Na stanowiska wracają ludzie związani z WSI

Na stanowiska państwowe wracają ludzie związani kiedyś z WSI, których powiązania stanowią ryzyko dla RP. Kolejne sygnały wskazują, że przy obecnych rządach promowane będą środowiska, które zostały w czasie rządów PiS odcięte od wpływów na funkcjonowanie państwa.
Donald Tusk Na stanowiska wracają ludzie związani z WSI
Donald Tusk / Wikipedia CC BY-SA 4,0 Mateusz Włodarczyk

Sprawa zaczyna układać się w spójną całość. W służbach specjalnych wracają ludzie związani z WSI, którzy zostali odcięci od struktur związanych z bezpieczeństwem i w czasie rządów PiS nie mieli wpływu na ich działania. Dziś następuje ich powrót, czego dobitnym przykładem jest Szef SKW Jarosław Stróżyk. Został on nie tylko szefem kontrwywiadu wojskowego, ale również Komisji badającej wpływy rosyjskie i białoruskie w Polsce. Jest to chichot historii z uwagi na przeszłość Stróżyka w WSI, ale również jego służbę wojskową, którą zaczął na własną prośbę jeszcze w latach 80. Obecnie człowiek powiązany ze strukturami, które były wykorzystywane do petryfikowania wpływów sowieckich i rosyjskich w Polsce, będzie się zajmował piętnowaniem tych, którzy „ulegli wpływom rosyjskim”. Kuriozalna koncepcja.

Marek Dukaczewski

To jednak nie jest przypadek, o czym świadczą inne nominacje w służbach, ale i pozycja, jaką zaczynają mieć ludzie związani ze środowiskiem WSI. W ostatnich dniach w Radiowej Trójce odbyła się dość nudnawa dyskusja o służbach specjalnych. Goście w dużej mierze powtórzyli znane i od lat powtarzane tezy o rzekomych prorosyjskich działaniach PiS. Miało to na celu utrwalenie w odbiorcach bezpodstawnego przekonania, że PiS jest partią prorosyjską, która sprzyjała rozbrojeniu Polski i paraliżowała potencjał kontrwywiadowczy wobec zagrożeń rosyjskich. Jednym z gości był… były Szef WSI Marek Dukaczewski. Sama obecność w studiu Dukaczewskiego w takim kontekście była kuriozalna, ale to nie wszystko. Prezentował się on bowiem jako przedstawiciel środowiska, które jakoby miało mieć zagwarantowany wpływ na pracę Komisji badającej wpływy Rosji i Białorusi w Polsce, a nawet tłumaczył, jak będzie przygotowywany raport z jej prac (!). Sytuacja skandaliczna, która nigdy nie powinna mieć miejsca.

W czyim imieniu?

W czyim imieniu Dukaczewski się wypowiadał? Nie wiadomo, ale środowisko, którego on jest częścią, czuje się coraz mocniej. I rzeczywiście, przy obecnym rządzie, może mieć realny wpływ na politykę rządu. Moc oddziaływania w obecnym układzie politycznym jest dużo większa niż przy poprzednim rządzie. Świadczy o tym także ostatnia decyzja kadrowa Teresy Kubas-Hul, Wojewody Podkarpackiej, tj. osoby nominowanej przez Premiera Tuska. Poinformowała ona, że „Powołała pana Andrzeja Maderę na stanowisko Podkarpackiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych”. Kim jest Andrzej Madera? Jak wskazał Raport z likwidacji WSI, wieloletnim współpracownikiem tych właśnie służb: "W zasobie archiwalnym WSI znajduje się teczka personalna dotycząca współpracy w latach 1994-2000 z Zarządem Wywiadu WSI Andrzeja Madery ps. CHARON, dziennikarza gazety Nowiny w Rzeszowie oraz Tygodnika Ład w Warszawie. Andrzej Madera został pozyskany do współpracy z Zarządem Wywiadu WSI w 1994 r. w Rzeszowie przez kpt. Leszka Piotra. CHARON otrzymywał głównie zadania z zakresu typowania osób do współpracy z WSI. Współpracę z CHARONEM rozwiązano formalnie we wrześniu 1999 r., w związku z jego zaangażowaniem w działalność polityczną w strukturze jednej z partii prawicowych, skupiającej się wokół osoby byłego Prezydenta RP oraz utratą możliwości wywiadowczych. W materiałach brak jest jakiejkolwiek informacji o zakomunikowaniu współpracownikowi faktu zerwania z nim współpracy".

