Dziś Andrzej Duda wyda oświadczenie. Marcin Mastalerek zdradził szczegóły

– Nie poznamy dziś nazwiska przyszłego premiera; prezydent Andrzej Duda podsumuje konsultacje z liderami partii – przekazał w czwartek w RMF FM szef gabinetu Prezydenta RP Marcin Mastalerek.
Andrzej Duda Dziś Andrzej Duda wyda oświadczenie. Marcin Mastalerek zdradził szczegóły
Andrzej Duda / PAP/Radek Pietruszka

Szef gabinetu prezydenta był pytany o planowane na czwartek w południe wystąpienie prezydenta Andrzeja Dudy; dopytywano go czy, prezydent przedstawi na nim kandydata na premiera.

"Prezydent podsumuje dziś konsultacje ze wszystkimi partiami"

"Nie poznamy dziś nazwiska przyszłego premiera. Prezydent podsumuje dziś konsultacje ze wszystkimi partiami, liderami partii" - odpowiedział. Zaznaczył, że nie może przedstawić już w mediach tego, co dokładnie powie prezydent. "Myślę, że powie Polakom to, co powiedział podczas tych konsultacji, podsumuje to, co usłyszał" - dodał minister.

Zaznaczył, że prezydent nie przekazał mu, czy podjął decyzję w sprawie wskazania przyszłego premiera. "Jeśli wie, to jeszcze mi nie powiedział" - mówił Mastalerek. Podkreślił, że decyzja w tej sprawie zostanie podjęta i przedstawiona w konstytucyjnym terminie.

"Każdemu (prezydent) wczoraj mówił, i przedwczoraj, dwie rzeczy: że te konsultacje są na poważnie, że nie zawracałby głowy formacjom politycznym gdyby już podjął wcześniej decyzję, a po drugie, że nie dzieje się nic takiego, by skracać kadencję" - dodał Mastalerek. (PAP)

Rytuał voodoo powodem śmierci 40 osób Wiadomości
Rytuał voodoo powodem śmierci 40 osób

Tragedia, do której doszło w środę, po raz kolejny ilustruje skalę kryzysu uderzającego w Haiti, karaibskie państwo, rujnowane przez wojny gangów i towarzyszące im przesiedlenia setek tysięcy ludzi - zaznaczyła AFP. Osoby, które przeżyły katastrofę łodzi, powiedziały, że ogień wybuchł, gdy jeden z migrantów zapalił świecę w celu odprawienia ceremonii voodoo, mimo że na pokładzie była benzyna. Wypływający w morze migranci z Haiti praktykują czasami tradycyjne rytuały w celu ochrony przeprawy i uniknięcia straży przybrzeżnej. Według Międzynarodowej Organizacji ds. Migracji (IOM) łódź przewoziła ponad 80 osób i udała się z Haiti w kierunku Turks i Caicos, terytorium zależnego Wielkiej Brytanii w Ameryce Środkowej. Haitańska straż przybrzeżna uratowała 41 migrantów. Siedem osób jest w stanie krytycznym. Trwają poszukiwania pozostałych pasażerów - napisała AFP. IOM podkreśliła, że "ekstremalna przemoc w kraju popycha Haitańczyków do coraz bardziej masowych ucieczek". "Brak perspektyw ekonomicznych, załamanie systemu opieki zdrowotnej i zamknięcie szkół sprawiają, że wiele osób uważa migrację za jedyny sposób na przetrwanie" - dodała organizacja. Jej zdaniem od początku roku kraje regionu zmusiły do powrotu na wyspę ponad 86 tys. Haitańczyków. W kraju o populacji ok. 11,5 mln osób żyje obecnie prawie 600 tys. uchodźców wewnętrznych.

TVN24: Odnalezione ciało z raną postrzałową to Jacek Jaworek z ostatniej chwili
TVN24: Odnalezione ciało z raną postrzałową to Jacek Jaworek

Zwłoki mężczyzny, które w piątek odnaleziono w Dąbrowie Zielonej na Śląsku, należą do Jacka Jaworka. Potwierdziły to wyniki badań DNA – informuje TVN24.

Zamach we Lwowie. Nie żyje Iryna Farion z ostatniej chwili
Zamach we Lwowie. Nie żyje Iryna Farion

Nieznany sprawca postrzelił w piątek śmiertelnie byłą posłankę ukraińskiego parlamentu Irynę Farion, nacjonalistkę z partii "Swoboda". – Lekarze zrobili wszystko, co mogli, ale rana była zbyt poważna – przekazał mer Lwowa Andrij Sadowy.

RMF: Zabójca polskiego żołnierza na granicy z Białorusią zidentyfikowany przez służby z ostatniej chwili

Polskie służby zidentyfikowały i namierzają człowieka, który zabił 21-letniego polskiego żołnierza, strzegącego granicy z Białorusią – informuje RMF FM.

Nie żyje syn znanej polskiej celebrytki. Nowe informacje z ostatniej chwili
Nie żyje syn znanej polskiej celebrytki. Nowe informacje

Rok temu w Krakowie doszło do tragicznego wypadku, w którym zginął syn polskiej celebrytki Sylwii Peretti. Są nowe informacje w tej sprawie.

Jest list szefa Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy do Korneluka pilne
Jest list szefa Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy do Korneluka

Wirtualna Polska opublikowała odpowiedź szefa Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy Theodorosa Rousopoulosa na pismo prokuratora Dariusza Korneluka.

Wypadek na A2. Pięć osób walczy o życie z ostatniej chwili
Wypadek na A2. Pięć osób walczy o życie

W sobotę rano na autostradzie A2 doszło do poważnego wypadku, w którym bus uderzył w samochód służby drogowej. Dziewięć osób zostało rannych, w tym pięć w stanie krytycznym.

Trump rozmawiał z Zełenskim. Przyniosę światu pokój i zakończę wojnę z ostatniej chwili
Trump rozmawiał z Zełenskim. "Przyniosę światu pokój i zakończę wojnę"

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski odbył w nocy z piątku na sobotę rozmowę telefoniczną z republikańskim kandydatem na prezydenta USA Donaldem Trumpem – poinformowały ukraińskie media.

Niemcy: Wnuk Stauffenberga ostrzega przed zagrożeniami demokracji. Wymienia Trumpa, Orbana i PiS Wiadomości
Niemcy: Wnuk Stauffenberga ostrzega przed "zagrożeniami demokracji". Wymienia Trumpa, Orbana i PiS

Wnuk nazisty - Karl Graf Stauffenberg wskazał PiS, węgierski Fidesz i Donalda Trumpa jako anty-przykłady podejścia do podziału władzy.

Niemcy nie dotrzymują obietnic klimatycznych Wiadomości
Niemcy nie dotrzymują obietnic klimatycznych

Niemcy nie zawarły w budżecie pełnej kwoty obiecanej na walkę ze "zmianami klimatu".

Dziś Andrzej Duda wyda oświadczenie. Marcin Mastalerek zdradził szczegóły

Andrzej Duda / PAP/Radek Pietruszka

"Prezydent podsumuje dziś konsultacje ze wszystkimi partiami"