Oświadczenie PWPW w sprawie mylącej publikacji "Newsweeka"
Opublikowano dnia 27.01.2017 08:24
Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych wydała oświadczenie w sprawie publikacji "Newsweeka" z dnia 26 stycznia 2017 roku pod tytułem: „Prezes PWPW wycofał oskarżenie przeciw dziennikarzowi „Newsweeka”

pl.wikipedia.org
PWPW wyjaśnia, że Prezes Piotr Woyciechowski nie zrezygnował z procesu karnego przeciwko dziennikarzowi Newsweeka - Michałowi Krzymowskiemu, a jedynie wycofał prywatny akt oskarżenia z Sądu Rejonowego w Warszawie.

W nawiązaniu do artykułu zamieszczonego na stronie internetowej www.newsweek.pl pt. „Prezes PWPW wycofał oskarżenie przeciw dziennikarzowi „Newsweeka” - PWPW oświadcza, że nie prawdziwa jest supozycja jakoby Prezes PWPW Piotr Woyciechowski wycofał się z procesu karnego przeciwko dziennikarzowi tygodnika. Piotr Woyciechowski wycofał z Sądu Rejonowego w Warszawie jedynie prywatny akt oskarżenia  w tej sprawie.
W chwili obecnej z zawiadomienia PWPW oraz Piotra Woyciechowskiego Prokuratura Okręgowa w Radomiu prowadzi śledztwo między innymi w kierunku popełnienia przestępstwa z art. 212 kk. w związku z zawartymi w artykule prasowym pt. „Wielki strach w fabryce dokumentów” pióra red. M. Krzymowskiego oszczerstwami oraz pomówieniami. Piotr Woyciechowski podobnie jak Spółka występuje w przedmiotowym postępowaniu prokuratorskim w charakterze pokrzywdzonego.
Z uwagi na zasady rządzące zarówno postępowaniem przygotowawczym, jak i postępowaniem sądowym nie jest dopuszczalne równoległe prowadzenie dwóch spraw karnych mających ten sam zakres przedmiotowy i podmiotowy.
I jest to jedyny powód dla którego Prezes Piotr Woyciechowski odstąpił od prywatnego aktu oskarżenia.
Reasumując, bez względu na decyzje końcowe prowadzonego postępowania, o którym mowa wyżej, Piotr Woyciechowski finalnie będzie dochodził swoich praw oraz zadośćuczynienia od autora inkryminowanej publikacji przed właściwym Sądem Karnym.
Przed podjęciem ostatecznych rozstrzygnięć w tej sprawie przez organy wymiaru sprawiedliwości, rekomendujemy redakcji Newsweek Polska wstrzymanie się ze świętowaniem i ogłaszaniem triumfu.

Żródło: Biuro Prasowe PWPW
Wideo Prof. Romuald Szeremietiew: Polska może wrócić do pozycji mocarstwowej
Grzegorz Gołębiewski
(grzechg)

Grzegorz Gołębiewski: Polityczna barbaria nabrała rozpędu
Agresja i złość, które wylały się przy okazji debaty o rekompensacie dla mediów publicznych, nie są w żadnym razie troską o chorych, a jedynie cynicznym zagraniem w walce o urząd prezydenta. Opozycja traci grunt pod nogami, nie ma żadnego pozytywnego programu dla Polski, więc sięgnęła po broń ostateczną: życie innych ludzi.
Ordo
Iuris

Ordo Iuris staje w obronie gmin zaatakowanych przez Adama Bodnara za sprzeciw wobec ideologii LGBT
Pełniący funkcję Rzecznika Praw Obywatelskich Adam Bodnar złożył skargi do pięciu wojewódzkich sądów administracyjnych, w których oskarża o złamanie prawa polskie samorządy przyjmujące uchwały sprzeciwiające się ideologii LGBT. Instytut Ordo Iuris przyłączył się do wszystkich pięciu postępowań w charakterze uczestnika i przygotował dla sądów opinię prawną. Potwierdza ona, że stanowiska gmin broniące rodziny i małżeństwa są zgodne z prawem, a skargi Rzecznika powinny zostać odrzucone.
Prawy
Sierpowy Mikroblog

Prawy Sierpowy: Nowotwór za dwa miliardy złotych
Nigdy nie sądziłem że cała nasza opozycja nagle zachoruje na raka! Tak samo nie spodziewałem się że dwa miliardy złotych zdołają ją uleczyć z tej śmiertelnej choroby. I nadal się nie spodziewam że jakakolwiek kwota zdoła zatrzymać raka trawiącego od lat ich umysły. Od 2015 roku symptomy postępującej choroby tylko się nasilają, z każdymi kolejnymi wyborami widać jak kolejno zanikają kolejne funkcje życiowe niezbędne do bycia demokratyczną alternatywą dla rządu.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.