"Solidarność" do Prezydenta w spr. RDS: Zwracamy się o jednoznaczne stanowisko i osobistą interwencję
Opublikowano dnia 29.03.2020 16:27
Podczas procedowania ustawy „Tarcza antykryzysowa” w sposób niezapowiedziany i bez konsultacji, na wniosek Klubu Parlamentarnego PiS, wprowadzone zostały zmiany dające prawo odwoływania członków Rady Dialogu Społecznego przez Prezesa Rady Ministrów. Zgodnie z nimi można odwołać członka rady nie tylko z powodu stwierdzenia kłamstwa lustracyjnego, ale praktycznie każdego innego jaki Premier uzna za właściwy. Nowelizacja daje mu w tym zakresie całkowitą dowolność - napisał do Prezydenta Andrzeja Dudy w imieniu NSZZ "Solidarność" Piotr Duda, przewodniczący Związku. Zwrócił się o jednoznaczne stanowisko i interwencję.

Powołanie Rady Dialogu Społecznego 22 października 2015 r. - Kancelaria Prezydenta RP

W tej sprawie Piotr Duda opublikował wczoraj specjalne oświadczenie. Dzisiaj szef "Solidarności" wystosował pismo bezpośrednio do głowy państwa.

- To rażące naruszenie autonomii parterów społecznych i nieuprawniona ingerencja w uprawnienia zarezerwowane wyłącznie dla Prezydenta RP. Ponadto łamie dotychczasową równowagę stron, która stanowi istotę funkcjonowania Rady Dialogu Społecznego, nad którą Pan Prezydent sprawuje osobisty patronat - czytamy w liście.

Na koniec Piotr Duda zwrócił się o bezpośrednią interwencję.

- Zwracam się do Pana Prezydenta w imieniu NSZZ „Solidarność”, inicjatora i współtwórcy Rady Dialogu Społecznego, o jednoznaczne stanowisko i osobistą interwencję dla bezzwłocznego wycofania wprowadzonych do „Tarczy antykryzysowej” zmian naruszających autonomię partnerów społecznych w RDS.

Cały list można przeczytać tutaj>>>

ml

--> POBIERZ WYDANIE CYFROWE

Sprawdź w których placówkach Poczty Polskiej kupisz "TS": https://bit.ly/tysolnapoczcie

Wideo "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit". Wywiad z Ewą Tomaszewską

Duchowe lenistwo w walce z głębią wiary
Na naszych oczach rozgrywa się zażarty bój pomiędzy duchowym lenistwem a wynikającą z głębi wiary tęsknotą za jak najszybszym powrotem do świątyń.

Jerzy Bukowski: Znowu muszę pochwalić Gowina
Gowin nigdy nie zamyka sobie żadnych dróg, ponieważ jeszcze dzisiaj nie wie, kto może go jutro przygarnąć, gdyby stracił poparcie obecnych koalicjantów.
Prawy
Sierpowy Mikroblog

Prawy Sierpowy: Nasza nienormalna opozycja
Teoretycznie w Polsce mamy obóz władzy i opozycję, teoretycznie...\n\nBo w praktyce mamy obóz władzy i coś co tylko udaje opozycję, a jest w zasadzie rezydenturą obcych interesów.

Drogi Użytkowniku,

• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.