Jerzy Bukowski: List otwarty Prezydium Zarządu Okręgu Małopolska ŚZŻAK do Rady Miasta Krakowa
Opublikowano dnia 05.02.2019 09:18

pexels.com
                Radni Rady Miasta Krakowa otrzymali przed 30 stycznia br. pismo Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Armii Krajowej oraz Okręgu Małopolska Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej z prośbą o zaniechanie wszelkich dyskusji na temat pomnika AK.
               Proszono także o wystąpienie do Prezydenta Miasta Krakowa, aby budowa pomnika została zakończona (etap przetargu). Rzeczniczka Prezydenta Monika Chylaszek oświadczyła, że są podstawy prawne - uchwały Rady Miasta - i zabezpieczone pieniądze. W tej sytuacji należało kontynuować budowę pomnika, nie zaś szukać dotychczas w Krakowie niesprawdzonej metody konsultacji społecznej w postaci panelu, przyjętej w uchwale z 30 stycznia br.
              Faktycznie jest to odstąpienie od budowy pomnika, mimo że z pierwszego zdania uzasadnienia wymienionej uchwały wynika, iż „Bohaterom Armii Krajowej należy się godne upamiętnienie”. Jest oczywiste, że pomnik pod Wawelem jest godniejszym upamiętnieniem, niż proponowane w panelu.
            Nadto uchwała z 30.01.2019 podjęta została bez porozumienia z inicjatorem budowy Pomnika AK - Światowym Związkiem Żołnierzy Armii Krajowej, a także bez wiedzy, opinii organu państwowego - Małopolskiej Wojewódzkiej Rady Kombatantów. Jest to naruszenie prawa, a co najmniej dobrych obyczajów współpracy.
            Władze miasta nie przedstawiły informacji dla 1500 osób i instytucji, które wpłaciły różne kwoty na pomnik (m. in. Instytut Pamięci Narodowej - 100 tysięcy zł, Uniwersytet Jagielloński - 20 tys., Okręgowa Rada Adwokacka w Krakowie - 8 tys.) - w zaufaniu, że pomnik stanie pod Wawelem. Nie ma pomnika, nie ma rozliczenia, jest kosztowny panel.
            Prezydium Okręgu Małopolska ŚZŻAK oczekuje, że na najbliższym posiedzeniu Rady Miasta Krakowa uchylona zostanie uchwała z 30.01.2019 jako zbędna. Prezydent zobowiązany wtedy będzie do wykonania budowy pomnika na podstawie wcześniejszych uchwał. Nikt z władz miasta nie będzie mógł twierdzić, że nie wiedział jak ma postąpić w tej moralnie skandalicznej sprawie: 10 lat igraszek z weteranami.              Za Prezydium Zarządu Okręgu Małopolska ŚZŻAK:
            Sekretarz - major pilot Tadeusz Gola
            Prezes - major Ryszard Brodowski
            Poparli również:
            generał brygady Tadeusz Bieńkowicz
            kapitan inżynier Zbigniew Radłowski
            porucznik Jan Piątek (wpłacił 10 tys. na pomnik)

Wideo Konferencja "Układy zbiorowe drogą do społecznej gospodarki rynkowej" - Piotr Duda

Czy Mike Pompeo stanie przed polskim sądem?
Fundacja im. Zygmunta Starego chce postawić przed sądem sekretarza stanu USA Mike'a Pompeo, który podczas konferencji bliskowschodniej w Warszawie miał nakłaniać polski rząd do niekorzystnego rozporządzenia mieniem.
Graf
Zero

[Grafzero video] Oscary 2019!
Cztery nominacje do Oscary z 2019 roku.
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Strasburg - ostatnie regulacje i przedwyborcza gorączka
Regulacje regulacjami, raporty raportami, ale w Strasburgu, w opustoszałym przez cały miesiąc - poza czteroma dniami sesji - gmachu Parlamentu Europejskiego wyczuwa się przede wszystkim atmosferę „końca wieku” i kampanii wyborczej. Kampanii, która głęboko zmieni układ sił i geografię polityczną europarlamentu oraz, być może, całej Unii.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.