Niszczenie archiwów TVP i PR. Jest stanowisko KRRiTV

Pojawiają się doniesienia na temat niszczenia archiwów mediów publicznych. Do sprawy odniósł się szef Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Maciej Świrski.
Z ostatniej chwili! Niszczenie archiwów TVP i PR. Jest stanowisko KRRiTV
Z ostatniej chwili! / grafika własna

- Ponieważ pojawiają się doniesienia o niszczeniu archiwów TVP i Polskiego Radia uprzejmie proszę wszystkich twórców, których materiały i dzieła stały się niedostępne o zgłaszanie takich faktów na adres [email protected]

Wiemy już o wycięciu portalu TVP info, zniknięciu filmów Reset i Resortowe dzieci z VOD, koncertów i filmów o kulturze ludowej z VOD, koncertów Jacka Kowalskiego z ośrodka poznańskiego TVP.

- pisze na platformie "X" (dawniej "Twitter") Maciej Świrski.

Dziś media obiegła informacja o tym, że z portalu TVP.Info wykasowano wszystkie treści, a przynajmniej, że nie są one obecnie dostępne.

Czytaj również: Dziennikarz ujawnia sensacyjną korespondencję tajnej grupy, która miała planować przejęcie medium publicznego: "Pachnie stanem wojennym"

„Poważne wątpliwości prawne”

Helsińska Fundacja Praw Człowieka twierdzi, że „dotychczasowy sposób funkcjonowania Telewizji Polskiej, Polskiego Radia oraz Polskiej Agencji Prasowej w jaskrawy sposób przeczył temu, czym powinny być media publiczne w demokratycznym państwie prawnym”, twierdząc, że „publiczna telewizja i radio w ewidentny sposób naruszały swój prawny obowiązek oferowania treści cechujących się pluralizmem, bezstronnością, wyważeniem i niezależnością”.

Nie ulega więc wątpliwości, że media publiczne wymagają pilnych i gruntownych reform

– kwituje Fundacja. Podkreślono również, że „uwarunkowania polityczne i prawne bardzo utrudniają takie reformy”.

Nie możemy jednak nie zauważyć, że sposób rozpoczęcia zmian w mediach publicznych budzi poważne wątpliwości prawne

– wskazano.

„Przerażające pierwsze kroki nowego rządu Tuska”

Naprawdę przerażające pierwsze kroki nowego polskiego rządu, który zdecydował się nie tylko zamknąć TVP World anglojęzyczny kanał telewizyjny, ale także wysłać policję do jego studia. TVP World była jedynym wpływowym głosem Europy Środkowej w mediach światowych. Solidaryzuję się z jego zespołem

– pisał z kolei niemiecki ekspert do spraw Europy Wschodniej Sergej Sumlenny. Analityk, który pracował na Ukrainie jako dyrektor Fundacji imienia Heinricha Boella.

Czytaj więcej: Niemiecki ekspert: Naprawdę przerażające kroki nowego polskiego rządu

Sygnał TVP Info zniknął

Wcześniej zniknął sygnał TVP Info. Jak informowali liczni widzowie i internauci, TVP Info „nie nadaje”.

Po wejściu na portal tvp.info nadal występuje automatyczne przekierowanie na portal tvp.pl.

Wyłączyli TVP Info: antenę i portal. Ludzie zjeżdżają do TVP przy ul. Woronicza 17

– pisał na Twitterze [X] Samuel Pereira.

Wybory parlamentarne 2023. Kontekst

Po emocjonującej kampanii wyborczej w Polsce zakończyły się wybory parlamentarne. Wybory wygrało Prawo i Sprawiedliwość z wynikiem 35,38 proc. głosów. Kolejne miejsca zajęli: Koalicja Obywatelska – 30,70 proc., Trzecia Droga – 14,40 proc., Nowa Lewica – 8,61 proc., Konfederacja – 7,16 proc. Pozostałe komitety nie przekroczyły progu wyborczego.

Misję tworzenia rządu otrzymał od prezydenta RP polityk zwycięskiego PiS Mateusz Morawiecki. Jednak rząd Morawieckiego nie uzyskał wotum zaufania, obecnie rząd tworzy koalicja partii opozycyjnych – Koalicja Obywatelska, Trzecia Droga i Lewica – pod wodzą Donalda Tuska.

Donald Tusk obiecywał rozprawę z mediami publicznymi.

