„Ojciec Mateusz” zniknie z TVP? Jest oficjalne oświadczenie stacji

TVP w oficjalnym komunikacie odniosła się do doniesień niektórych mediów, jakoby produkcja kultowego serialu „Ojciec Mateusz” z Arturem Żmijewskim miała być zawieszona z powodów finansowych.
Kadr z serialu
Kadr z serialu "Ojciec Mateusz" / Wikipedia - Baltmedia / CC BY-SA 4.0

„Ojciec Mateusz” to serial, który jest emitowany przez TVP już 15 lat. Wzorowana na włoskim odpowiedniku „Don Matteo” polska produkcja doczekała się już 29 sezonów, a obecnie trwa już 30. seria, złożona z 13 odcinków – ostatni z nich ma być wyemitowany 30 grudnia. Przygody bohaterskiego księdza, który pomaga sandomierskiej policji w rozwiązywaniu kryminalnych zagadek, błyskawicznie zdobyły dużą popularność wśród milionów Polaków. W rolę tytułowego księdza wcielił się znany aktor Artur Żmijewski.

Czytaj również: Prokop o nowej funkcji Hołowni: Dostałem propozycję pracy od Szymona

Nieoficjalne doniesienia mediów

Tymczasem serwis Plotek.pl poinformował niedawno, że decyzją prezesa Mateusza Matyszkiewicza poważne cięcia budżetowe dotknęły również znany serial TVP.

Prezes TVP mówi, że trzeba szukać oszczędności, gdzie tylko się da. Ten serial ma już tyle odcinków, że czy nowe odcinki czy stare, to ogląda się na podobnym poziomie. Ludzie już nie do końca pamiętają stare odcinki i zagadki kryminalne, których tam pełno, więc stacji bardziej opłaca się dawać powtórki, jeśli tylko jest dobra okazja i pretekst

– miała ujawnić osoba blisko związana z TVP. Media zaczęły spekulować, że w niedługim czasie „Ojciec Mateusz” może zniknąć z anteny.

Czytaj także: Solidarność apeluje do marszałka Hołowni w sprawie emerytur stażowych

Jest oświadczenie TVP

W wydanym 14 listopada komunikacie TVP odniosła się do tych doniesień. Poinformowano, że „produkcja i emisja serialu jest zgodna z przyjętym jeszcze na początku br. harmonogramem”.

W związku z doniesieniami medialnymi o rzekomym przedwczesnym, podyktowanym oszczędnościami zakończeniu emisji „Ojca Mateusza” Telewizja Polska informuje, że produkcja i emisja serialu jest zgodna z przyjętym jeszcze na początku br. harmonogramem

– czytamy w oświadczeniu.

Dwa odcinki z 29 sezonu serialu, które z powodu transmisji ważnych wydarzeń sportowych nie mogły zostać wyemitowane wiosną, widzowie zobaczyli 14 i 21 września na antenie TVP1. W kolejny czwartek jesiennej ramówki – 28 września, rozpoczął się nowy, 30. sezon serialu, który zakończy się w tym roku, zgodnie z planem, 23 listopada, a kolejne odcinki tego sezonu zostaną wyemitowane wiosną 2024 r.

– głosi komunikat wydany przez Telewizję Polską

Nie żyje znany śpiewak operowy Wiadomości
Nie żyje znany śpiewak operowy

Zmarł Wiesław Bednarek, znany śpiewak, profesor Akademii Muzycznej w Bydgoszczy.

Dantejskie sceny na igrzyskach we Francji. Kibice wtargnęli na boisko i zaatakowali piłkarzy Wiadomości

W meczu Argentyna - Maroko rozgrywanym na stadionie w Saint-Etienne podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu doszło do ogromnych zamieszek.

Marek Ast: Sejmowa większość próbuje przejąć Trybunał Konstytucyjny tylko u nas
Marek Ast: Sejmowa większość próbuje przejąć Trybunał Konstytucyjny

– To kolejny zamach koalicji 13 grudnia, tym razem na Trybunał Konstytucyjny – ocenił poseł Marek Ast (PiS) w rozmowie z Tysol.pl.

Wiceminister przekonywała, że transport na Odrze jest nieopłacalny. Mocna reakcja Beaty Szydło polityka

Beata Szydło skrytykowała wiceminister klimatu Urszulę Zielińską, która przekonywała, że transport na Odrze jest nieopłacalny.

Ukraińskie władze: W okupowanym przez Rosjan mieście wybuchła epidemia z ostatniej chwili
Ukraińskie władze: W okupowanym przez Rosjan mieście wybuchła epidemia

W okupowanej przez Rosjan Awdijiwce na wschodzie Ukrainy wybuchła epidemia cholery; miasto zalegają ciała zabitych, a nielicznym mieszkańcom okupanci zabraniają wyjazdu – poinformował w środę lojalny wobec Kijowa mer Awdijiwki Witalij Barabasz.

Olaf Scholz ujawnił plany dotyczące swojej przyszłej kariery polityka
Olaf Scholz ujawnił plany dotyczące swojej przyszłej kariery

Kanclerz Niemiec Olaf Scholz poinformował w środę na konferencji prasowej w Berlinie, że będzie ponownie ubiegał się o stanowisko szefa rządu, „o to, by zostać kanclerzem”. Dodał, że cieszy się niezmiennie poparciem swojej partii – SPD.

Poważne zmiany w organizacji wieców Donalda Trumpa po zamachu gorące
Poważne zmiany w organizacji wieców Donalda Trumpa po zamachu

„Po zamachu na byłego prezydenta USA Donalda Trumpa, do którego doszło na wiecu na otwartej przestrzeni, jego sztab wyborczy poszukuje dużych obiektów do organizacji takich imprez” – napisał we wtorkowym artykule dziennik „The Washington Post”.

Wzruszające wystąpienie. Legenda Realu Madryt pożegnała się z kibicami Wiadomości
Wzruszające wystąpienie. Legenda Realu Madryt pożegnała się z kibicami

Real Madryt podczas specjalnej uroczystości pożegnał swojego kapitana – Nacho.

Samochodem holował staruszka na wózku elektrycznym i doprowadził do jego śmierci. Usłyszał wyrok Wiadomości

Na 8 miesięcy więzienia w zawieszeniu na rok próby i grzywnę skazał sąd w Przysusze (Mazowieckie) 73-latka, który osobową toyotą holował elektryczny wózek inwalidzki z 92-letnim mężczyzną. Na zakręcie holowany pojazd przewrócił się, a znajdujący się w nim mężczyzna zmarł na skutek odniesionych obrażeń.

Dramat w Rzeszowie. 19-latka potrąciła dwoje dzieci na pasach z ostatniej chwili
Dramat w Rzeszowie. 19-latka potrąciła dwoje dzieci na pasach

Dwoje dzieci m.in. z urazami głowy trafiło do szpitala po tym, jak 19-letnia kierująca bmw potrąciła je na przejściu dla pieszych. Kobieta była trzeźwa. Obrażenia dzieci nie zagrażają bezpośrednio ich życiu – poinformowała PAP w środę oficer prasowa rzeszowskiej policji podkom. Magdalena Żuk.

„Ojciec Mateusz” zniknie z TVP? Jest oficjalne oświadczenie stacji

Kadr z serialu
Kadr z serialu "Ojciec Mateusz" / Wikipedia - Baltmedia / CC BY-SA 4.0

Nieoficjalne doniesienia mediów

Jest oświadczenie TVP

– czytamy w oświadczeniu.

– głosi komunikat wydany przez Telewizję Polską