Viktor Orban obejmie ważne stanowisko w UE? Zaskakujące doniesienia z Brukseli

Przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel poinformował, że zamierza brać udział w zbliżających się wyborach do Parlamentu Europejskiego. W przypadku uzyskania przez niego mandatu posła mogłoby dojść do niespodziewanych roszad.
Premier Węgier Viktor Orban  Viktor Orban obejmie ważne stanowisko w UE? Zaskakujące doniesienia z Brukseli
Premier Węgier Viktor Orban / PAP/EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Charles Michel, o ile uzyska mandat w PE w połowie lipca, będzie musiał zrezygnować ze sprawowanego od 2019 roku stanowiska przewodniczącego Rady Europejskiej. Miałoby to miejsce jeszcze przed końcem jego kadencji, która upływa wraz z końcem listopada 2024 roku.

Michel: Zdecydowałem się kandydować

Decyzję unijnego polityka potwierdziły belgijskie media.

Zdecydowałem się kandydować w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2024 roku. Jeśli zostanę wybrany, będę pełnił funkcję przewodniczącego Rady Europejskiej do czasu złożenia przysięgi europosła w połowie lipca

– ogłosił Charles Michel.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: „Patrzę na nasze działania z niepokojem”. Kanclerz Scholz pod ostrzałem krytyki

Viktor Orban na czele RE?

Po tych słowach pojawiły się doniesienia, że jego miejsce zająć może aktualny premier Węgier Viktor Orban. Przywódca tego kraju sprawowałby nową funkcję od lipca do grudnia 2024 roku. Jeżeli europejscy przywódcy szybko nie porozumieją się ws. ewentualnego następcy Belga, to właśnie węgierski premier może go tymczasowo zastąpić.

RMF FM pisze, że takie zmiany nie byłyby korzystne dla Ukrainy, ponieważ Orban sprzeciwia się udzielaniu jej pomocy wojskowej.

Nie będziemy wspierać Ukrainy w żadnej sprawie na arenie międzynarodowej, dopóki rząd w Kijowie nie przywróci praw mniejszości węgierskiej na Zakarpaciu

– mówił niedawno premier Węgier Viktor Orban podczas inauguracji jesiennej sesji parlamentu.

Viktor Orban jest węgierskim politykiem i prawnikiem. Był przewodniczący Fideszu w latach 1993–2000 i od 2003. Premier Węgier w latach 1998–2002, a także od 2010 roku.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: [Tylko u nas] Aleksandra Jakubiak OV: Bóg jest inny

Hołownia i Kosiniak-Kamysz stawiają Tuskowi ultimatum z ostatniej chwili
Hołownia i Kosiniak-Kamysz stawiają Tuskowi ultimatum

Szymon Hołownia i Władysław Kosiniak-Kamysz oświadczyli, że zmiana zasady poboru składki zdrowotnej dla przedsiębiorców to "być albo nie być" Trzeciej Drogi w rządowej koalicji. W sobotę podpisali też "12 gwarancji samorządowych", wśród których znalazły się działania na rzecz czystego powietrza i wsparcie dla rolników.

Żałoba w M jak miłość z ostatniej chwili
Żałoba w "M jak miłość"

Przed widzami popularnego serialu "M jak miłość" smutne chwile.

Tłumy przed grobem Nawalnego z ostatniej chwili
Tłumy przed grobem Nawalnego

Na Cmentarzu Borisowskim w Moskwie, gdzie w piątek został pochowany lider rosyjskiej opozycji Aleksiej Nawalny, w sobotę stoi kolejka osób, które chcą pożegnać polityka i złożyć kwiaty - relacjonują media. Grób odwiedziły matka i teściowa Nawalnego.

Wjechał w tłum ludzi w Szczecinie. Są nowe informacje z ostatniej chwili
Wjechał w tłum ludzi w Szczecinie. Są nowe informacje

W szczecińskiej prokuraturze rejonowej trwają czynności z zatrzymanym 33-latkiem, który w piątek wjechał samochodem w grupę kilkunastu osób na pl. Rodła, a następnie spowodował kolizję z trzema innymi autami.

Kaczyński: Jesteśmy na tak” dla wszystkiego, co tworzy naszą dobrą przyszłość z ostatniej chwili
Kaczyński: Jesteśmy na "tak” dla wszystkiego, co tworzy naszą dobrą przyszłość

Jesteśmy na "tak” dla rozwoju, jesteśmy na "tak” dla budowania, jesteśmy na "tak” dla wszystkiego, co tworzy naszą dobrą przyszłość; i wzywamy wszystkich, by byli na "tak” - mówił prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas sobotnie konwencji samorządowej.

Instytut Myśli Schumana wspiera protest rolników Wiadomości
Instytut Myśli Schumana wspiera protest rolników

- STAJEMY W OBRONIE PRAW POLSKICH ORAZ EUROPEJSKICH ROLNIKÓW I POPIERAMY ICH STRAJKI WŁĄCZAJĄCE SIĘ W SWEGO RODZAJU RUCH OPORU PRZECIW SUPERPAŃSTWU W EUROPIE - pisze Instytut Myśli Schumana.

Niedawno pisałem, że budowy S3 nie można już zablokować. Myliłem się z ostatniej chwili
"Niedawno pisałem, że budowy S3 nie można już zablokować. Myliłem się"

- Parę dni temu napisałem, że budowy S3 nie można już zablokować. Myliłem się! To naprawdę wygląda tak, że Tusk chce zniszczyć Pomorze Zachodnie i zablokować rozwój Portu Szczecin–Świnoujście!!! - napisał poseł PiS Marek Gróbarczyk w mediach społecznościowych.

Skandal szpiegowski w Niemczech z ostatniej chwili
Skandal szpiegowski w Niemczech

"Były dyrektor generalny Wirecard Jan Marsalek od kilku lat ma powiązania ze służbami specjalnymi Rosji" - wynika z śledztwa dziennikarskiego, jakie przeprowadzili The Insider, Der Spiegel, ZDF i Der Standard.

Pracownicy nowej TVP mają dosyć: Nie mogę już milczeć Wiadomości
Pracownicy nowej TVP mają dosyć: "Nie mogę już milczeć"

Od czasu siłowego przejęcie mediów publicznych przez ludzi ministra kultury ppłk Bartłomieja Sienkiewicza, nastroje wokół TVP nieustannie się pogarszają, spada oglądalność. Jak się okazuje, również pracownicy, którzy stanęli po stronie uzurpatorów, nie są zadowoleni z sytuacji.

Potężna awaria w polskim banku. Mają nie działać karty z ostatniej chwili
Potężna awaria w polskim banku. Mają nie działać karty

Jak wskazuje serwis Downdetector dzisiaj użytkownicy z całej Polski informują o problemach z korzystaniem z kart płatniczych wydanych przez Bank Pekao S.A.

Viktor Orban obejmie ważne stanowisko w UE? Zaskakujące doniesienia z Brukseli

Premier Węgier Viktor Orban / PAP/EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Michel: Zdecydowałem się kandydować

Decyzję unijnego polityka potwierdziły belgijskie media.

– ogłosił Charles Michel.

Viktor Orban na czele RE?

ZOBACZ RÓWNIEŻ: [Tylko u nas] Aleksandra Jakubiak OV: Bóg jest inny