Rosja: Most w obwodzie samarskim uszkodzony w wyniku eksplozji z ostatniej chwili
Rosja: Most w obwodzie samarskim uszkodzony w wyniku eksplozji

W obwodzie samarskim, na południowym wschodzie europejskiej części Rosji, uszkodzony został w wyniku eksplozji most kolejowy - poinformował w poniedziałek ukraiński wywiad wojskowy (HUR). Z doniesień rosyjskich kanałów na Telegramie wynika, że nikt nie został poszkodowany. O sprawie informują również rosyjskie media.

Zełenski: „Sytuacja na polskiej granicy przekroczyła granice gospodarki i moralności” z ostatniej chwili

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski oświadczył w niedzielę, że „sytuacja na polskiej granicy już dawno przekroczyła granice ekonomii i moralności”. Jego wystąpienie przytoczył portal Ukrainska Prawda.

Nieoficjalnie: Legendarna dziennikarka zwolniona z Radiowej Trójki z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Legendarna dziennikarka zwolniona z Radiowej Trójki

„Wyborcza” podaje nieoficjalnie pozyskaną informację o tym, że z Radiowej Trójki została zwolniona Beata Michniewicz.

Szokujące dywagacje na temat śmierci Kaczyńskiego w rozmowie Lisa z Wałęsą [WIDEO] Wiadomości

Szokujący obrót przyjęła rozmowa Tomasza Lisa z Lechem Wałęsą na kanale YouTube tego pierwszego.

Szokujące odkrycie na Śląsku. „Zdarzenie o charakterze kryminalnym” z ostatniej chwili
Szokujące odkrycie na Śląsku. „Zdarzenie o charakterze kryminalnym”

W niedzielę w jednym z mieszkań w Chocianowie (pow. polkowicki) odnalezione zostały zwłoki 62-letniej kobiety. Obecnie ustalane są okoliczności zdarzenia.

Gwiazda „Dzień dobry TVN” bardzo chora? „Nikomu nie życzę” z ostatniej chwili
Gwiazda „Dzień dobry TVN” bardzo chora? „Nikomu nie życzę”

Dorota Wellman, która od lat współprowadzi znaną śniadaniówkę wraz z Marcinem Prokopem, zmaga się z dużym problemem zdrowotnym. W rozmowie z mediami nie raz zdradzała, że nikomu nie życzy takiej choroby.

Zmiany w Konstytucji? Kosiniak-Kamysz: Rozpocznie się procedura z ostatniej chwili
Zmiany w Konstytucji? Kosiniak-Kamysz: Rozpocznie się procedura

Wicepremier, szef MON i prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz poinformował w niedzielę, że w tym tygodniu rozpocznie się w parlamencie procedura dotycząca zmiany rozdziału konstytucji w obszarze Trybunału Konstytucyjnego.

Polak bohaterem meczu w nowym klubie. Sieć obiegło nagranie z ostatniej chwili
Polak bohaterem meczu w nowym klubie. Sieć obiegło nagranie

Karol Świderski zdobył bramkę dla Hellasu Verona. Zrobił to w pięknym stylu. Sieć obiegło nagranie, na którym widać sukces Polaka.

Tragedia w Wielkopolsce. Nie żyje nastolatka z ostatniej chwili
Tragedia w Wielkopolsce. Nie żyje nastolatka

18-latka nagle straciła przytomność na terenie posesji przy domu – poinformował w niedzielę PAP oficer dyżurny ostrzeszowskiej straży pożarnej asp. Tomasz Mądry. Kilka godzin później zmarła. Dzień wcześniej szukała pomocy na nocnym dyżurze ostrzeszowskiego szpitala.

Brutalna napaść w Warszawie. Nowe informacje z ostatniej chwili
Brutalna napaść w Warszawie. Nowe informacje

Kilka dni temu media obiegła wstrząsająca informacja o odnalezieniu ciała nagiej kobiety. Poszkodowana leżała na klatce schodowej przy ul. Żurawiej w Warszawie. W sprawie zatrzymano 23-letniego Doriana. S, który dopuścił się brutalnego czynu. Teraz na jaw wyszły nowe informacje.

Niszczenie archiwów TVP i PR. Jest stanowisko KRRiTV

Z ostatniej chwili! Niszczenie archiwów TVP i PR. Jest stanowisko KRRiTV
Z ostatniej chwili! / grafika własna

- pisze na platformie "X" (dawniej "Twitter") Maciej Świrski.

„Poważne wątpliwości prawne”

– wskazano.

„Przerażające pierwsze kroki nowego rządu Tuska”

Sygnał TVP Info zniknął

– pisał na Twitterze [X] Samuel Pereira.

Wybory parlamentarne 2023. Kontekst

Donald Tusk obiecywał rozprawę z mediami publicznymi.