Coraz bliżej stanowiska PE do projektu dyrektywy ws. adekwatnych wynagrodzeń minimalnych w UE

Już w tym tygodniu na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego odbędzie się głosowanie nad mandatem negocjacyjnym dotyczącym projektu dyrektywy o adekwatnych wynagrodzeniach minimalnych w Unii Europejskiej.
/ www.money.pl

NSZZ „Solidarność” z dużym zadowoleniem przyjął propozycję zmian w projekcie dyrektywy zaakceptowanej 11 listopada w Komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych Parlamentu Europejskiego. Ten tekst uznawany jest za dobrą podstawę do rozpoczęcia negocjacji z Komisją Europejską i Radą, gdyż w sposób zbilansowany i właściwy podchodzi do wyjściowego projektu przedstawionego przez Komisję Europejską.

W propozycji przygotowanej przez Parlament Europejski po pierwsze następuje właściwe doprecyzowanie pojęcia „rokowania zbiorowe”, po drugie pojawiają się kluczowe z punktu widzenia efektywnego prawa do rokowań zbiorowych zapisy w art. 4. Wskazują one na zakaz działań utrudniających związkom zawodowym organizowanie i reprezentowanie pracowników. Wskazują na konieczność zagwarantowania związkom dostępu, w tym dostępu online, do pracowników.

Europejska Konfederacja Związków Zawodowych przekonuje, że biorąc pod uwagę okres wychodzenia z pandemii COVID-19 potrzebne jest wzmocnienie rokowań zbiorowych w całej UE. By możliwe było wykorzystanie tego instrumentu, należy wzmacniać siłę związków zawodowych i tym samym pracowników, których te organizacje reprezentują. Dlatego też ramy prawne określane przez projekt tej dyrektywy, bliskie treści Konwencji fundamentalnej nr 98 Międzynarodowej Organizacji Pracy, uznawane są za tak ważne.

Dlatego też namawiamy wszystkich europarlamentarzystów, którym jest bliska idea europejskiego modelu społecznego oraz idea sprawiedliwości społecznej, do głosowania za przyjęciem mandatu negocjacyjnego wypracowanego w duchu kompromisu w Komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych Parlamentu Europejskiego – przekonuje Tadeusz Majchrowicz, zastępca przewodniczącego KK.

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?

Ankieta
Czy Polska powinna budować mur na granicy?
Tygodnik

Popkultura