Oświadczenie A. Bujary ws. publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia ustawy o ograniczeniu handlu
Opublikowano dnia 07.12.2018 17:56
Oświadczenie Alfreda Bujary, Przewodniczącego Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” w sprawie publikacji badań dotyczących skutków wprowadzenia Ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele oraz niektóre inne dni.

M. Żegliński
W odniesieniu do przeprowadzonych na zlecenie związków pracodawców przez różne firmy, z których większość nie ma charakteru instytucji badawczych informuję, że ocena skutków ustawy ograniczającej handel w niedziele lub preferencji klientów w zakresie dokonywania zakupów nie może być na podstawie podanych wyników uogólniają na całą populację Polaków. W przekazie medialnym przedstawione wyniki mogą wprowadzać odbiorców w błąd. Badania populacyjne na grupie 1000 osób obarczone są błędem statystycznym. Firmy te realizując badania nie uwzględniły wielu zmiennych jakim jest m.in.rosnący wskaźnik sprzedaży detalicznej podany przez GUS. Wątpliwości budzi na podstawie podanych wyników rzetelność i metodologia badań. Realizując bowiem badania społeczne należy odnieść się do obowiązujących zapisów ustawy, a nie preferencji konsumentów, czy prognoz dotyczących spadku obrotów sklepów, czy zagrożeń związanych z likwidacją małych sklepów w powiązaniu ze skutkami wprowadzonej ustawy. W tym kontekście należy zważyć, że właściciele małych placówek zlikwidowali działalność poprzez ekspansywne otwieranie się dyskontów i rosnącą skalę promocji, obniżania cen itp. W podanych badaniach nie uwzględniono zatem faktycznych zmiennych, które mogły doprowadzić do likwidacji małych sklepów. W raportach z badań padają niepokojące cytaty tj. że większość Polaków uważa, że ustawa niekorzystnie wpłynęła na gospodarkę itp. Jak już podkreśliłem są to jedynie odczucia losowo (o ile tak było) wybranej grupy respondentów a nie całego społeczeństwa. W przypadku dalszego rozpowszechniania tego typu informacji zmuszony będę formalnie ocenić, czy badania nie mają charakteru spekulacyjnego. W realizacji badań własnych dotyczących skutków ograniczenia handlu przedstawiając ich wyniki w październiku br. informowaliśmy o odczuciach respondentów, a nie całego społeczeństwa.

Alfred Bujara, Przewodniczący Krajowego Sekretariatu Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność”
Wideo "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit". Wywiad z Ewą Tomaszewską
Chłodny
Żółw

Mazurek, czyli... ludzie listy piszą!
Robert Mazurek - dziennikarz, którego dawno temu wpisałem na osobistą czarną listę.

Jerzy Bukowski: Dziwny romans polityczny
Nie dziwię się tym członkom Platformy Obywatelskiej, dla których zawieranie koalicji ze spadkobiercami komuny jest nie do przyjęcia,
Jacek
Matysiak

Jacek Matysiak: Świat Trumpa przed wyborami...
Uwidacznia się wyraźny brak równowagi między Polską, a Izraelem. W Polsce jeśli jakiś polityk, bądź partia polityczna mówi z niepokojem o nadmiernych i niebezpiecznych wpływach Izraela (czy zakusach jak S 447 JUST) na rodzimą politykę, dotychczas traci wpływy w wyborach. Inaczej jest w Izraelu, gdzie nawet plucie i bezpodstawne oskarżanie Polaków o rzekome zbrodnie w II w. ś. jest popularnym sportem i przynosi polityczny sukces. choć trzeba przyznać, że i Żydzi mają swoich Petru do jasnej potęgi. Niejaki Rafi Peretz, ale jednak minister edukacji w Izraelu wyraził dość rasistowskie przekonanie, że w ostatnich 70 latach asymilacja Żydów w krajach osiedlenia, szczególnie w US i małżeństwa z gojami spowodowały, że Żydzi przeżyli “drugi holokaust” i stracili następne 6 milionów…

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.