Oświadczenie A. Bujary ws. publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia ustawy o ograniczeniu handlu
Opublikowano dnia 07.12.2018 17:56
Oświadczenie Alfreda Bujary, Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” w sprawie publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele oraz niektóre inne dni.

M. Żegliński
W odniesieniu do przeprowadzonych na zlecenie związków pracodawców przez różne firmy, z których większość nie ma charakteru instytucji badawczych informuję, że ocena skutków ustawy ograniczającej handel w niedziele lub preferencji klientów w zakresie dokonywania zakupów nie może być na podstawie podanych wyników uogólniają na całą populację Polaków. W przekazie medialnym przedstawione wyniki mogą wprowadzać odbiorców w błąd. Badania populacyjne na grupie 1000 osób obarczone są błędem statystycznym. Firmy te realizując badania nie uwzględniły wielu zmiennych jakim jest m.in.rosnący wskaźnik sprzedaży detalicznej podany przez GUS. Wątpliwości budzi na podstawie podanych wyników rzetelność i metodologia badań. Realizując bowiem badania społeczne należy odnieść się do obowiązujących zapisów ustawy, a nie preferencji konsumentów, czy prognoz dotyczących spadku obrotów sklepów, czy zagrożeń związanych z likwidacją małych sklepów w powiązaniu ze skutkami wprowadzonej ustawy. W tym kontekście należy zważyć, że właściciele małych placówek zlikwidowali działalność poprzez ekspansywne otwieranie się dyskontów i rosnącą skalę promocji, obniżania cen itp. W podanych badaniach nie uwzględniono zatem faktycznych zmiennych, które mogły doprowadzić do likwidacji małych sklepów. W raportach z badań padają niepokojące cytaty tj. że większość Polaków uważa, że ustawa niekorzystnie wpłynęła na gospodarkę itp. Jak już podkreśliłem są to jedynie odczucia losowo (o ile tak było) wybranej grupy respondentów a nie całego społeczeństwa. W przypadku dalszego rozpowszechniania tego typu informacji zmuszony będę formalnie ocenić, czy badania nie mają charakteru spekulacyjnego. W realizacji badań własnych dotyczących skutków ograniczenia handlu przedstawiając ich wyniki w październiku br. informowaliśmy o odczuciach respondentów, a nie całego społeczeństwa.

Alfred Bujara, Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”
Wideo "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit". Wywiad z Ewą Tomaszewską
ks. Janusz
Chyła

Ks. Janusz Chyła: Na imię Jezusa zegnie się każde kolano
W Starym i Nowym Testamencie imię ma bardzo duże znaczenie. Wskazuje na tożsamość osoby, która je nosi i misję, jaką ma do wypełnienia. Jest zatem czymś więcej niż nazwą własną. Bóg niektórym osobom sam nadaje imiona, a wówczas, gdy kogoś powołuje do spełnienia szczególnego zadania, to także je zmienia. Abram staje się Abrahamem, Jakub Izraelem, a Szaweł Pawłem. Ludzkie, a tym bardziej Boże imię, winno być otoczone szczególnym szacunkiem.
Graf
Zero

[Grafzero vlog] "Kult" Łukasz Orbitowski | Recenzje #booktube
Tajemnicze objawienia oławskie. Co stało się na Nowym Otoku w latach 80.?
Ryszard
Czarnecki

Czy Rosja zwiększy wpływy w Syrii? Co z relacjami USA - Chiny?
Proponuję lekturę zapisu wywiadu, jakiego 10 godzin po ogłoszeniu wstępnych wyników wyborów udzieliłem TV Republika. Rozmowę ze mną przeprowadził red. Aleksander Wierzejski.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.