Porażka Hołowni. Nawet Izba Pracy SN odmówiła mu ws. mandatu Wąsika

W Izbie Pracy sprawa z odwołania Pana Macieja Wąsika nie będzie już rozpoznawana - przekazał prezes tej izby Piotr Pursinowski, odpowiadając na pismo marszałka Sejmu Szymona Hołowni ws. rozpoznania odwołania Macieja Wąsika od decyzji o wygaszeniu mandatu poselskiego.
Szymon Hołownia  Porażka Hołowni. Nawet Izba Pracy SN odmówiła mu ws. mandatu Wąsika
Szymon Hołownia / PAP/Radek Pietruszka

10 stycznia Izba Pracy Sądu Najwyższego odrzuciła odwołanie Mariusza Kamińskiego ws. jego wygaszenia mandatu i na tej podstawie marszałek Sejmu Szymon Hołownia ogłosił w Monitorze polskim postanowienie o wyjaśnięciu jego mandatu.

Czytaj także: Bodnar przekazał prezydentowi akta sądowe Kamińskiego i Wąsika

O co chodzi?

Odwołanie złożone przez Macieja Wąsika decyzją sędziego trafiło jednak do Izby Kontroli Sądu Najwyższego, która uznała, że postanowienie o wygaszeniu jego mandatu jest nieważne.

Decyzja ta nie spodobała się Szymonowi Hołowni, który koniecznie chciał, aby sprawą zajęła się Izba Pracy, w której większość mają "odpowiedni sędziowie". Marszałek zwrócił się do Prezesa Izby Pracy SN z pytaniami o o uzasadnienie decyzji ws. Mariusza Kamińskiego i na jakim etapie jest rozpoznanie odwołania Macieja Wąsika.

Izba Kontroli Sądu Najwyższego jest atakowana przez obecną większość, która próbuje podważać jej autorytet, nazywając ją "neo-sądem". Taką samą narracje obecna jest także wśród niektórych sędziów Sądu Najwyższego.

Czytaj także: Wsparcie dla Kamińskiego i Wąsika. Opozycjoniści z "Solidarności" rozpoczęli głodówkę

Jasna odpowiedź

Prezes Piotr Prusinowski odpowiadając na pytanie Hołowni stwierdził, że chociaż sam uważa postanowienie Izby Kontroli w tej sprawie za "wynik bezprawnego procedowania",  to jest "zmuszony do kierowania się domniemaniem, że pochodzi ono od Sądu Najwyższego".

- W rezultacie, w Izbie Pracy sprawa z odwołania Pana Macieja Wąsika nie będzie już rozpoznawana

- napisał.

Tadeusz Płużański: Maria Wittek - polska generał z Virtuti Militari Wiadomości
Tadeusz Płużański: Maria Wittek - polska generał z Virtuti Militari

19 kwietnia 1997 r. w Warszawie zmarła Maria Wittek, członek Polskiej Organizacji Wojskowej, komendant Przysposobienia Wojskowego Kobiet i Wojskowej Służby Kobiet, pierwsza Polka mianowana na stopień generała Wojska Polskiego.

Koniec pewnej epoki: gwiazdor podjął decyzję o odejściu z Realu Madryt z ostatniej chwili
Koniec pewnej epoki: gwiazdor podjął decyzję o odejściu z Realu Madryt

Kapitan Realu Madryt Nacho według informacji portalu Marca poinformował już swój klub, że po tym sezonie opuści on Santiago Bernabeu.

Historycznego starcie myśliwców - człowiek zmierzył się ze sztuczną inteligencją z ostatniej chwili

Armia Stanów Zjednoczonych przeprowadziła po raz pierwszy ćwiczenie, w którym człowiek za sterami samolotu starł się z maszyną kierowaną przez sztuczną inteligencję (AI) - poinformowała w piątek telewizja Sky, powołując się na Agencję d.s. Zaawansowanych Projektów Obronnych (DARPA).

Deutsche Quelle: Scholz pojechał do Pekinu na skargę Wiadomości
Deutsche Quelle: Scholz pojechał do Pekinu na skargę

Kanclerz Olaf Scholz poleciał do Chin z pakietem zawoalowanych skarg i postulatów bynajmniej nie ograniczających się do kwestii związanych z wojną na Ukrainie. Na niecały tydzień przed wylotem Scholza do Azji, Izba Handlu Zagranicznego (AHK) opublikowano wyniki ankiety przeprowadzonej wśród 150 niemieckich przedsiębiorstw obecnych na chińskim rynku.

Bezczelny wpis niemieckiego ambasadora na temat zagłady Żydów. Jest komentarz Przemysława Czarnka z ostatniej chwili

Niemiecki ambasador zadeklarował, że jego kraj wesprze... renowacji drzwi do warszawskiej synagogi. W swoim wpisie nie wspomniał on jednak, kto zgotował polskim Żydom piekło na ziemi.

Proces Donalda Trumpa: mężczyzna podpalił się przed sądem [WIDEO] z ostatniej chwili
Proces Donalda Trumpa: mężczyzna podpalił się przed sądem [WIDEO]

Nieznany mężczyzna podpalił się pod budynkiem sądu na Manhattanie, gdzie odbywa się proces Donalda Trumpa. Jego tożsamość i przyczyny podpalenia nie są dotąd znane.

To wyrok dla europejskich producentów samochodów? Mocne wejście Chin z ostatniej chwili
To wyrok dla europejskich producentów samochodów? Mocne wejście Chin

Premier Hiszpanii Pedro Sanchez otworzył w piątek symbolicznie pierwszą europejską fabrykę chińskich samochodów. Będą one produkowane w dawnym zakładzie Nissana w Barcelonie.

Jeden z liderów Polski 2050 ma wystartować w wyborach do Europarlamentu z ostatniej chwili
Jeden z liderów Polski 2050 ma wystartować w wyborach do Europarlamentu

Z dużym prawdopodobieństwem wystartuję w wyborach do Parlamentu Europejskiego - przekazał szef klubu Polska2050-TD Mirosław Suchoń. Polityk ma kandydować z województwa śląskiego.

Nieoficjalnie: Zinedine Zidane wraca na ławkę trenerską z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Zinedine Zidane wraca na ławkę trenerską

Według katalońskiego dziennika "Mundo Deportivo" były trener Realu Madryt i jedna z największych gwiazd piłki nożnej w historii Zinedine Zidane wkrótce wróci na ławkę trenerską. Według ich ustaleń ma on objąć niemiecki Bayern Monachium.

Nie żyje ceniony polski reżyser z ostatniej chwili
Nie żyje ceniony polski reżyser

Media obiegła informacja o śmierci cenionego polskiego reżysera i scenarzysty. Andrzej Szczygieł odszedł 17 kwietnia 2024 roku w wieku 88 lat.

Porażka Hołowni. Nawet Izba Pracy SN odmówiła mu ws. mandatu Wąsika

Szymon Hołownia / PAP/Radek Pietruszka