Oświadczenie A. Bujary ws. publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia ustawy o ograniczeniu handlu
Opublikowano dnia 07.12.2018 17:56
Oświadczenie Alfreda Bujary, Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” w sprawie publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele oraz niektóre inne dni.

M. Żegliński
W odniesieniu do przeprowadzonych na zlecenie związków pracodawców przez różne firmy, z których większość nie ma charakteru instytucji badawczych informuję, że ocena skutków ustawy ograniczającej handel w niedziele lub preferencji klientów w zakresie dokonywania zakupów nie może być na podstawie podanych wyników uogólniają na całą populację Polaków. W przekazie medialnym przedstawione wyniki mogą wprowadzać odbiorców w błąd. Badania populacyjne na grupie 1000 osób obarczone są błędem statystycznym. Firmy te realizując badania nie uwzględniły wielu zmiennych jakim jest m.in.rosnący wskaźnik sprzedaży detalicznej podany przez GUS. Wątpliwości budzi na podstawie podanych wyników rzetelność i metodologia badań. Realizując bowiem badania społeczne należy odnieść się do obowiązujących zapisów ustawy, a nie preferencji konsumentów, czy prognoz dotyczących spadku obrotów sklepów, czy zagrożeń związanych z likwidacją małych sklepów w powiązaniu ze skutkami wprowadzonej ustawy. W tym kontekście należy zważyć, że właściciele małych placówek zlikwidowali działalność poprzez ekspansywne otwieranie się dyskontów i rosnącą skalę promocji, obniżania cen itp. W podanych badaniach nie uwzględniono zatem faktycznych zmiennych, które mogły doprowadzić do likwidacji małych sklepów. W raportach z badań padają niepokojące cytaty tj. że większość Polaków uważa, że ustawa niekorzystnie wpłynęła na gospodarkę itp. Jak już podkreśliłem są to jedynie odczucia losowo (o ile tak było) wybranej grupy respondentów a nie całego społeczeństwa. W przypadku dalszego rozpowszechniania tego typu informacji zmuszony będę formalnie ocenić, czy badania nie mają charakteru spekulacyjnego. W realizacji badań własnych dotyczących skutków ograniczenia handlu przedstawiając ich wyniki w październiku br. informowaliśmy o odczuciach respondentów, a nie całego społeczeństwa.

Alfred Bujara, Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE

Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Wideo Tysol.pl Wywiad Cezarego Krysztopy z Tomaszem Szatkowskim
Marcin
Brixen

Dlaczego prezydent jest nielegalny
Hiobowscy weszli do swojego mieszkania i ujrzeli zdumiewającą scenę. W dużym pokoju siedziała mama Łukaszka wraz z mieszkającym po sąsiedzku Wiktymiusz oraz jego mama. I wszyscy troje byli podejrzliwie rozradowani.
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Siedem cudów II Rzeczypospolitej
Gdy na ostatnim okrążeniu biegu na 3 km z przeszkodami podczas Igrzysk Olimpijskich w Moskwie Bronisław Malinowski, chłopak z Grudziądza odrabiał kilkadziesiąt metrów do straty do Tanzańczyka Filberta Bayi, rozemocjonowany i szczęśliwy – jak my wszyscy, w tym wówczas 17 - letni autor tego tekstu – wielki komentator, a wcześniej żołnierz AK Bohdan Tomaszewski krzyczał – „zwyciężyła polska siła, polska krzepa ”.
Paweł
Jędrzejewski

Paweł Jędrzejewski: Angielska baronessa rodem z Ustrzyk Dolnych, czyli paradoksy żydowskich losów
Zazwyczaj, mówiąc o bezczynności Wielkiej Brytanii wobec agresji Niemiec na Polskę, jakby z reguły zapomina się, że bez biernej postawy Anglii (i Francji) we wrześniu 1939 roku, losy Europy potoczyłyby się całkiem inaczej i późniejszy Holokaust nie byłby możliwy.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.