Popularny produkt znika z duńskich sklepów

Zupki chińskie stały się popularne dzięki viralowemu wyzwaniu internetowemu promowanemu m.in. przez Cardi B. W praktyce okazały się zbyt ostre. Słynne wersje są dwa do trzech razy ostrzejsze od oryginalnego Buldak Hot Chicken Ramen, który sam w sobie osiąga ostrość papryczki jalapeño (4000 punktów w skali Scoville'a).
Powodem ekstremalna ostrość
Samyang, trzeci co do wielkości producent makaronu w Korei Południowej, wycofał produkty z rynku, podkreślając, że powodem jest ich ekstremalna ostrość. Firma nie odnotowała wcześniej takich problemów. Wśród objawów, które mogą pojawić się u osób, które spożyły zupkę, wymienia się: wymioty, nudności i podwyższenie ciśnienie krwi. Mogą stanowić niebezpieczeństwo szczególnie dla osób starszych oraz dzieci.
Makaron błyskawiczny, wprowadzony przez Samyang na rynek w 1963 roku, stał się popularny w Azji, ale także w Europie. "Buldak" oznacza "ognisty kurczak" i został opracowany przez Kim Jung-soo, dyrektorkę naczelną Samyang, która przejęła firmę rodziną.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Franciszek na Anioł Pański: Nie zniechęcajcie się; cud już trwa
Czym jest kapsaicyna?
Kapsaicyna to naturalny związek chemiczny, który jest odpowiedzialny za uczucie pikantności w papryczkach chili. Należy do grupy związków zwanych kapsaicynoidami i jest głównym składnikiem aktywnym odpowiedzialnym za ostry smak tych roślin. Kapsaicyna jest szeroko stosowana w kuchniach na całym świecie do nadawania potrawom ostrego smaku. Jest głównym składnikiem ostrych sosów i przypraw, takich jak tabasco, harissa czy sriracha. Podczas spożywania kapsaicyny w umiarkowanych ilościach jest ona bezpieczna, jednak w dużych dawkach może powodować podrażnienia żołądka, a nawet oparzenia skóry. Osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym powinny więc zachować ostrożność.