Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.
 Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka
/ pixabay.com

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w rozmowie z PAP podkreśliła, że prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. badania potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

 
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.
 

Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

 
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
 

Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

 
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
 

Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

 
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.

PAP Nauka w Polsce

Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

POLECANE
Znana piosenkarka poważnie chora. Koncerty odwołane z ostatniej chwili
Znana piosenkarka poważnie chora. Koncerty odwołane

Niepokojące informacje w sprawie znanej piosenkarki. Jakiś czas temu z powodu poważnej choroby odwołano wszystkie koncerty gwiazdy.

Rząd proponuje bon energetyczny. Wicepremier Gawkowski zabiera głos tylko u nas
Rząd proponuje bon energetyczny. Wicepremier Gawkowski zabiera głos

- Jestem przekonany, że dzisiaj tych, którzy gdzieś zostaną obok, jest minimalna ilość ale nie dlatego, że rząd o nich zapomniał, ale dlatego, że mają środki, żeby sobie z tym poradzić - powiedział Krzysztof Gawkowski w rozmowie z Tysol.pl, broniąc założeń nowego bonu energetycznego.

Nie żyje gwiazda legendarnego serialu z ostatniej chwili
Nie żyje gwiazda legendarnego serialu

Media obiegła smutna wiadomość. Nie żyje znany brytyjski aktor, który zasłynął rolą w serialu HBO „Gra o tron”.

Koleje ataki na niemieckich polityków polityka
Koleje ataki na niemieckich polityków

W Niemczech dochodzi do kolejnych ataków na polityków. W Berlinie lekko ranna w wyniku napaści została była burmistrz Franziska Giffey, z kolei w Dreźnie doszło do ataku na polityka Zielonych.

Prokuratura podjęła decyzję ws. sędziego Tomasza Szmydta z ostatniej chwili
Prokuratura podjęła decyzję ws. sędziego Tomasza Szmydta

Prokuratura Krajowa poinformowała w środę, że zostało wszczęte śledztwo w sprawie brania udziału Tomasza Szmydta, pełniącego funkcję sędziego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, w działalności obcego wywiadu.

Harmonogram odbioru niemieckich nielegalnych śmieci prezentowany przez minister Hennig-Kloskę już nieaktualny Wiadomości
Harmonogram odbioru niemieckich nielegalnych śmieci prezentowany przez minister Hennig-Kloskę już nieaktualny

Niemieckie ministerstwo ochrony środowiska przedstawiło polskiemu ministerstwu harmonogram odbioru nielegalnych niemieckich śmieci z Polski. Sprawa nielegalnych niemieckich śmieci wywiezionych wcześniej do Polski trafiła już przed TSUE w listopadzie 2023 roku, ale pani minister Paulina Hennig-Kloska chciałaby sprawy załatwić drogą dialogu, nie wycofując się jednocześnie ze ścieżki prawnej.

„Wysokie rachunki za prąd i za gaz są skutkiem regulacji PE. Zielony Ład to oszustwo i bieda” polityka
„Wysokie rachunki za prąd i za gaz są skutkiem regulacji PE. Zielony Ład to oszustwo i bieda”

– Zielony Ład to jest oszustwo i to jest bieda. Trzeba z tym skończyć, trzeba Zielony Ład wyrzucić do kosza i przygotować rozwiązania, które będą dla ludzi, a nie przeciwko ludziom – uważa była premier Beata Szydło.

Niemcy: Lewica chce wprowadzenia bonów na kebaby z ostatniej chwili
Niemcy: Lewica chce wprowadzenia bonów na kebaby

Partia Lewicy z Niemiec stwierdziła, że ceny kebabów w tym kraju są zbyt wysokie, dlatego zaproponowała, aby z budżetu państwa wprowadzone zostały… bony na kebab dla wszystkich mieszkańców Niemiec.

Wzrost cen większy, niż zakładał rząd. Rachunki zaskoczą wiele rodzin gorące
Wzrost cen większy, niż zakładał rząd. Rachunki zaskoczą wiele rodzin

Rząd Donalda Tuska nie przedłuży zamrożonych do końca czerwca cen energii. Oznacza to, że od 1 lipca rachunki za prąd pójdą w górę. Jednak według ekspertów wzrost rachunków za prąd od lipca będzie znacząco wyższy od rządowych przewidywań.

Niemcy pomogły upadającym liniom lotniczym Condor. Jest decyzja sądu UE z ostatniej chwili
Niemcy pomogły upadającym liniom lotniczym Condor. Jest decyzja sądu UE

W wydanym w środę wyroku Sąd Unii Europejskiej stwierdził nieważność decyzji Komisji Europejskiej z 2021 r., zezwalającej na pomoc państwową na restrukturyzację czarterowego przewoźnika lotniczego Condor. Skargę na KE wniósł do Sądu Rynair.

REKLAMA

Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.
 Eksperci: jedzenie gęsiny korzystne dla organizmu człowieka
/ pixabay.com

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w rozmowie z PAP podkreśliła, że prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. badania potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

 
Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
 
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.
 

Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne, i leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

 
Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni Celsjusza.
 
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.
 

Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

 
Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.
 

Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

 
Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.

PAP Nauka w Polsce


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

Polecane
Emerytury
Stażowe