południowej: niezwykłe losy i dziedzictwo Wiadomości
Polacy w Afryce południowej: niezwykłe losy i dziedzictwo

Polska obecność w Afryce południowej, choć mniej znana, odznacza się długą i barwną historią, która sięga aż do XVII wieku. Na łamach portalu republikapolonia.pl przedstawia ją Andrzej Otomański. W pierwszej części autor skupił się na początkach polskiego osadnictwa na południowym krańcu Afryki oraz jego rozwój aż do okresu międzywojennego, ukazując przy tym, jak Polacy, pomimo odległości i różnic kulturowych, zdołali wtopić się w lokalne społeczności, tworząc trwałe ślady swojej obecności.

Rozdroża katolickiego konserwatyzmu Wiadomości
Rozdroża katolickiego konserwatyzmu

W dzisiejszym świecie coraz trudniej jest zrozumieć, czym naprawdę jest konserwatyzm katolicki. Wiele z tego, co kiedyś uchodziło za fundamenty tego nurtu, zostało zafałszowane lub nadużyte, zarówno przez zwolenników, jak i przeciwników. Nie jest to jednak unikalna sytuacja – podobne problemy dotykają również innych wyznań i ideologii, które w praktyce często odbiegają od swoich pierwotnych założeń. Przykładem może być Partia Konserwatywna w Wielkiej Brytanii, która z konserwatyzmem ma już obecnie niewiele wspólnego, czy niemiecka Unia Chrześcijańsko-Demokratyczna (CDU), której działalność ma niewiele wspólnego z chrześcijaństwem.

REKLAMA

Uważaj: Tak producenci fałszują mięso

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość mięsa, ryb, pieczywa, mleka. Niektórzy producenci żywności stosują nieuczciwe praktyki – pisze w sobotę serwis money.pl.
Zdjęcie ilustracyjne Uważaj: Tak producenci fałszują mięso
Zdjęcie ilustracyjne / fot. Archiwum PAP/PIXSELL

Portal zwraca uwagę o skali problemu - na 7 tys. kontroli przeprowadzonych w 2022 roku przez IJHARS co czwarta kończyła się znalezieniem wad w zakresie oznakowania. W co ósmej z deklaracją producenta nie zgadzały się parametry fizykochemiczne.

Serwis podkreśla, że największym problemem jest jednak rozbieżność między deklarowanym a rzeczywistym składem produktów - np. w przypadku bułki tartej nierzetelność stwierdzono w… co trzeciej próbce.

CZYTAJ TAKŻE: Rolnik mieszkający przy samej granicy: Widziałem wszystko

Tak producenci fałszują mięso

Warto także zwrócić uwagę na to, jakie sztuczki stosują producenci w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Money.pl podkreśla, że problem dotyczy 38,6 proc.

To m.in. stosowanie zakazanych fosforanów. W mięsie i jego produktach lądują też substancje, o których nie ma mowy na opakowaniach - chodzi o mięsa innego rodzaju czy skrobię” – czytamy.

Problemy występują również w przypadku mięsa drobiowego. Tu skala problemu jest nieco niższa, choć nadal wysoka - 22,2 proc. Najczęstszą sztuczką producentów jest tutaj zwiększona ilość wchłoniętej wody, czyli tzw. fałszowanie mięsa.



 

Polecane
Emerytury
Stażowe