Coraz szersze kręgi zatacza sprawa wstrzymania dotacji na projekt Fundacji Profeto budowy ośrodka Archipelag - Wyspy Wolne od Przemocy. Z Funduszu Sprawiedliwości fundacja miała otrzymać środki finansowe,, które mają być zablokowane przez nowe władze. Jednocześnie pracownicy fundacji oraz sam projekt mierzą się ze skutkami publikacjii lewicowego portalu, który bazować ma na informacjach, które miały być przekazane przez polityka KO, a dotyczyć mają one rzekomych kontrowersji związanych z budową ośrodka oraz byłego szefa firmy podwykonawczej. Na sprawę zareagował Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji, swoje oświadczenie opublikował także ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto.
ks. Michał Olszewski KEP broni ks. Michała Olszewskiego SCJ i Fundacji Profeto. Duchowny wydał oświadczenie [video]
ks. Michał Olszewski / YT print screen/Profetopl

"Ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto, były egzorcysta, który wypędzał szatana salcesonem, za 43 mln zł od Ziobry buduje ośrodek dla ofiar przestępstw. Prezes firmy Tiso – do niedawna generalnego wykonawcy inwestycji – został aresztowany" - czytamy na stronie portalu OKO.press.

"„Według mojej wiedzy firma Tiso nie wywiązała się z umowy. Jest podejrzenie fikcyjnych usług i wyprowadzania pieniędzy z Funduszu Sprawiedliwości” – mówi OKO.press Brejza. Nieprawidłowości mają sięgać 9 mln złotych" - pisze OKO.press.

Publikujemy treść oświadczenia Zespołu KEP ds. Nowej Ewangelizacji:

Oświadczenie Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji w obronie ks. Michała Olszewskiego SCJ i Fundacji Profeto

Jako Zespół Konferencji Episkopatu Polski do spraw Nowej Ewangelizacji, z głębokim smutkiem i troską przyjmujemy ostatnie ataki medialne, które skierowane są w stronę księdza Michała Olszewskiego SCJ, członka naszego zespołu, oraz Fundacji Profeto. Te ataki nie tylko w sposób rażąco niesprawiedliwy oceniają ich działalność, bez rzeczywistego zagłębienia się w istotę podjętego przez nich dzieła, ale także pogłębiają cierpienie tych, którzy oczekują wsparcia i nadziei. Konstatujemy, że wystarczy zapoznać się z rzeczoną ideą i zobaczyć na miejscu w Wilanowie, jak przebiegają prace, by zwyczajnie stwierdzić, że nijak się one mają do postawionych arbitralnie zarzutów i insynuacji. Apelujemy do wszystkich, a zwłaszcza do katolickich mediów, redakcji i dziennikarzy o odwagę i zajęcie się obiektywnie tym tematem.

Fundacja Profeto podjęła niezwykle ważną i pionierską misję budowy ośrodka Archipelag - Wyspy Wolne od Przemocy. Wspiera więc tym samym każdy aktualny i potencjalny rząd, zgodnie z rolą organizacji pozarządowych, w realizacji misji edukacyjnych, profilaktycznych i terapeutycznych wobec obywateli będących w wielorakich potrzebach. Ma być to miejsce dające poczucie bezpieczeństwa i wsparcia dla osób dotkniętych przemocą i przestępstwami, a także pozwalające im, po przejściu adekwatnych terapii oraz warsztatów, rozpocząć na nowo samodzielne i kreatywne życie. To ośrodek, który jest przemyślany nowocześnie i innowacyjnie, niepowtarzalny i oryginalny w skali całego kraju.

Ataki, których doświadcza teraz ksiądz Michał oraz Fundacja Profeto, powodują dodatkowe cierpienie osób z nimi związanych i ich rodzin. Oczekując wsparcia i zrozumienia, muszą teraz zmagać się z oskarżeniami i szkalującymi, nieprawdziwymi i bezpodstawnymi komentarzami, które ranią ich jeszcze głębiej, psychicznie i duchowo.

