Abp Głódź wydał oświadczenie: "Będę zmuszony wystąpić na drogę działań prawnych"

Metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głodź wydał oświadczenie w związku z wyznaczeniem mu specjalnego watykańskiego obserwatora. Sprawa związana jest z grupą gdańszczan protestujących pod kurią i żądających odwołania ordynariusza, motywujących postulat opieszałością rekcji arcybiskupa na przypadki pedofilii duchownych w jego archidiecezji.
/ YT, print screen

Po raz kolejny został przeprowadzony przez niektóre media brutalny atak na moją osobę. W używanej przez nie narracji w sposób wyraźny uwidaczniają się próby podjudzania opinii publicznej do nienawiści względem mnie przez stosowanie manipulacji i rozpowszechnianie niesprawdzonych informacji.

Chcę podkreślić, że nie wykazałem żadnej opieszałości w sprawie jakichkolwiek duchownych, którzy dopuścili się przestępstwa. Prowadzone są one zgodnie z procedurami określonymi przez Stolicę Apostolską i Konferencję Episkopatu Polski.

W związku z tym, że moje bezpieczeństwo i życie zostało zagrożone, a także stan mojego zdrowia spowodowany chorobą nowotworową nieustannie się pogarsza, będę zmuszony wystąpić na drogę działań prawnych. Taką możliwość otwiera przykład św. Pawła Apostoła, który w sytuacji zagrożenia życia skorzystał z obwiązującego wówczas prawa (zob. Dz 25,1-12)

- napisał Sławoj  Leszek  Głódź, Arcybiskup Metropolita Gdański.

adg

źródło: diecezja.gda.pl

#REKLAMA_POZIOMA#

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?
Tygodnik

Popkultura