Jest oświadczenie Komisji Europejskiej ws. orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego

Komisja jest głęboko zaniepokojona wyrokiem polskiego Trybunału Konstytucyjnego – poinformowała w swoim oświadczeniu opublikowanym w czwartek Komisja Europejska.
 Jest oświadczenie Komisji Europejskiej ws. orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego
/ tysol.pl

Jak czytamy w oświadczeniu, Komisja „jest głęboko zaniepokojona wyrokiem polskiego Trybunału Konstytucyjnego, w której stwierdza się, że środki tymczasowe dotyczące funkcjonowania sądownictwa, zarządzone przez Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej, są niezgodne z Konstytucją RP”.

„Wyrok ten potwierdza nasze obawy co do stanu praworządności w Polsce” – dodano.

Komisja podkreśliła, że zaprezentowała w tym względzie „bardzo jasne stanowisko”: „– prawo UE jest nadrzędne w stosunku do prawa krajowego; – wszystkie orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, w tym postanowienia w przedmiocie środków tymczasowych, są wiążące dla organów i sądów krajowych wszystkich państw członkowskich” – czytamy.

„Komisja Europejska oczekuje, że Polska zapewni pełne i prawidłowe wykonanie wszystkich orzeczeń Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości. Obejmuje to również wczorajsze postanowienie Trybunału o nałożeniu na Polskę środków tymczasowych w celu natychmiastowego zawieszenia stosowania niektórych przepisów ustawy z grudnia 2019 r. o sądownictwie, w tym dotyczących funkcjonowania Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego” – dodano.

Środowe orzeczenie TK

Przypomnijmy, że Polska została w środę zobowiązana do natychmiastowego zawieszenia stosowania przepisów krajowych odnoszących się w szczególności do uprawnień Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego. Decyzję o zastosowaniu środków tymczasowych podjęła wiceprezes Trybunału Sprawiedliwości UE Rosario Silva de Lapuerta.

Trybunał Konstytucyjny orzekł tymczasem w środę po południu, że przepis traktatu unijnego, na podstawie którego TSUE zobowiązuje państwa członkowie do stosowania środków tymczasowych w sprawie sądownictwa, jest niezgodny z konstytucją. Pytanie prawne w tej sprawie zostało skierowane do TK przez Izbę Dyscyplinarną SN.

Ankieta
Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?

Ankieta
Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Tygodnik

Popkultura