Potrzeba stworzenia Archipelagu - Wysp Wolnych od Przemocy jest pilna i niezwykle ważna dla dobra całego społeczeństwa, bez względu na wyznanie, czy wyznawane wartości i przekonania polityczne. Dlatego apelujemy do wszystkich ludzi dobrej woli o rzetelne zapoznanie się z ideą powstającego dzieła, wsparcie tej inicjatywy, będącej przecież już na ukończeniu (każdy dzień zwłoki to rzeczywiste marnowanie publicznych funduszy) oraz o powstrzymanie się od nieuczciwych oskarżeń i nieuzasadnionej krytyki.

Wierzymy, że miłość w prawdzie i dialog, współczucie i solidarność są silniejsze od nienawiści, uprzedzeń i złośliwości. Niech nasze działania zawsze kieruje troska o dobro drugiego człowieka oraz pragnienie niesienia pomocy tym, którzy jej najbardziej potrzebują.

Tarnów, 9 lutego 2024 r.

W modlitwie i wspólnocie,
Zespół Konferencji Episkopatu Polski ds. Nowej Ewangelizacji
bp Artur Ważny - przewodniczący

Profeto

Profeto to nowoczesne środowisko przepowiadania Dobrej Nowiny, z wykorzystaniem zarówno tradycyjnych metod głoszenia Słowa Bożego, jak i nowatorskich rozwiązań multimedialnych. Profeto to portal z codziennymi komentarzami do liturgii Słowa oraz ewangelizacyjne radio nadające tradycyjnie w Małopolsce (na 92.1 FM w Krakowie i 100.3 FM w Limanowej), w systemie DAB+ (m.in. z Sądecczyzny, Bielska-Białej, Wrocławia, Warszawy i Trójmiasta) oraz niezmiennie od 2014 r. w internecie, a także przez aplikację mobilną. Fundacja Profeto prowadzi działalność charytatywną, pomagając osobom w trudnej sytuacji materialnej, wykluczonym społecznie i pokrzywdzonym przemocą (m.in. w tym celu powstaje specjalistyczne centrum pomocy „Archipelag – wyspy wolne od przemocy”). W ramach działalności sekretariatu nowej ewangelizacji Profeto organizuje spotkania modlitewne, różnego rodzaju kursy ewangelizacyjne i rekolekcje. Prowadzi także działalność wydawniczą i promocyjną.

Zespół KEP ds. Nowej Ewangelizacji, pra, hsz; adg

Oświadczenie ks. Michała Olszewskiego

Ks. Michał Olszewski z Fundacji Profeto wydał w tej sprawie specjalne oświadczenie.

- Kochani, od kilku tygodni trwa wielka batalia o Archipelag. Chcemy uratować Wyspy Wolne od Przemocy. Spotykamy się z wielką przemocą medialną, która płynie z niektórych redakcji. Nie mówię już o moim szarganym imieniu – jakoś sobie to poukładałem, ale pracownicy Profeto cierpią, cierpią ich rodziny - mówi duchowny.

Sercanin opisuje m.in. sytuację związaną z jego mamą. - Telefon do mojej mamy w celu wyłudzenia informacji i złamania tej kobiety jest przekroczeniem wszelkich granic - stwierdził ks. Olszewski.

Tadeusz Płużański: 1 marca 1951 roku na Rakowieckiej Wiadomości
Tadeusz Płużański: 1 marca 1951 roku na Rakowieckiej

1 marca 1951 roku w katowni bezpieki przy ul. Rakowieckiej 37 w Warszawie komuniści zamordowali siedmiu wspaniałych Polaków. Razem z prezesem IV Zarządu Głównego Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość ppłk Łukaszem Cieplińskim od strzału w tył głowy z rąk pijanego kata Mokotowa Aleksandra Dreja zginęli: mjr Adam Lazarowicz, mjr Mieczysław Kawalec, kpt. Franciszek Błażej, kpt. Józef Rzepka, por Karol Chmiel, por Józef Batory.

Dr Adam Cyra: Wyklęta z Oświęcimia. Kiedy ją aresztowano, miała 26 lat Wiadomości
Dr Adam Cyra: Wyklęta z Oświęcimia. Kiedy ją aresztowano, miała 26 lat

Anna Zabrzeska-Czernicka z Oświęcimia, ur. 29 marca 1923 r., mieszkająca obecnie w pobliskiej Brzezince, w okresie stalinowskim kilka lat spędziła w więzieniu za rzekomą pomoc udzieloną „szpiegom”. Kiedy ją aresztowano, miała 26 lat. Jest ona jedynym świadkiem i ofiarą terroru stalinowskiego, żyjącym do dzisiaj na Ziemi Oświęcimskiej, za kilka tygodni ukończy 101 lat.

