Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka

Dzięki jajom kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) będziemy mogli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.nBadania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodzą zaś zdrowym tkankom.
 Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka
/ pixabay
„Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory” - mówi Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR.
 
Zaznacza, że jajo nie będzie lekiem, a suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
 
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, a wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
 
Dominik Domagała w ramach trzyletniego grantu Narodowego Centrum Nauki (wysokości prawie 150 tys. złotych) sprawdza proapoptotyczne mechanizmy działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych. Inaczej mówiąc, w tym grancie zbadany zostanie mechanizm, w jaki otrzymane wcześniej jajo wpływa na hamowanie nowotworów.
 
„Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym” - mówi Domagała.
 
Naukowiec badał linię komórkową czerniaka i porównał ją z komórkami kontrolnymi, którymi były prawidłowe komórki skóry. Zaobserwował, że mieszanina kwasów tłuszczowych wyizolowana z żółtka jaja kurzego wzbogaconego w CLA nie ma wpływu na komórki prawidłowe, natomiast komórki nowotworowe przestają się dzielić, ich proliferacja, czyli zdolność namnażania się, jest wyhamowana.
 
Od badań podstawowych do ich praktycznego zastosowania droga nie jest bardzo daleka. Jeśli znajdzie się odpowiedni inwestor, produkt może w ciągu kilku lat po zakończeniu badań trafić na rynek.
 
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
 

 

POLECANE
Mamy nagranie incydentu z kiełbasą podczas rozprawy Kaja Godek – Bart Staszewski z ostatniej chwili
Mamy nagranie incydentu z kiełbasą podczas rozprawy Kaja Godek – Bart Staszewski

Mamy nagranie z najsłynniejszej już rozprawy online w Polsce! Podczas procesu między Kają Godek a Bartem Staszewskim doszło do sytuacji, którą internauci nazwali „sądowym kabaretem roku”. Publicysta Cezary Krysztopa, gdy nie zdawał sobie z tego sprawy, został włączony do rozprawy w momencie, gdy… jadł kiełbasę.

Rośnie liczba krytyków ministra Waldemara Żurka pilne
Rośnie liczba krytyków ministra Waldemara Żurka

Zaskakujące wyniki badania SW Research dla Onetu pokazują, że Polacy nie mają jednolitej opinii o działaniach ministra sprawiedliwości Waldemara Żurka. Choć część społeczeństwa ocenia go pozytywnie, coraz więcej osób wyraża niezadowolenie z jego pracy.

MSWiA przedstawiło nowe zasady przyznawania obywatelstwa. Będzie test z wiedzy o Polsce z ostatniej chwili
MSWiA przedstawiło nowe zasady przyznawania obywatelstwa. Będzie test z wiedzy o Polsce

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji zapowiada duże zmiany w sposobie przyznawania polskiego obywatelstwa. Wśród nowych wymogów znajdą się test wiedzy o Polsce, dłuższy czas pobytu i obowiązek podpisania aktu lojalności wobec państwa.

Panika w krakowskiej podstawówce. 10-latek wzniecił pożar – ewakuowano setki dzieci z ostatniej chwili
Panika w krakowskiej podstawówce. 10-latek wzniecił pożar – ewakuowano setki dzieci

10-letni uczeń próbował podpalić szkolny korytarz. Ogień błyskawicznie się rozprzestrzenił, a 450 osób musiało natychmiast uciekać z budynku. Rodzice mówią o panice i krzykach dzieci.

Przydacz: Prezydent nie godzi się, by problemy migracyjne Zachodu dotknęły Polaków z ostatniej chwili
Przydacz: Prezydent nie godzi się, by problemy migracyjne Zachodu dotknęły Polaków

Prezydent Karol Nawrocki jasno sprzeciwia się unijnym planom rozlokowania migrantów w Polsce. Jak podkreśla jego doradca Marcin Przydacz, głowa państwa „nie godzi się, by problemy migracyjne z Zachodu dotknęły Polek i Polaków”. Warszawa stawia twarde warunki Brukseli – i nie zamierza się cofnąć.

Pilny komunikat dla mieszkańców Kielc z ostatniej chwili
Pilny komunikat dla mieszkańców Kielc

W poniedziałek, 13 października 2025 roku, rozpocznie się remont nakładkowy ulicy Orkana w Kielcach. Prace wykona firma TRAKT, a Miejski Zarząd Dróg zapowiada poważne utrudnienia w ruchu – zwłaszcza na skrzyżowaniu Orkana, Warszawskiej i Jaworskiego.

NFZ: W listopadzie i grudniu zabraknie pieniędzy na leczenie z ostatniej chwili
NFZ: W listopadzie i grudniu zabraknie pieniędzy na leczenie

W listopadzie i grudniu w woj. śląskim i mazowieckim może zabraknąć pieniędzy na leczenie – dowiedziała się PAP. Realny jest scenariusz, że Śląsk i Mazowsze będą zmuszone do redukcji części kontraktów na dwa ostatnie miesiące roku – poinformował rozmówca PAP z centrali Narodowego Funduszu Zdrowia.

