Solidarność spożywców przeciwko „podatkowi cukrowemu”
– mówił w audycji „Głos pracownika” na antenie Radia Gdańsk Zbigniew Sikorski, przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ Solidarność.- Zdaniem naszego Sekretariatu sposób, w jaki przeprowadza się wprowadzenie ustawy tzw. pro-zdrowotnej, jest dla nas nie do przyjęcia. Jednocześnie powinna być wprowadzana profilaktyka, uświadamiająca społeczeństwo na temat szkodliwości picia słodkich wyrobów, a na tę chwilę skupiamy się wyłącznie na cenie, która na wniosek partnerów społecznych na posiedzeniu RDS w dniu 21 stycznia została minimalnie zmieniona
Przykłady Francji, Meksyku i Wielkiej Brytanii pokazują, że wprowadzony tam podatek cukrowy nie przyniósł spodziewanych efektów w postaci zmniejszenia spożycia napojów słodzonych.
– dodał Zbigniew Sikorski.– Już na dzień dzisiejszy w wielu firmach z branży spożywczej pracę ludzi zastępują roboty. Często wiąże się to z przekwalifikowaniami, ale też są takie sytuacje, jak chociażby w jednej znanej firmie, gdzie po zakupie robota zostało zwolnionych 30 pracowników. Obawiamy się, że przez wprowadzenie „podatku cukrowego” również dochodzić będzie do zwolnień. Jeżeli trzeba będzie podjąć działania restrukturyzacyjne związane z podwyżką cen napojów, pierwsze kroki pracodawców będą niewątpliwie skierowane przeciwko pracownikom
***
Chcesz wiedzieć, jakie masz prawa i obowiązki jako pracownik? Jak negocjować z pracodawcą? Jakie są tendencje na rynku pracy? Gdzie łamane są prawa pracownicze? I co wtedy zrobić? To tylko niektóre tematy, którymi zajmują się reporterzy „Radia Gdańsk”. Nowa audycja „Głos pracownika” w każdy poniedziałek o 12.30, a także na stronie www.radiogdansk.pl.
Audycja „Głos Pracownika” powstaje we współpracy z „Tygodnikiem Solidarność”.