reklama_pozioma
Oświadczenie A. Bujary ws. publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia ustawy o ograniczeniu handlu
Opublikowano dnia 07.12.2018 17:56
Oświadczenie Alfreda Bujary, Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” w sprawie publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele oraz niektóre inne dni.

M. Żegliński
W odniesieniu do przeprowadzonych na zlecenie związków pracodawców przez różne firmy, z których większość nie ma charakteru instytucji badawczych informuję, że ocena skutków ustawy ograniczającej handel w niedziele lub preferencji klientów w zakresie dokonywania zakupów nie może być na podstawie podanych wyników uogólniają na całą populację Polaków. W przekazie medialnym przedstawione wyniki mogą wprowadzać odbiorców w błąd. Badania populacyjne na grupie 1000 osób obarczone są błędem statystycznym. Firmy te realizując badania nie uwzględniły wielu zmiennych jakim jest m.in.rosnący wskaźnik sprzedaży detalicznej podany przez GUS. Wątpliwości budzi na podstawie podanych wyników rzetelność i metodologia badań. Realizując bowiem badania społeczne należy odnieść się do obowiązujących zapisów ustawy, a nie preferencji konsumentów, czy prognoz dotyczących spadku obrotów sklepów, czy zagrożeń związanych z likwidacją małych sklepów w powiązaniu ze skutkami wprowadzonej ustawy. W tym kontekście należy zważyć, że właściciele małych placówek zlikwidowali działalność poprzez ekspansywne otwieranie się dyskontów i rosnącą skalę promocji, obniżania cen itp. W podanych badaniach nie uwzględniono zatem faktycznych zmiennych, które mogły doprowadzić do likwidacji małych sklepów. W raportach z badań padają niepokojące cytaty tj. że większość Polaków uważa, że ustawa niekorzystnie wpłynęła na gospodarkę itp. Jak już podkreśliłem są to jedynie odczucia losowo (o ile tak było) wybranej grupy respondentów a nie całego społeczeństwa. W przypadku dalszego rozpowszechniania tego typu informacji zmuszony będę formalnie ocenić, czy badania nie mają charakteru spekulacyjnego. W realizacji badań własnych dotyczących skutków ograniczenia handlu przedstawiając ich wyniki w październiku br. informowaliśmy o odczuciach respondentów, a nie całego społeczeństwa.

Alfred Bujara, Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”
Wideo Tysol.pl Wywiad Cezarego Krysztopy z Tomaszem Szatkowskim

Jerzy Bukowski: Parówkowa Koalicja Obywatelska
Jeżeli KO chce dalej na własne życzenie brnąć w autokompromitację, to niech nadal jedną z jej twarzy będzie miłośniczka bobu, hummusu i włoszczyzny oraz parówek smoleńskich.
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Chorwacja i jej pierwsza w historii prezydencja w UE
Już niemal trzy tygodnie trwa pierwsza w historii Unii Europejskiej prezydencja Chorwacji – najmłodszego członka UE. Republika Chorwacji przystąpiła do Unii sześć lat temu, a sześciomiesięczne kierownictwo w UE objęła symbolicznie w momencie, kiedy Wspólnotę Europejską opuszcza po 47 latach obecności w niej Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej. Państwo ze stolicą w Zagrzebiu przystąpiło do UE jako czwarte państwo z Bałkanów : po Słowenii (2004) oraz Bułgarii i Rumunii (2007).
Kamil
Grover

Kamil Grover: God Bless America and God Save the President Trump!!!
Przypomnijmy, że zarzutów i oszczerstw pod adresem Trumpa, stanowiących desperacką próbę pokonania go w wyborach, nie brakowało ze strony opozycji od 1 dnia kampanii, a nawet przed jej rozpoczęciem. Jego przeciwników od lewa do prawa (tak, tak – bo również w republikańskim establishmencie – np.senator McCain) ogarnęło antytrumpowskie szaleństwo. Obawiali się go WSZYSCY! Lewica, że powstrzyma prowadzony przez nią (w imię ideologicznych obsesji), proces rozkładu i destrukcji etosu Ameryki (hedonizm,promowanie seksualnych anomalii,walka z chrześcijaństwem i otwarte dla illegals granice) a prawica, że nowy, nieprzewidywalny prezydent przestanie być bezwolnym narzędziem(zakładnikiem) syjonistów i żydowskich neokonserwatystów, wspierających nacjonalistyczny ekspansjonizm Izraela.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.