Decyzja lipcowego szczytu NATO będzie zawierała konkretne stanowisko w sprawie nieodwracalności członkostwa Ukrainy w Sojuszu – poinformowała wicepremier Ukrainy ds. integracji z UE i NATO Olha Stefaniszyna, cytowana w czwartek przez portal Europejska Prawda.
Olha Stefaniszyna Wicepremier Ukrainy: Decyzja szczytu NATO będzie zawierać konkretne stanowisko ws. naszego członkostwa
Olha Stefaniszyna / Wikipedia - domena publiczna

Przedstawicielka rządu odpowiedziała w telewizji na pytanie o spekulacje mediów, że Ukraina jest proszona, by nie ubiegała się o zaproszenie do NATO w tym roku.

Czytaj także: Rachoń i Cenckiewicz w niemieckim MSZ. „Brak słów. Opowieść tak zakłamana i nie tylko antypolska...”

„Decyzje szczytu będą zawierać konkretne stanowisko”

„Istnieją zapewnienia ze strony sojuszników, w szczególności Stanów Zjednoczonych i innych krajów, które bezpośrednio odgrywają kluczową rolę w przygotowaniu szczytu, że decyzje (najbliższego) szczytu będą zawierać konkretne stanowisko w sprawie członkostwa Ukrainy w NATO, jego nieodwracalności i «mapy drogowej» dla tego członkostwa” – oświadczyła Stefaniszyna.

Jak powiedziała, władze w Kijowie podkreślają, że szczyt w Waszyngtonie powinien się stać platformą do podejmowania strategicznych decyzji w sprawie obrony powietrznej Ukrainy, a konsultacje w tej sprawie odbywają się na poziomie dwustronnym.

Ukraina chce „sprawdzić, czy NATO jest w stanie skoordynować te wysiłki w celu zamknięcia nieba nad Ukrainą, poprzez decyzje dwustronne lub poprzez bardziej kompleksowe rozwiązania” – podkreśliła.

Czytaj również: PGE GiEK S.A. zaskarżyła wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w sprawie KWB Turów

„Dojdzie do istotnych zmian w sformułowaniach dotyczących perspektyw Ukrainy”

W środę ambasador USA przy NATO Julianne Smith zapowiedziała, że na spotkaniu przywódców NATO w Waszyngtonie dojdzie do istotnych zmian w sformułowaniach dotyczących perspektyw członkostwa Ukrainy.

Oświadczyła, że NATO jest zgodne co do potrzeby wysłania sygnału politycznego na temat podejścia Ukrainy do Sojuszu i że sygnał ten będzie częścią ogólnego pakietu pomocy dla Ukrainy.

We wtorek Stefaniszyna spotkała się w Brukseli z sekretarzem generalnym NATO Jensem Stoltenbergiem, aby omówić potencjalne postanowienia szczytu w Waszyngtonie, które zagwarantowałyby nieodwracalne członkostwo Ukrainy w Sojuszu. Wzięła również udział w spotkaniu Rady NATO-Ukraina.

Stoltenberg podkreślił we wtorek w Brukseli, że NATO nie planuje wysłania swoich wojsk na Ukrainę albo zaangażowania się bezpośrednio w walkę, a celem Sojuszu jest wspieranie Ukrainy poprzez dostarczanie jej sprzętu wojskowego oraz prowadzenie działań, które mają zapobiegać rozlaniu się konfliktu poza terytorium ukraińskie.

Z Kijowa Iryna Hirnyk (PAP)

Do niemieckich mediów dotarło, że sprawcy przemocy w Berlinie coraz cześciej nie są Niemcami gorące

Berlin boryka się z coraz większą liczbą ataków nożem. Komendant policji Barbara Slowik przyznała, że "sprawcy są coraz młodsi i nie są niemieckiego pochodzenia.

Bank of China zawiesza współpracę z rosyjskimi bankami Wiadomości
Bank of China zawiesza współpracę z rosyjskimi bankami

Rosyjski oddział Bank of China zawiesił współpracę z objętymi sankcjami USA bankami w Rosji, aby uniknąć wtórnych amerykańskich retorsji – podał w poniedziałek rosyjski dziennik „Kommiersant”, powołując się na rozmówców z sektora bankowego.

Niepokojące doniesienia z granicy. Straż Graniczna wydała komunikat z ostatniej chwili
Niepokojące doniesienia z granicy. Straż Graniczna wydała komunikat

Straż Graniczna regularnie publikuje raporty dotyczące wydarzeń na granicy polsko-białoruskiej.

Facebook usunął wpis o niemieckim obozie Auschwitz-Birkenau, bo „wprowadzał w błąd” gorące

Facebook zdecydował się usunąć post stowarzyszenia Polaków w Wielkiej Brytanii dotyczący niemieckiego obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

Chory Ziobro powinien zostać wezwany przed sejmową komisję? Polacy zabrali głos polityka
Chory Ziobro powinien zostać wezwany przed sejmową komisję? Polacy zabrali głos

Ponad połowa Polaków nie chce, by wezwano na przesłuchanie przez sejmową komisję śledczą ds. Pegasusa byłego ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobrę, niezależnie od jego aktualnego stanu zdrowia — wynika z sondażu IBRiS przeprowadzonego na zlecenie Radia ZET.

Zagraniczna prywatna firma chce rywalizować z PKP Intercity na polskich torach Wiadomości
Zagraniczna prywatna firma chce rywalizować z PKP Intercity na polskich torach

„Dwóch przewoźników z Czech wnioskuje o dostęp do polskich torów. Mogą rozkręcić konkurencję na kolei” – pisze we wtorek „Rzeczpospolita”.

Nachodzi czas meczu o honor Wiadomości
Nachodzi czas meczu o honor

Polscy piłkarze wtorkowym meczem z Francją, aktualnym wicemistrzem świata, pożegnają się z Euro 2024. Bez względu na wynik na pewno zajmą ostatnie miejsce w grupie D, a Trójkolorowi walczą o pierwszą lokatę. Początek spotkania w Dortmundzie o godz. 18.

Niemiecki gigant planuje przeniesienie produkcji do Chin gorące
Niemiecki gigant planuje przeniesienie produkcji do Chin

„Berliner Zeitung” donosi, że znana niemiecka firma chemiczna BASF grozi opuszczeniem Niemiec i przeniesieniem się do Chin.

Eksplozja w Zakładach Azotowych „Puławy” pilne
Eksplozja w Zakładach Azotowych „Puławy”

Na terenie Zakładów Azotowych „Puławy” doszło do niewielkiego wybuchu; dwie lekko poszkodowane osoby zostały przetransportowane do szpitali – poinformowała PAP w poniedziałek lubelska straż pożarna.

Klamka zapadła: jest decyzja w sprawie członkostwa Fideszu w EKR polityka
Klamka zapadła: jest decyzja w sprawie członkostwa Fideszu w EKR

Premier Węgier Viktor Orban oświadczył w poniedziałek po spotkaniu z szefową włoskiego rządu Giorgią Meloni w Rzymie, że w PE jego partia Fidesz nie przystąpi do Europejskich Konserwatystów i Reformatorów, w której jest jej ugrupowanie. Jako powód wskazał przyjęcie do tej grupy antywęgierskiej formacji z Rumunii.

Olha Stefaniszyna / Wikipedia - domena publiczna

„Decyzje szczytu będą zawierać konkretne stanowisko”

„Dojdzie do istotnych zmian w sformułowaniach dotyczących perspektyw Ukrainy”

Z Kijowa Iryna Hirnyk (PAP)