Popularne parówki wycofane z obrotu. GIS wydał ostrzeżenie

Jak informuje GIS w komunikacie, w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Przypomnijmy, że spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Produkt jest wycofywany z rynku
Komunikat GIS dotyczy parówek z szynki „Stówki” 100%, 200 g, marki Sokołów, o numerze partii C32541.
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi
– informuje Inspekcja Sanitarna. Poinformowano również, iż trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, a Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.