Polscy żołnierze na Ukrainie? Szef MON zabrał głos z ostatniej chwili
Polscy żołnierze na Ukrainie? Szef MON zabrał głos

Słowa prezydenta Francji Emmanuela Macrona o tym, że nie można wykluczyć wysłania wojsk zachodnich na Ukrainę wywołały burzę. Do całej sprawy odniósł się szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz.

Warszawa: W dzielnicy Wawer spadła awionetka z ostatniej chwili
Warszawa: W dzielnicy Wawer spadła awionetka

Mały samolot spadł na warszawskim Wawrze. W wyniku zdarzenia ucierpiały dwie osoby – poinformowało Radio ZET.

[Nasz reportaż] Rozkapryszona niemiecka młodzież odkrywa Amerykę Południową Wiadomości
[Nasz reportaż] Rozkapryszona niemiecka młodzież odkrywa Amerykę Południową

Młodzi Niemcy, którzy po maturze decydują się na wolontarystyczny rok socjalny w krajach Trzeciego Świata, powracają często rozczarowani. Jak zauważają, nie zawsze bywa tam „kolorowo”. Okazuje się, że niemiecka młodzież została uśpiona złudną pewnością siebie.

Wjechał w tłum ludzi w Szczecinie. Nowe informacje o kierowcy z ostatniej chwili
Wjechał w tłum ludzi w Szczecinie. Nowe informacje o kierowcy

Ze wstępnych informacji wynika, że kierowca, który wjechał w grupę osób na pl. Rodła w Szczecinie, leczył się psychicznie – przekazał w piątek podczas konferencji prasowej wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski. Przez kierowcę, łącznie w dwóch zdarzeniach, poszkodowanych zostało 19 osób, dwie są w stanie ciężkim.

Rolnicy z blokady na S8: Nie ufamy Donaldowi Tuskowi z ostatniej chwili
Rolnicy z blokady na S8: Nie ufamy Donaldowi Tuskowi

– Jeśli gospodarz, jakim jest premier, tłumaczy, że trzeba się spotkać i opowiedzieć mu o problemach, to on nic nie widzi? – pytają dwaj rolnicy blokujący drogę S8.

Prezydent: Przez dziesiątki lat komuniści robili wszystko, by Polacy zapomnieli o Żołnierzach Wyklętych z ostatniej chwili

– Dzięki bohaterstwu i niezłomności, a w ogromnej części przypadków śmierci, dramatycznej, często w cierpieniach, Żołnierzy Wyklętych, kolejne pokolenia odzyskały Polskę – powiedział w piątek w Mławie prezydent Andrzej Duda.

Były SB-ek skazany za pobicie uczestnika strajku w Hucie Stalowa Wola z ostatniej chwili
Były SB-ek skazany za pobicie uczestnika strajku w Hucie Stalowa Wola

Sąd skazał byłego funkcjonariusza Służby Bezpieczeństwa za pobicie działacza Ruchu „Wolność i Pokój”. Pokrzywdzony uczestniczył w demonstracji zorganizowanej dla poparcia strajkujących w Hucie Stalowa Wola.

Nie było łatwo. Juror Tańca z gwiazdami zaskoczył wyznaniem z ostatniej chwili
"Nie było łatwo". Juror "Tańca z gwiazdami" zaskoczył wyznaniem

Rafał Maserak, którego najlepiej kojarzymy jako tancerza i jurora "Tańca z gwiazdami" podzielił się szczerym wyznaniem. Opublikował wpis, w którym wrócił do początków swojej kariery. Okazuje się, że nie zawsze było mu łatwo.

ks. Michał Olszewski / YT print screen/Profetopl

Publikujemy treść oświadczenia Zespołu KEP ds. Nowej Ewangelizacji:

Tarnów, 9 lutego 2024 r.

W modlitwie i wspólnocie,