"Nadużył zaufania Uniwersytetu jako gospodarza". Jest oświadczenie UW ws. wystąpienia Jażdżewskiego

Rzeczniczka prasowa UW, Anna Korzekwa-Józefowicz w opublikowanym oświadczeniu skomentowała przemówienie wygłoszone 3 maja przez redaktora naczelnego "Liberte" Leszka Jażdżewskiego, który ostro zaatakował polski Kościół.
Brama Główna Uniwersytetu Warszawskiego, Wikipedia domena publiczna

Zgodnie z przyjętą na Uniwersytecie praktyką, rolą organizatora takiego spotkania jest przede wszystkim powitanie gościa i wprowadzenie do tematyki jego wykładu. Leszek Jażdżewski wykorzystał tę okazję do przedstawienia swojej politycznej agendy. Posłużył się przy tym retoryką niezgodną z Misją Uniwersytetu i zdecydowanie odbiegającą od standardów dialogu, tak istotnych na Uniwersytecie.

Przedstawiciel Liberté formą swojego wystąpienia nadużył zaufania Uniwersytetu jako gospodarza. Osoby zainteresowane wydarzeniem rejestrowały się na wystąpienie przewodniczącego Rady Europejskiej, a nie na inne spotkanie.

- czytamy w oświadczeniu.

źródło: www.uw.edu.pl

raw

#REKLAMA_POZIOMA#

Ankieta
Czy Amy Coney Barrett powstrzyma neomarksistów?

Ankieta
Czy Amy Coney Barrett powstrzyma neomarksistów?
Tygodnik

Popkultura