Pilne doniesienia z Pałacu Buckingham. Król Karol rezygnuje
Przypomnijmy, że 26 stycznia brytyjski monarcha trafił do szpitala z powodu problemów z prostatą. W czasie dodatkowych badań ujawniono, że cierpi na raka. Do publicznej wiadomości nie podano jednak, o jaki rodzaj nowotworu chodzi ani jak poważny jest stan króla.
Mimo diagnozy monarcha stara się utrzymać aktywność w życiu publicznym i nie rezygnować z królewskich obowiązków, choć jego harmonogram został częściowo dostosowany do zaleceń lekarzy.
- Ważne doniesienia z granicy. Komunikat Straży Granicznej
- Niemcy mają przejąć polski port
- Niepokojący komunikat Pałacu Buckingham. Chodzi o księżną Kate
- Ogromne straty spółek giełdowych pod kontrolą Skarbu Państwa
- Przełom w sprawie ekshumacji na Wołyniu? Nawrocki reaguje na oświadczenie Ukrainy
- Lek stosowany w chorobach tarczycy może mieć związek z zanikiem kości
- „Chcę sobie zrobić krzywdę”. Legendarny trener przeprasza
Król Karol rezygnuje
Ostatnio rąbka tajemnicy o stanie zdrowia króla Karola przekazał Tom Parker Bowles, syn królowej Kamili i pasierb brytyjskiego monarchy.
Tom Parker Bowles, który jest krytykiem kulinarnym, ujawnił wielką zmianę w menu króla, którą wprowadził, aby chronić swoje zdrowie. Król Karol niemal zupełnie zrezygnował z czerwonego mięsa.
Parker Bowles dodał, że ograniczył również spożycie jagnięciny, wołowiny i wieprzowiny.
Karol przygląda się temu, co i kiedy je, ze względu na to, przez co ostatnio przeszedł
– mówi królewski pasierb.
Jak dodał, "nie jestem dietetykiem, ale wiem, że jedzenie jest częścią «leku» dla organizmu".
- Trzęsienie ziemi w Pałacu Buckingham. Książę Harry znów to zrobił
- Pałac Buckingham. Pilne doniesienia w sprawie księżnej Kate
Dieta i jej wpływ na raka
Jak donosi Cancer Research UK, "czerwone mięso jest klasyfikowane jako prawdopodobna przyczyna raka. Oznacza to, że istnieje wiele dowodów na związek między jedzeniem czerwonego mięsa a niektórymi rodzajami nowotworów". Badania jednak w tej materii wciąż trwają.
Bezsprzecznie natomiast wykazano związek pomiędzy spożywaniem dużych ilości przetworzonego mięsa a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka.
Wiemy na pewno, że przetworzone mięso jest przyczyną raka. Jesteśmy tego powiązania tak samo pewni, jak w przypadku innych udowodnionych przyczyn raka, takich jak tytoń i alkohol
– podaje Cancer Research UK.