Jerzy Bukowski: List otwarty Prezydium Zarządu Okręgu Małopolska ŚZŻAK do Rady Miasta Krakowa
Opublikowano dnia 05.02.2019 09:18

pexels.com
                Radni Rady Miasta Krakowa otrzymali przed 30 stycznia br. pismo Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Armii Krajowej oraz Okręgu Małopolska Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej z prośbą o zaniechanie wszelkich dyskusji na temat pomnika AK.
               Proszono także o wystąpienie do Prezydenta Miasta Krakowa, aby budowa pomnika została zakończona (etap przetargu). Rzeczniczka Prezydenta Monika Chylaszek oświadczyła, że są podstawy prawne - uchwały Rady Miasta - i zabezpieczone pieniądze. W tej sytuacji należało kontynuować budowę pomnika, nie zaś szukać dotychczas w Krakowie niesprawdzonej metody konsultacji społecznej w postaci panelu, przyjętej w uchwale z 30 stycznia br.
              Faktycznie jest to odstąpienie od budowy pomnika, mimo że z pierwszego zdania uzasadnienia wymienionej uchwały wynika, iż „Bohaterom Armii Krajowej należy się godne upamiętnienie”. Jest oczywiste, że pomnik pod Wawelem jest godniejszym upamiętnieniem, niż proponowane w panelu.
            Nadto uchwała z 30.01.2019 podjęta została bez porozumienia z inicjatorem budowy Pomnika AK - Światowym Związkiem Żołnierzy Armii Krajowej, a także bez wiedzy, opinii organu państwowego - Małopolskiej Wojewódzkiej Rady Kombatantów. Jest to naruszenie prawa, a co najmniej dobrych obyczajów współpracy.
            Władze miasta nie przedstawiły informacji dla 1500 osób i instytucji, które wpłaciły różne kwoty na pomnik (m. in. Instytut Pamięci Narodowej - 100 tysięcy zł, Uniwersytet Jagielloński - 20 tys., Okręgowa Rada Adwokacka w Krakowie - 8 tys.) - w zaufaniu, że pomnik stanie pod Wawelem. Nie ma pomnika, nie ma rozliczenia, jest kosztowny panel.
            Prezydium Okręgu Małopolska ŚZŻAK oczekuje, że na najbliższym posiedzeniu Rady Miasta Krakowa uchylona zostanie uchwała z 30.01.2019 jako zbędna. Prezydent zobowiązany wtedy będzie do wykonania budowy pomnika na podstawie wcześniejszych uchwał. Nikt z władz miasta nie będzie mógł twierdzić, że nie wiedział jak ma postąpić w tej moralnie skandalicznej sprawie: 10 lat igraszek z weteranami.              Za Prezydium Zarządu Okręgu Małopolska ŚZŻAK:
            Sekretarz - major pilot Tadeusz Gola
            Prezes - major Ryszard Brodowski
            Poparli również:
            generał brygady Tadeusz Bieńkowicz
            kapitan inżynier Zbigniew Radłowski
            porucznik Jan Piątek (wpłacił 10 tys. na pomnik)

Wideo Adam Andruszkiewicz [K'15]: Głosowałem w obronie ministra Macierewicza i już tłumaczę dlaczego
ks. Janusz
Chyła

[Tylko u nas] Ks. Janusz Chyła: A gdyby nie zmartwychwstał?
Alternatywą dla zmartwychwstania jest nie tyle jego brak, ile rozpacz. Gdyby finałem historii Jezusa Chrystusa był grób, grzech odniósłby zwycięstwo nad Nim i wciąż bylibyśmy jego niewolnikami. Zmartwychwstanie sprawia, że chrześcijaństwo nie jest folklorystycznym konkursem na oryginalnie zdobioną pisankę, czy świąteczną kartką z kurczakami i zającem.
Przemysław
Jarasz

Przemysław Jarasz: Wielkanocne koszyki dla rodaków na Kresach od strażników więziennych
Funkcjonariusze Zakładu Karnego w Zabrzu włączyli się w świąteczną akcję i przygotowali wielkanocne koszyki dla Polaków mieszkających na Ukrainie. Produkty żywnościowe oraz wyprawki szkolne trafią w szczególności do uczniów szkół sobotnio – niedzielnych oraz osób starszych, przewlekle chorych i samotnych.
prof. Romuald
Szeremietiew

Prof. Romuald Szeremietiew: Najpierw było Rapallo
16 kwietnia 1922 r. w Rapallo, kanclerz Joseph Wirth i minister spraw zagranicznych Walther Rathenau w imieniu Niemiec oraz Georgij Cziczerin sowiecki komisarz ludowy spraw zagranicznych, zawarli układ, którego część niejawna była wymierzona przeciwko Polsce.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.