Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]

Przez media przelewa się fala rozmaitych reakcji dotyczących dania zaserwowanego przez hiszpańską restaurację Mugaritz. Ma to być potrawa o kształcie 12-tygodniowego ludzkiego embriona.
/ pixabay.com/StockSnap

 

"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.

„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.

"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.

"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.

"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.

Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.

Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:


 

POLECANE
Niemieckie media: Karol Nawrocki konfrontuje się z Berlinem i gra reparacjami z ostatniej chwili
Niemieckie media: "Karol Nawrocki konfrontuje się z Berlinem i gra reparacjami"

Niemieckie media zgodnie oceniają, że relacje Polski i Niemiec utknęły w miejscu, a poniedziałkowe konsultacje rządowe nie przyniosą przełomu. Wskazują na „brak zainteresowania”, „zniechęcenie” i "marnowanie potencjału współpracy".

Rząd szuka oszczędności w NFZ. Cięcia na liście darmowych leków i w szpitalnych posiłkach z ostatniej chwili
Rząd szuka oszczędności w NFZ. Cięcia na liście darmowych leków i w szpitalnych posiłkach

Resort zdrowia przygotował listę 15 działań, które mają przynieść NFZ ponad 10 mld zł oszczędności w 2026 r. Wśród nich znalazły się ograniczenia dotyczące darmowych leków dla dzieci i seniorów oraz rezygnacja z programów wspierających pacjentów w szpitalach.

Dywersja na kolei. Nowy ruch prokuratury z ostatniej chwili
Dywersja na kolei. Nowy ruch prokuratury

Prokurator złożył do Sądu Okręgowego w Warszawie wniosek o wydanie Europejskiego Nakazu Aresztowania wobec Jewhenija Iwanowa i Ołeksandra Kononowa. Informację przekazał w piątek rzecznik Prokuratury Krajowej prok. Przemysław Nowak.

Komunikat Straży Granicznej. Pilne doniesienia z granicy z ostatniej chwili
Komunikat Straży Granicznej. Pilne doniesienia z granicy

Straż Graniczna publikuje raporty dotyczące wydarzeń na polskiej granicy zarówno ze strony Białorusi, Litwy, jak i Niemiec.

W Austrii bezrobocie wśród imigrantów bije rekordy Wiadomości
W Austrii bezrobocie wśród imigrantów bije rekordy

Austriacki Urząd Pracy alarmuje, że niemal połowa bezrobotnych cudzoziemców ma tylko podstawowe wykształcenie, a tysiące z nich nadal nie potrafią porozumieć się po niemiecku. W warunkach przedłużającej się recesji ten brak kompetencji jeszcze mocniej obciąża rynek pracy.

CBŚP dopadło lidera gangu po latach ucieczki. Czeka go ekstradycja z ostatniej chwili
CBŚP dopadło lidera gangu po latach ucieczki. Czeka go ekstradycja

Funkcjonariusze CBŚP przy wsparciu Europolu oraz policji z Danii i Hiszpanii zatrzymali 37-letniego obywatela Danii polskiego pochodzenia. Mężczyzna od 2023 roku ukrywał się w Stanach Zjednoczonych i był poszukiwany czerwoną notą Interpolu.

Katastrofa śmigłowca pod Rzeszowem. Zginęli znani biznesmeni z ostatniej chwili
Katastrofa śmigłowca pod Rzeszowem. Zginęli znani biznesmeni

W sobotę w okolicach miejscowości Cierpisz w powiecie łańcuckim doszło do katastrofy śmigłowca. Zginęło w nim dwóch braci – to znani podkarpaccy biznesmeni, właściciele firmy SupFol.

Rząd dosypuje pieniędzy do systemu ochrony zdrowia. Znamy szczegóły pilne
Rząd dosypuje pieniędzy do systemu ochrony zdrowia. Znamy szczegóły

W weekend do NFZ trafiły setki milionów złotych, które mają zostać przeznaczone głównie na uregulowanie nadwykonań w szpitalach, w tym zabiegów ratujących życie.

KRUS wydał komunikat dla rolników z ostatniej chwili
KRUS wydał komunikat dla rolników

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i NFZ ruszają z akcją "Weź się zbadaj", która od 1 do 5 grudnia zachęca rolników i ich bliskich do bezpłatnych badań profilaktycznych oraz sprawdzenia praktycznych porad zdrowotnych.

Kto ma dziś większe poparcie Polaków? Odpowiedź nie spodoba się rządowi z ostatniej chwili
Kto ma dziś większe poparcie Polaków? Odpowiedź nie spodoba się rządowi

"Któremu z tych dwóch polityków ufa Pan/Pani bardziej? Premierowi Donaldowi Tuskowi czy prezydentowi Karolowi Nawrockiemu?" - takie pytanie zadano ankietowanym w sondażu przeprowadzonym dla WP.pl

REKLAMA

Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]

Przez media przelewa się fala rozmaitych reakcji dotyczących dania zaserwowanego przez hiszpańską restaurację Mugaritz. Ma to być potrawa o kształcie 12-tygodniowego ludzkiego embriona.
/ pixabay.com/StockSnap

 

"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.

„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.

"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.

"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.

"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.

Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.

Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:



 

Polecane