Posiedzenie Komisji Krajowej. Solidarność przyjęła stanowisko w obronie pracowników PKP Cargo

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" będzie obradować w Gdańsku przez dwa dni, 11 i 12 czerwca.
/ Posiedzenie Komisji Krajowej fot. P. Machnica

Dwudniowe obrady KK w Gdańsku

Zakończenie obrad 11 czerwca planowane jest na godzinę 18:30. Później, o godzinie 19, związkowcy przeniosą się do historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej, gdzie odbędzie się koncert poświęcony pamięci bł. ks. Jerzego Popiełuszki, patrona NSZZ "S".

W posiedzeniu Komisji Krajowej bierze udział m.in. przewodniczący NSZZ "S" Piotr Duda i jego zastępcy: Bartłomiej Mickiewicz, Grzegorz Adamowicz, Jerzy Jaworski oraz Maciej Kłosiński.

Posiedzenie rozpoczęło się od modlitwy za przyczyną bł. ks. Jerzego. W programie posiedzenia są tematy dotyczące polityki klimatycznej UE, sytuacji w PKP Cargo i referendum w sprawie Zielonego Ładu.

Stanowisko ws. PKP Cargo

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" przyjęła stanowisko sprzeciwiające się decyzji nowego Zarządu PKP Cargo, który postanowił skierować do 30 procent załogi na przymusowe wolne. Nieświadczenie pracy może potrwać nawet do 1 roku.

Oficjalnym powodem są kłopoty finansowe państwowego przewoźnika, ale szef kolejarskiej Solidarności Henryk Grymel przekonywał, że "sytuacja nie jest tak tragiczna jak się ją przedstawia". PKP Cargo jest największym operatorem kolejowych przewozów towarowych w Polsce zatrudniającym około 20 tysięcy pracowników.

– Kierowanie pracowników na 12-miesięczne nieświadczenie pracy doprowadzi do wykluczenia zawodowego, społecznego oraz ubóstwa tysięcy rodzin kolejarskich. Działania podejmowane przez zarząd dotkną około 5000 pracowników PKP Cargo, a w spółce PKP CargoTabor, której nie dotyczą zapisy o nieświadczeniu pracy zawarte w ustawie z dnia 8 września 2000 r. o komercjalizacji i restrukturyzacji przedsiębiorstwa państwowego "Polskie Koleje Państwowe", doprowadzą do natychmiastowego zwolnienia ponad 2 tysięcy pracowników – napisano w stanowisku KK.

Komisja Krajowa NSZZ "Solidarność" zażądała "zaprzestania kierowania pracowników na 12 miesięczne nieświadczenie pracy" i przestrzegła przed możliwymi "niekontrolowanymi niepokojami społecznymi".

Związkowcy wezwali też Ministra Infrastruktury do "skutecznej interwencji, która może doprowadzić do rozwiązania trudnych problemów dotyczących spółki PKP Cargo, spółek zależnych i zatrudnionych w nich pracowników".

ZOBACZ TAKŻE: Będzie pikieta "S" pod siedzibą PKP Cargo. "Razem wyraźmy swój sprzeciw"

Precz z Zielonym Ładem

Jednym z głównych tematów obrad Komisji Krajowej była unijna polityka klimatyczna. Związkowcy podsumowali ostatnie działania, jakie podjął związek zawodowy "Solidarność", by nagłośnić negatywne skutki Europejskiego Zielonego Ładu.

Najważniejsza w tym kontekście była demonstracja “Precz z Zielonym Ładem”, którą zorganizował związek zawodowy Solidarność wraz z NSZZ RI “S”. Protest, który miał miejsce 10 maja w stolicy zgromadził tysiące ludzi i odbił się głośnym echem w krajowych mediach, za co dziękował wszystkim przewodniczący Piotr Duda.

– Z całego serca bardzo Wam dziękuję. Dziękuję wszystkim, którzy wnieśli duży wkład w to, aby przygotować demonstracje 10 maja w sposób merytoryczny i profesjonalny. Wszyscy dojechaliśmy i wróciliśmy zdrowi do naszych domów. To było pokazanie profesjonalizmu naszego Związku, z reszta nie po raz pierwszy – mówił szef Związku.

Szczególne podziękowania Piotr Duda złożył na ręce swojego zastępcy i przewodniczącego zgromadzenia Bartłomieja Mickiewicza, który pomimo utrudnień ze strony władz miasta zdał egzamin. – Bartek przeszedł chrzest bojowy i przekonał się, że czasem nie można ustępować i pewne sprawy trzeba stawiać na ostrzu noża – powiedział.

Nie zabrakło też podziękowań dla służb porządkowych i medycznych, a także wszystkich członków Komisji Krajowej, którzy jednogłośnie przyjęli uchwałę w sprawie organizacji demonstracji “Precz z Zielonym Ładem”.

– Już dawno nie było tak ważnego postulatu, który obejmowałby i decydował o przyszłości wielu branż i każdego z nas. Dlatego też nikt z nas nie wstrzymał się podczas głosowania i nie musieliśmy się długo przekonywać – podkreślił Piotr Duda.

