Gowin opuści Zjednoczoną Prawicę? "Nie zmienię stanowiska, nawet gdyby miało to pociągnąć za sobą wyjście z koalicji"

Szef Porozumienia był pytany w Polsat News o sprawę wyboru RPO, a także o kwestię możliwego "wypchnięcia" jego partii z rządu przez PiS.
Jarosław Gowin Gowin opuści Zjednoczoną Prawicę?
Jarosław Gowin / Screen YouTube Wprost

- W sprawie wyboru RPO nie ma żadnych ustaleń w umowie koalicyjnej, każda z partii może głosować tak, jak chce. Nie zmienię stanowiska, nawet gdyby miało to pociągnąć za sobą konsekwencje wyjścia z koalicji.

- powiedział w programie "Graffiti" wicepremier Jarosław Gowin.

- Dostrzegam wiele przejawów wrogości wobec Porozumienia. Wypchnięcie partii z koalicji kończyłoby projekt Zjednoczonej Prawicy i oznaczałoby wejście Polski w fazę turbulencji.

- zaznaczył szef Porozumienia.

- Wierzę w lojalność wszystkich 13 posłów Porozumienia i w to, że żadne pokusy i naciski nie złamią nikogo z moich współpracowników. To będzie test na charakter.

- powiedział polityk.

Wspólnym kandydatem na RPO zgłoszonym przez KO, KP-PSL, Lewice, ruch Polska 2050, koła Polskie Sprawy i posłów niezrzeszonych jest prof. Marcin Wiącek. Pod wnioskiem podpisał się również wicepremier Jarosław Gowin wraz z posłami Porozumienia. Z kolei Prawo i Sprawiedliwość jako kandydata na Rzecznika Praw Obywatelskich popiera niezależną senator Lidię Staroń.

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?
Tygodnik

Popkultura