Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]

Przez media przelewa się fala rozmaitych reakcji dotyczących dania zaserwowanego przez hiszpańską restaurację Mugaritz. Ma to być potrawa o kształcie 12-tygodniowego ludzkiego embriona.
/ pixabay.com/StockSnap

 

"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.

„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.

"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.

"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.

"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.

Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.

Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:


 

POLECANE
Nieoficjalnie: Tajne spotkanie w Pałacu Prezydenckim z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Tajne spotkanie w Pałacu Prezydenckim

Były premier Mateusz Morawiecki miał w Pałacu Prezydenckim spotkać się z prezydentem Karolem Nawrockim – informuje TVN24.

Komunikat dla mieszkańców woj. małopolskiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. małopolskiego

Małopolska Rada ds. Rodziny omówiła projekty wsparcia rodzin na 2026 r., a także powitała nowych członków podczas posiedzenia z udziałem władz województwa i samorządowców.

Służby prowadzą przeszukanie u szefa biura Zełenskiego z ostatniej chwili
Służby prowadzą przeszukanie u szefa biura Zełenskiego

Narodowe Biuro Antykorupcyjne Ukrainy (NABU) i Specjalna Prokuratura Antykorupcyjna (SAP) prowadzą przeszukania u Andrija Jermaka, szefa biura prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego, w dzielnicy rządowej w Kijowie — poinformował w piątek portal Ukrainska Prawda.

Trump ogłosił całkowite wstrzymanie migracji z krajów rozwijających się z ostatniej chwili
Trump ogłosił całkowite wstrzymanie migracji z krajów rozwijających się

Prezydent USA Donald Trump w czwartek zapowiedział wstrzymanie na stałe migracji z „państw Trzeciego Świata”, odebranie świadczeń publicznych cudzoziemcom i odebranie obywatelstwa „migrantom zakłócającym spokój”. Problemy Ameryki – przekonywał – może rozwiązać tylko „odwrotna migracja”.

Viktor Orban spotka się dziś z Władimirem Putinem z ostatniej chwili
Viktor Orban spotka się dziś z Władimirem Putinem

Premier Węgier Viktor Orban potwierdził w piątek rano, że tego dnia spotka się z przywódcą Rosji Władimirem Putinem w Moskwie, a ich rozmowy będą dotyczyć dostaw rosyjskiej ropy naftowej i gazu dla Budapesztu oraz wojny w Ukrainie – poinformowała Agencja Reutera.

Szef biura Zełenskiego: Nie oddamy Rosji terytorium z ostatniej chwili
Szef biura Zełenskiego: Nie oddamy Rosji terytorium

Andrij Jermak, szef biura prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego, powiedział w czwartek, że Ukraina nie odda Rosji terytorium. Jak dodał, Kijów jest gotowy, by rozmawiać o linii demarkacyjnej, wyznaczającej terytorium kontrolowane przez obie strony.

Rafał Brzoska chce zainwestować 100 mln euro w polską gigafabrykę AI z ostatniej chwili
Rafał Brzoska chce zainwestować 100 mln euro w polską gigafabrykę AI

Rafał Brzoska deklaruje gotowość zainwestowania nawet 100 mln euro prywatnego kapitału w Baltic AI Gigafactory – polską gigafabrykę AI.

Ważny komunikat dla rodziców: Ostatnie dni na złożenie wniosku. Można otrzymać 300 zł z ostatniej chwili
Ważny komunikat dla rodziców: Ostatnie dni na złożenie wniosku. Można otrzymać 300 zł

Rodzice i opiekunowie mają czas tylko do końca listopada, aby zgłosić się po 300-złotowe świadczenie z programu „Dobry Start”. To jednorazowa wypłata na wyposażenie dzieci w niezbędne materiały szkolne. Wnioski przyjmowane są wyłącznie online.

Wojsko dostaje instrukcje ws. pseudokibiców. Kibice pytają: „Zemsta Tuska?” pilne
Wojsko dostaje instrukcje ws. "pseudokibiców". Kibice pytają: „Zemsta Tuska?”

Według dowództwa armii ostrzeżenia dotyczące „środowisk pseudokibiców” wynikają z "sygnałów służb specjalnych" o możliwej infiltracji i wykorzystaniu tych środowisk w działaniach dywersyjnych.

Przecięli kraty i uciekli na prześcieradłach. Spektakularna ucieczka w więzienia w Dijon Wiadomości
Przecięli kraty i uciekli na prześcieradłach. Spektakularna ucieczka w więzienia w Dijon

Francuskie służby od miesięcy ostrzegały, że w przepełnionym więzieniu w Dijon gwałtownie spada poziom zabezpieczeń. Teraz ich obawy się potwierdziły: dwóch osadzonych zdołało przepiłować kraty i zniknąć.

REKLAMA

Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]

Przez media przelewa się fala rozmaitych reakcji dotyczących dania zaserwowanego przez hiszpańską restaurację Mugaritz. Ma to być potrawa o kształcie 12-tygodniowego ludzkiego embriona.
/ pixabay.com/StockSnap

 

"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.

„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.

"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.

"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.

"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.

Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.

Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:



 

Polecane