reklama_pozioma
Oświadczenie Piotra Dudy w spr. wypowiedzi zast. red. nacz. „GW” dotyczącej dotacji na ECS i Sali BHP
Opublikowano dnia 24.01.2019 15:14
Wbrew słowom zastępcy redaktora naczelnego „Wyborczej” Jarosława Kurskiego dotacja Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego na historyczną Salę BHP Stoczni Gdańskiej, która m.in. dzięki ministrowi Piotrowi Glińskiemu ma status muzeum, nie ma nic wspólnego ze zmniejszeniem przez MKiDN kwoty finansowania Europejskiego Centrum Solidarności. Próba łączenia tych dwóch spraw, jak sugeruje to wicenaczelny „GW”, jest niedopuszczalna.

Mat. KK NSZZ "Solidarność"
Sala BHP, która jest własnością Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, została przekazana w 2004 r. w stanie grożącym katastrofą budowlaną. Wielkim wysiłkiem członków Związku, przy wsparciu sponsorów została odbudowana za kwotę ponad 11 mln zł, z czego aż 6 mln wyłożyła ze składek członkowskich NSZZ „Solidarność”. Od tego czasu do dzisiaj Sala BHP, w tym ekspozycje, wystawy i pamiątki, udostępniane są zwiedzającym bezpłatnie.

W przeciwieństwie do Europejskiego Centrum Solidarności Sala BHP jest autentycznym miejscem narodzin Solidarności. Jest prawdziwym pomnikiem historii, któremu dopiero teraz nadano (należny od zawsze) status muzeum i idącą w ślad z tym dotację finansową. Dotację, którą Sala otrzymuje dopiero od 2017 roku, a więc na dwa lata przed tym, jak MKiDN podjęło decyzję wobec ECS.

To żenujące, że przez lata tak ważne dla polskiej historii miejsce nie mogło się doczekać od polskich władz wsparcia finansowego i uznania tego miejsca za muzeum. I mimo że w całości sali utrzymanie spoczywało na barkach Związku, nigdy za jej zwiedzanie nie pobieraliśmy opłat. Dlatego tak wdzięczni jesteśmy Ministerstwu Kultury pod kierownictwem wicepremiera Piotra Glińskiego, który uznając to za obowiązek państwa, takie decyzje wreszcie podjął.

Piotr Duda
Przewodniczący KK NSZZ Solidarność

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE

Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Wideo Konferencja "Układy zbiorowe droga do społecznej gospodarki rynkowej" - Debata publicystów

Jerzy Bukowski: Maseczkę nałóż! Maseczkę zdejmij! Maseczkę wyrzuć!
Większość z nas używa maseczek wielokrotnego użytku, które wkładamy do kieszeni, torebki, czy torby, a następnie wyciągamy je i znowu zakładamy.

Jerzy Bukowski: Czy będzie nowe otwarcie kampanii prezydenta Dudy?
Czekamna nowe otwarcie kampanii prezydenckiej Andrzeja Dudy, dzięki któremu odzyska on inicjatywę i zaprezentuje dawny wigor poparty konkretnymi zapowiedziami programowymi.
Ryszard
Czarnecki

Nasza siatkowka to promocja Polski ...
Polecam Państwu zapis mojego wywiadu, który został wyemitowany w Telewizji „Republika”, w programie: ”Mówi się...”. Rozmowę ze mną przeprowadził red. Jacek Sobala.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.