Płaca minimalna 2025. Propozycja "S"

Już za pół roku zmieni się kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę. Reprezentujące pracowników w Radzie Dialogu Społecznego związki zawodowe, w tym NSZZ "Solidarność", zaproponowali rządowi, aby w przyszłym roku minimalne wynagrodzenie wzrosło o 350 złotych, a więc o 7 procent do 4650 złotych brutto. Natomiast w państwowej sferze budżetowej, związkowcy chcą by pensje wzrosły o co najmniej 15 procent.

Niemiecki gigant planuje przeniesienie produkcji do Chin gorące
Niemiecki gigant planuje przeniesienie produkcji do Chin

"Berliner Zeitung" donosi, że znana niemiecka firma chemiczna BASF grozi opuszczeniem Niemiec i przeniesieniem się do Chin

Eksplozja w Zakładach Azotowych Puławy pilne
Eksplozja w Zakładach Azotowych "Puławy"

Na terenie Zakładów Azotowych "Puławy" doszło do niewielkiego wybuchu; dwie lekko poszkodowane osoby zostały przetransportowane do szpitali – poinformowała PAP w poniedziałek lubelska straż pożarna.

Klamka zapadła: jest decyzja w sprawie członkostwa Fideszu w EKR polityka
Klamka zapadła: jest decyzja w sprawie członkostwa Fideszu w EKR

Premier Węgier Viktor Orban oświadczył w poniedziałek po spotkaniu z szefową włoskiego rządu Giorgią Meloni w Rzymie, że w PE jego partia Fidesz nie przystąpi do Europejskich Konserwatystów i Reformatorów, w której jest jej ugrupowanie. Jako powód wskazał przyjęcie do tej grupy antywęgierskiej formacji z Rumunii.

Robert Lewandowski zabrał głos na temat swojej przyszłości w reprezentacji Wiadomości
Robert Lewandowski zabrał głos na temat swojej przyszłości w reprezentacji

Robert Lewandowski, w przeciwieństwie do Kamila Grosickiego, nie zamierza kończyć kariery w reprezentacji narodowej. "Mam 36 lat i wciąż ogień w sobie. Nikt z zewnątrz nie wpłynie na moją decyzję" - powiedział dzień przed wtorkowym meczem Euro 2024 z Francją w Dortmundzie.

Będą unijne sankcje na Hamas i żydowskich osadników? gorące
Będą unijne sankcje na Hamas i żydowskich osadników?

– Ministrowie spraw zagranicznych UE zawarli polityczne porozumienie o nałożeniu sankcji na Hamas oraz osadników żydowskich – powiedział w poniedziałek w Luksemburgu szef unijnej dyplomacji Josep Borrell. Na spotkaniu ustalono też podpisanie umowy o bezpieczeństwie między Unią a Ukrainą.

Spłonął magazyn zbożowy gorące
Spłonął magazyn zbożowy

W miejscowości Gozdowo pod Sierpcem spłonął w poniedziałek prywatny magazyn zboża. Wewnątrz znajdowało się około 500 ton ziarna. Na skutek działania ognia dach budynku zawalił się. Trwa dogaszanie pożaru. W akcji brało udział 21 zastępów straży pożarnej, w tym państwowej i ochotniczej.

W jakim składzie zagramy z Francją? Wiadomości
W jakim składzie zagramy z Francją?

– Spodziewam się, że trener Michał Probierz wystawi najmocniejszy skład na spotkanie z Francją. To są w końcu mistrzostwa Europy, a nie mecz towarzyski – powiedział PAP były piłkarz m.in. Lecha Poznań Łukasz Trałka przed ostatnim spotkaniem Polski w Euro 2024.

Odwołany dyrektor CSW Piotr Bernatowicz ujawnia kulisy decyzji resortu kultury tylko u nas
Odwołany dyrektor CSW Piotr Bernatowicz ujawnia kulisy decyzji resortu kultury

– Obawiam się, patrząc na to, co dzieje się obecnie w Zachęcie, że również CSW zostanie zdominowane przez nurt radykalnie lewicowy w sztuce przez taką też wąską grupę towarzyską – ocenił były już dyrektor Centrum Sztuki Współczesnej Piotr Bernatowicz.

Burza w Polsce 2050. Znany działacz odchodzi i oskarża władze partii z ostatniej chwili
Burza w Polsce 2050. Znany działacz odchodzi i oskarża władze partii

„Dziś zrezygnowałem z członkostwa w Polska 2050” – informuje w mediach społecznościowych pisarz, publicysta i komentator polityczny Aleksander Twardowski.

Ursula von der Leyen zwiększy sobie kompetencje? Beata Szydło przestrzega polityka
Ursula von der Leyen zwiększy sobie kompetencje? Beata Szydło przestrzega

„Media ujawniają, że Ursula von der Leyen przejmuje pod swoją bezpośrednią kontrolę 400 miliardów euro przeznaczonych na unijną politykę spójności. Brukselscy urzędnicy nawet nie ukrywają, że celem takiego ruchu jest jeszcze większe uzależnienie państw członkowskich od woli «królowej Europy»” – napisała Beata Szydło w serwisie X.

/ Posiedzenie Komisji Krajowej fot. P. Machnica

Dwudniowe obrady KK w Gdańsku

Stanowisko ws. PKP Cargo

Precz z Zielonym Ładem