"To oczywiste..." Papież, a związki homoseksualne. Jest oficjalne oświadczenie Watykanu

Film dokumentalny o papieżu Franciszku pt. „Francesco” zaprezentowanym na festiwalu filmowym w Rzymie 21 października szybko trafił na pierwsze strony portali internetowych. Administracja Stolicy Apostolskiej odniosła się do wypowiedzi dotyczącej osób homoseksualnych.
/ pixabay.com

W związku z zainteresowaniem, jakie wywołały słowa Ojca Świętego, Sekretariat Stanu Stolicy Apostolskiej w ubiegłym tygodniu wysłał "notę wyjaśniającą" do swoich nuncjuszów, którzy następnie przekazali ją biskupom. Przedstawiciel Watykanu w Meksyku opublikował jej treść na swoim facebookowym profilu.

Stolica Apostolska wskazuje, że dwa oddzielne cytaty stanowiące odpowiedzi na dwa różne pytania zostały połączone w jedną wypowiedź, z pominięciem kontekstu oraz pytań. Watykan zwraca uwagę, że w pierwszym z nich, mówiącym o prawie osób homoseksualnych do bycia w rodzinie, papież odnosił się do ich akceptacji przez rodziców, rodzeństwo i innych najbliższych członków rodziny. Jak podkreślono w nocie, w dokumentach i artykułach medialnych ucinano komentarze, w których Ojciec Święty wyraził sprzeciw wobec małżeństw homoseksualnych. Papież w rzeczywistości wskazał jednoznacznie, że odnosi się do przepisów dotyczących związków cywilnych. Niektóre kraje zdecydowały się na to, aby przepisy te obejmowały także pary jednopłciowe, aby uregulować świadczenia takie jak np. opieka zdrowotna.

– Jest oczywiste, że papież Franciszek odnosił się do pewnych przepisów państwowych, a już na pewno nie do doktryny Kościoła, którą wielokrotnie potwierdzał przez lata – podkreśla Sekretariat Stanu Stolicy Apostolskiej.

Ojciec Święty wciąż potwierdza niezmienne stanowisko Kościoła w kwestiach takich jak homoseksualność, aborcja czy ideologia gender.

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?
Tygodnik

Popkultura