Izraelczycy zabili Polaka w Strefie Gazy: Do stanowiska polskiego MSZ dodano wstydliwą informację kontekstową

Społeczność Twittera ośmieszyła stanowisko Ministerstwa Spraw Zagranicznych, dodając notkę do wpisu dotyczącego śmierci polskiego wolontariusza w Strefie Gazy, w którym zabrakło informacji o tym, kto jest odpowiedzialny za śmierć Polaka.
/ gov.pl

Organizacja humanitarna World Central Kitchen (WCK), która ma siedzibę w USA, podała, że siedmioro członków jej zespołu, w tym z Polski, zginęło w izraelskim ataku w Strefie Gazy. Organizacja zawiesiła działalność w regionie – poinformowała WCK.

Czytaj także: Polski wolontariusz zginął w Strefie Gazy. Ambasador USA zabiera głos

Bierne zachowanie MSZ-u

Mimo jasnego wskazania, kto stoi za ostrzałem konwoju humanitarnego, wskutek czego zginął polski obywatel, reakcja naszego kraju wzbudza wiele wątpliwości. W pierwszych komunikach nie wskazywano, kto jest odpowiedzialny za atak.

Dopiero po kilku godzinach głos zabrał minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski, ale z jego strony także zabrakło jasnego stanowiska potępiającego izraelski atak na konwój humanitarny. – Osobiście poprosiłem ambasadora Izraela w Polsce Yacova Livnego o pilne wyjaśnienia. Zapewnił mnie, że Polska wkrótce otrzyma wyniki badania tej tragedii – przekazał.

Czytaj także: Polskie MSZ bierne wobec śmierci polskiego wolontariusza. Mamy komentarz Marcina Przydacza

Notka społeczności

Wpis zamieszczony w serwisie X przez MSZ wzbudza szereg kontrowersji. Po pierwsze, nie wskazano, kto dokonał ataku, po drugie, nie wynika nawet z niego, że zginął Polak. Zabrakło także słów potępienia dla tego, co się stało.

Do tego wpisu w serwisie dodana została notka społeczności, która kompletnie ośmieszyła stanowisko polskiego resortu spraw zagranicznych.

Post pomija ważny kontekst, że Polski wolontariusz zginął z rąk Sił Obrony Izraela poprzez Izraelski atak w Strefie Gazy

– wskazuje notka.

Kontekst – kim był wolontariusz?

Wolontariusz, który zginął w Strefie Gazy, to Damian Soból, który od lat angażował się w działania organizacji World Central Kitchen. Zanim trafił do Strefy Gazy, pomagał cywilom podczas wojny na Ukrainie i brał udział w akcjach humanitarnych po trzęsieniach ziemi w Turcji i Maroku.

Wicewojewoda kwalifikuje się do spania, Chamskie żarty o seksualnym podtekście. Dziwne zachowanie Jacka Protasiewicza z ostatniej chwili
"Wicewojewoda kwalifikuje się do spania", "Chamskie żarty o seksualnym podtekście". Dziwne zachowanie Jacka Protasiewicza

Wicewojewoda dolnośląski Jacek Protasiewicz opublikował serię dziwnych wpisów na platformie X (dawniej Twitter). Nie obyło się bez ataków wobec przedstawicieli innych partii, których treść nie nadaje się do cytowania. Niektóre tweety polityka już zniknęły.

Pilna operacja Wojciecha Szczęsnego. Są nowe wieści z ostatniej chwili
Pilna operacja Wojciecha Szczęsnego. Są nowe wieści

Bramkarz Juventusu Turyn Wojciech Szczęsny, który przeszedł zabieg chirurgiczny w związku z pęknięciem kości nosowej, będzie pauzował około 10 dni. "La Gazzetta dello Sport" podała na stronie internetowej, że Polak chce być do dyspozycji 23 kwietnia w spotkaniu Pucharu Włoch z Lazio Rzym.

Zdjęcia ogórków z Biedronki wywołały burzę. Sieć zabrała głos z ostatniej chwili
Zdjęcia ogórków z Biedronki wywołały burzę. Sieć zabrała głos

"To jest skandal aby takie warzywa były na sklepie przez cały dzień" – pisze jedna z internautek i publikuje szokujące zdjęcia. Sieć Biedronka wydała komunikat.

Morawiecki: Jako państwo musimy w trybie natychmiastowym zwiększyć poziom obrony powietrznej RP z ostatniej chwili

"Zostawiliśmy budżet, który umożliwił wydatki na obronność Polski, najwyższe w NATO (ok.4%). Nie zmarnujcie tego" – oświadczył były premier Mateusz Morawiecki.

Grafzero: Openboxing, Book Haul i TBR - wiosna 2024 z ostatniej chwili
Grafzero: Openboxing, Book Haul i TBR - wiosna 2024

Wiosna a więc nożyczki w dłoń i czas na otwieranie paczek z książkami. Grafzero vlog literacki o powieściach historycznych, klasyce literatury, fantastyce i komiksie :) Zapraszam!

Potężne zwolnienia w niemieckich hutach. W tle Zielony Ład Wiadomości
Potężne zwolnienia w niemieckich hutach. W tle Zielony Ład

Niemiecki koncern hutniczy Thyssenkrupp argumentuje, że mizerna koniunktura gospodarcza, rosnące koszty energii i presja importowa z Azji zmuszają koncern do zwolnienia aż 5 000 pracowników.

Rocznica wyzwolenia KL Ravensbrück. Niemiecka Antifa zaatakowała Polaków z ostatniej chwili
Rocznica wyzwolenia KL Ravensbrück. Niemiecka Antifa zaatakowała Polaków

– Gdy zobaczyli, że mam flagę polską, wpadli w szał – mówi reporter Telewizji Republika w relacji z obchodów rocznicy wyzwolenia KL Ravensbrück.

Trans Pride w Poznaniu. Chcą, by podatnicy płacili za tranzycję z ostatniej chwili
"Trans Pride" w Poznaniu. Chcą, by podatnicy płacili za "tranzycję"

W Poznaniu odbył się pierwszy w Polsce "Marsz Równości i Dzień Widoczności Osób Trans". Jego przedstawiciele żądają m.in. refundacji "tranzycji".

Pożar pod Kaliszem. Płonie fabryka drewnianych palet z ostatniej chwili
Pożar pod Kaliszem. Płonie fabryka drewnianych palet

40 strażaków państwowej i ochotniczej straży pożarnej gasi pożar w firmie produkującej palety drewniane w podkaliskiej wsi Morawin – poinformował w niedzielę PAP oficer prasowy kaliskiej straży pożarnej mł. asp. Jakub Pietrzak.

The Sun: Wielka Brytania szykuje ewakuację swoich obywateli z Izraela z ostatniej chwili
"The Sun": Wielka Brytania szykuje ewakuację swoich obywateli z Izraela

Brytyjska piechota morska przygotowuje się na przeprowadzenie dużej akcji ewakuacyjnej z Izraela na wypadek, gdyby doszło do dalszej eskalacji konfliktu między tym krajem a Iranem – podał w niedzielę dziennik "The Sun".

/ gov.pl

Bierne zachowanie MSZ-u

Notka społeczności

– wskazuje notka.

Kontekst – kim był wolontariusz?