Oświadczenie Piotra Dudy w spr. wypowiedzi zast. red. nacz. „GW” dotyczącej dotacji na ECS i Sali BHP
Opublikowano dnia 24.01.2019 15:14
Wbrew słowom zastępcy redaktora naczelnego „Wyborczej” Jarosława Kurskiego dotacja Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego na historyczną Salę BHP Stoczni Gdańskiej, która m.in. dzięki ministrowi Piotrowi Glińskiemu ma status muzeum, nie ma nic wspólnego ze zmniejszeniem przez MKiDN kwoty finansowania Europejskiego Centrum Solidarności. Próba łączenia tych dwóch spraw, jak sugeruje to wicenaczelny „GW”, jest niedopuszczalna.

Mat. KK NSZZ "Solidarność"
Sala BHP, która jest własnością Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, została przekazana w 2004 r. w stanie grożącym katastrofą budowlaną. Wielkim wysiłkiem członków Związku, przy wsparciu sponsorów została odbudowana za kwotę ponad 11 mln zł, z czego aż 6 mln wyłożyła ze składek członkowskich NSZZ „Solidarność”. Od tego czasu do dzisiaj Sala BHP, w tym ekspozycje, wystawy i pamiątki, udostępniane są zwiedzającym bezpłatnie.

W przeciwieństwie do Europejskiego Centrum Solidarności Sala BHP jest autentycznym miejscem narodzin Solidarności. Jest prawdziwym pomnikiem historii, któremu dopiero teraz nadano (należny od zawsze) status muzeum i idącą w ślad z tym dotację finansową. Dotację, którą Sala otrzymuje dopiero od 2017 roku, a więc na dwa lata przed tym, jak MKiDN podjęło decyzję wobec ECS.

To żenujące, że przez lata tak ważne dla polskiej historii miejsce nie mogło się doczekać od polskich władz wsparcia finansowego i uznania tego miejsca za muzeum. I mimo że w całości sali utrzymanie spoczywało na barkach Związku, nigdy za jej zwiedzanie nie pobieraliśmy opłat. Dlatego tak wdzięczni jesteśmy Ministerstwu Kultury pod kierownictwem wicepremiera Piotra Glińskiego, który uznając to za obowiązek państwa, takie decyzje wreszcie podjął.

Piotr Duda
Przewodniczący KK NSZZ Solidarność
Wideo Tysol.pl Wywiad Cezarego Krysztopy z Tomaszem Szatkowskim

Jerzy Bukowski: Parlamentarna ciuciubabka
Wciąż jeszcze świeże doświadczenia Koalicji Europejskiej powinny dać do myślenia wielu potencjalnym wyborcom nowych koalicji mających ambicje podjąć skuteczną walkę wyborczą z obozem władzy.
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Nowa europejska układanka 2.0
Na razie ukonstytuowały się w dużym stopniu prezydia 22 komisji i podkomisji Parlamentu Europejskiego. W dużym stopniu, bo wybór niektórych członków prezydiów został „zamrożony” i odbędzie się ponownie za dwa tygodnie, też zresztą w Brukseli.
Jacek
Matysiak

Jacek Matysiak: Trump, żaby, a sprawa polska…
Wszystkie trendy demograficzne niestety nie sprzyjają Republikanom, niestety będzie źle. Dodatkowo lewica jak pasożyt powoli z malejącej roli “klasy robotniczej” przerzuca się generalnie na wszelkiej maści mniejszości od seksualnych, po etniczne i dziś jej awangardą i bojówkami są Antifa i grupy LGBT.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.