Hołownia stanął przed prokuraturą: Nie wycofuję słów o zamachu stanu z ostatniej chwili
Hołownia stanął przed prokuraturą: Nie wycofuję słów o zamachu stanu

Marszałek Szymon Hołownia stanął przed prokuraturą. Po przesłuchaniu w Warszawie oświadczył, że nie żałuje swoich słów o „zamachu stanu” i nadal stoi za każdym z nich. Sprawa nabiera tempa, a w tle pojawia się Trybunał Konstytucyjny, KRS i głośne nazwiska.

Mija termin na złożenie dokumentów. Komunikat ZUS Wiadomości
Mija termin na złożenie dokumentów. Komunikat ZUS

ZUS ostrzega: jeśli nie dostarczysz na czas jednego dokumentu, stracisz prawo do renty rodzinnej i pieniądze przepadną. Uczniowie i studenci pobierający świadczenie po zmarłym rodzicu mają ostatnie tygodnie, by dopilnować formalności.

Żurek w Sądzie Najwyższym. Sędzia SN: Na jakich zasadach pan tu wtargnął? z ostatniej chwili
Żurek w Sądzie Najwyższym. Sędzia SN: Na jakich zasadach pan tu wtargnął?

Podczas piątkowych obrad Rady Ławniczej Sądu Najwyższego uczestniczył minister sprawiedliwości Waldemar Żurek. Podczas konferencji prasowej ministra sędzia Sądu Najwyższego prof. Aleksander Stępkowski spytał, na jakich zasadach Żurek wtargnął do budynku. – Czy pierwszy prezes SN będzie mógł zorganizować sobie konferencję w Ministerstwie Sprawiedliwości? – spytał. W odpowiedzi został obrażony przez przewodniczącego Rady Ławniczej, który nazwał sędziego SN "neosędzią".

REKLAMA

Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka

Dzięki jajom kur karmionych paszą zawierającą sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) będziemy mogli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Nad żywnością prozdrowotną pracują naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.nBadania wskazują, że zawarte w jaju substancje hamują rozwój komórek nowotworowych, nie szkodzą zaś zdrowym tkankom.
 Jedząc jaja (podobno) zmniejszymy ryzyko raka
/ pixabay
„Chodzi o wytworzenie produktu zmodyfikowanego, ale nie przy pomocy biologii molekularnej, jak to dzieje się w przypadku GMO, tylko na drodze żywieniowej. Aby otrzymać wzbogacone jajo, podajemy kurom paszę z dodatkiem CLA. Następnie kura znosi jajka, które mają zmieniony profil kwasów tłuszczowych w porównaniu do normalnych jaj. Spożywając je możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory” - mówi Dominik Domagała z Wydziału Technologii Żywności UR.
 
Zaznacza, że jajo nie będzie lekiem, a suplementem diety, który może przyczynić się do mniejszej zapadalności na nowotwory. Jest to żywność prozdrowotna, jej celem jest zapobieganie chorobom, a nie ich leczenie.
 
Jajo kurze wzbogacone w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) wytworzono w projekcie prowadzonym przez dr Anetę Koronowicz. Teraz naukowcy sprawdzają, jak zawarty w żółtku kwas tłuszczowy wpływa na apoptozę, czyli kontrolowaną śmierć komórek. Apoptoza to naturalny sposób eliminowania z organizmu komórek chorych i niepotrzebnych. Proces ten jest zakłócony, a wręcz zahamowany w przypadku nowotworów, dlatego komórki rakowe żyją dłużej niż inne.
 
Dominik Domagała w ramach trzyletniego grantu Narodowego Centrum Nauki (wysokości prawie 150 tys. złotych) sprawdza proapoptotyczne mechanizmy działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych. Inaczej mówiąc, w tym grancie zbadany zostanie mechanizm, w jaki otrzymane wcześniej jajo wpływa na hamowanie nowotworów.
 
„Kwasy tłuszczowe wyizolowane ze zmodyfikowanego jaja wprost indukują apoptozę komórek. Czyli prowadzi do naturalnej śmierci komórki nowotworowej, nie szkodząc komórkom zdrowym” - mówi Domagała.
 
Naukowiec badał linię komórkową czerniaka i porównał ją z komórkami kontrolnymi, którymi były prawidłowe komórki skóry. Zaobserwował, że mieszanina kwasów tłuszczowych wyizolowana z żółtka jaja kurzego wzbogaconego w CLA nie ma wpływu na komórki prawidłowe, natomiast komórki nowotworowe przestają się dzielić, ich proliferacja, czyli zdolność namnażania się, jest wyhamowana.
 
Od badań podstawowych do ich praktycznego zastosowania droga nie jest bardzo daleka. Jeśli znajdzie się odpowiedni inwestor, produkt może w ciągu kilku lat po zakończeniu badań trafić na rynek.
 
PAP – Nauka w Polsce, Karolina Duszczyk
 


 

Polecane
Emerytury
Stażowe