Wraca WSI

Za czasów Donalda Tuska, jak widać, wracają osoby mające powiązania z WSI, czyli strukturami uzależnionymi od rosyjskich służb, które nie tylko nie były w stanie skutecznie zwalczać zagrożeń ze Wschodu, ale wręcz generowały nowe. Szereg takich działań ujawnił i nagłośnił Raport z likwidacji WSI. Niestety w obecnym układzie rządowym takie środowiska będą miały realny wpływ na polską politykę i polskie państwo. To sytuacja dramatyczna, która osłabi Polskę i naszą wiarygodność w oczach sojuszników. W obecnej sytuacji to taktyka samobójcza…

[Stanisław Żaryn, doradca Prezydenta RP, były zastępca ministra koordynatora służb specjalnych, rzecznik prasowy ministra Mariusza Kamińskiego w latach 2016–2022]

Niemiecki gigant planuje przeniesienie produkcji do Chin gorące
Niemiecki gigant planuje przeniesienie produkcji do Chin

"Berliner Zeitung" donosi, że znana niemiecka firma chemiczna BASF grozi opuszczeniem Niemiec i przeniesieniem się do Chin

Eksplozja w Zakładach Azotowych Puławy pilne
Eksplozja w Zakładach Azotowych "Puławy"

Na terenie Zakładów Azotowych "Puławy" doszło do niewielkiego wybuchu; dwie lekko poszkodowane osoby zostały przetransportowane do szpitali – poinformowała PAP w poniedziałek lubelska straż pożarna.

Klamka zapadła: jest decyzja w sprawie członkostwa Fideszu w EKR polityka
Klamka zapadła: jest decyzja w sprawie członkostwa Fideszu w EKR

Premier Węgier Viktor Orban oświadczył w poniedziałek po spotkaniu z szefową włoskiego rządu Giorgią Meloni w Rzymie, że w PE jego partia Fidesz nie przystąpi do Europejskich Konserwatystów i Reformatorów, w której jest jej ugrupowanie. Jako powód wskazał przyjęcie do tej grupy antywęgierskiej formacji z Rumunii.

Robert Lewandowski zabrał głos na temat swojej przyszłości w reprezentacji Wiadomości
Robert Lewandowski zabrał głos na temat swojej przyszłości w reprezentacji

Robert Lewandowski, w przeciwieństwie do Kamila Grosickiego, nie zamierza kończyć kariery w reprezentacji narodowej. "Mam 36 lat i wciąż ogień w sobie. Nikt z zewnątrz nie wpłynie na moją decyzję" - powiedział dzień przed wtorkowym meczem Euro 2024 z Francją w Dortmundzie.

Będą unijne sankcje na Hamas i żydowskich osadników? gorące
Będą unijne sankcje na Hamas i żydowskich osadników?

– Ministrowie spraw zagranicznych UE zawarli polityczne porozumienie o nałożeniu sankcji na Hamas oraz osadników żydowskich – powiedział w poniedziałek w Luksemburgu szef unijnej dyplomacji Josep Borrell. Na spotkaniu ustalono też podpisanie umowy o bezpieczeństwie między Unią a Ukrainą.

Spłonął magazyn zbożowy gorące
Spłonął magazyn zbożowy

W miejscowości Gozdowo pod Sierpcem spłonął w poniedziałek prywatny magazyn zboża. Wewnątrz znajdowało się około 500 ton ziarna. Na skutek działania ognia dach budynku zawalił się. Trwa dogaszanie pożaru. W akcji brało udział 21 zastępów straży pożarnej, w tym państwowej i ochotniczej.

W jakim składzie zagramy z Francją? Wiadomości
W jakim składzie zagramy z Francją?

– Spodziewam się, że trener Michał Probierz wystawi najmocniejszy skład na spotkanie z Francją. To są w końcu mistrzostwa Europy, a nie mecz towarzyski – powiedział PAP były piłkarz m.in. Lecha Poznań Łukasz Trałka przed ostatnim spotkaniem Polski w Euro 2024.

Odwołany dyrektor CSW Piotr Bernatowicz ujawnia kulisy decyzji resortu kultury tylko u nas
Odwołany dyrektor CSW Piotr Bernatowicz ujawnia kulisy decyzji resortu kultury

– Obawiam się, patrząc na to, co dzieje się obecnie w Zachęcie, że również CSW zostanie zdominowane przez nurt radykalnie lewicowy w sztuce przez taką też wąską grupę towarzyską – ocenił były już dyrektor Centrum Sztuki Współczesnej Piotr Bernatowicz.

Burza w Polsce 2050. Znany działacz odchodzi i oskarża władze partii z ostatniej chwili
Burza w Polsce 2050. Znany działacz odchodzi i oskarża władze partii

„Dziś zrezygnowałem z członkostwa w Polska 2050” – informuje w mediach społecznościowych pisarz, publicysta i komentator polityczny Aleksander Twardowski.

Ursula von der Leyen zwiększy sobie kompetencje? Beata Szydło przestrzega polityka
Ursula von der Leyen zwiększy sobie kompetencje? Beata Szydło przestrzega

„Media ujawniają, że Ursula von der Leyen przejmuje pod swoją bezpośrednią kontrolę 400 miliardów euro przeznaczonych na unijną politykę spójności. Brukselscy urzędnicy nawet nie ukrywają, że celem takiego ruchu jest jeszcze większe uzależnienie państw członkowskich od woli «królowej Europy»” – napisała Beata Szydło w serwisie X.

Na stanowiska wracają ludzie związani z WSI

Donald Tusk Na stanowiska wracają ludzie związani z WSI