reklama_pozioma
"Solidarność" do Prezydenta w spr. RDS: Zwracamy się o jednoznaczne stanowisko i osobistą interwencję
Opublikowano dnia 29.03.2020 16:27
Podczas procedowania ustawy „Tarcza antykryzysowa” w sposób niezapowiedziany i bez konsultacji, na wniosek Klubu Parlamentarnego PiS, wprowadzone zostały zmiany dające prawo odwoływania członków Rady Dialogu Społecznego przez Prezesa Rady Ministrów. Zgodnie z nimi można odwołać członka rady nie tylko z powodu stwierdzenia kłamstwa lustracyjnego, ale praktycznie każdego innego jaki Premier uzna za właściwy. Nowelizacja daje mu w tym zakresie całkowitą dowolność - napisał do Prezydenta Andrzeja Dudy w imieniu NSZZ "Solidarność" Piotr Duda, przewodniczący Związku. Zwrócił się o jednoznaczne stanowisko i interwencję.

Powołanie Rady Dialogu Społecznego 22 października 2015 r. - Kancelaria Prezydenta RP

W tej sprawie Piotr Duda opublikował wczoraj specjalne oświadczenie. Dzisiaj szef "Solidarności" wystosował pismo bezpośrednio do głowy państwa.

- To rażące naruszenie autonomii parterów społecznych i nieuprawniona ingerencja w uprawnienia zarezerwowane wyłącznie dla Prezydenta RP. Ponadto łamie dotychczasową równowagę stron, która stanowi istotę funkcjonowania Rady Dialogu Społecznego, nad którą Pan Prezydent sprawuje osobisty patronat - czytamy w liście.

Na koniec Piotr Duda zwrócił się o bezpośrednią interwencję.

- Zwracam się do Pana Prezydenta w imieniu NSZZ „Solidarność”, inicjatora i współtwórcy Rady Dialogu Społecznego, o jednoznaczne stanowisko i osobistą interwencję dla bezzwłocznego wycofania wprowadzonych do „Tarczy antykryzysowej” zmian naruszających autonomię partnerów społecznych w RDS.

Cały list można przeczytać tutaj>>>

ml

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE

Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Wideo Agnieszka Romaszewska: Ukraina postawiła na Niemcy. I się na tym przejedzie
Marcin
Brixen

Marcin Brixen: Dlaczego prezydent jest nielegalny
Hiobowscy weszli do swojego mieszkania i ujrzeli zdumiewającą scenę. W dużym pokoju siedziała mama Łukaszka wraz z mieszkającym po sąsiedzku Wiktymiusz oraz jego mama. I wszyscy troje byli podejrzliwie rozradowani.

Jerzy Bukowski: Dla obrażalskich nie powinno być miejsca w polityce
Polityka jest dla dorosłych ludzi, a nie dla rozkapryszonych podrostków, którym wydaje się, że są najpiękniejsi, najmądrzejsi i wszystko co najlepsze należy się wyłącznie im.
Ryszard
Czarnecki

Ryszard Czarnecki: Feliks Koneczny - „reakcyjny” geniusz i jego wielość cywilizacji
W komunistycznej „Encyklopedii Powszechnej” z 1974 roku napisano o nim: „twórca reakcyjnej historiozofii, ujmujących dzieje jako układ ścierających się cywilizacji” .

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.