Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]

Przez media przelewa się fala rozmaitych reakcji dotyczących dania zaserwowanego przez hiszpańską restaurację Mugaritz. Ma to być potrawa o kształcie 12-tygodniowego ludzkiego embriona.
 Tylko dla
/ pixabay.com/StockSnap

 

"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.

„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.

"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.

"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.

"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.

Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.

Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:


 

POLECANE
Mariusz Błaszczak: Chcą ukraść Polakom wybory Wiadomości
Mariusz Błaszczak: Chcą ukraść Polakom wybory

Poseł Mariusz Błaszczak skrytykował pomysł ponownego przeliczania głosów, uznając go za próbę podważenia zaufania do instytucji państwowych.

Nowa awantura w koalicji 13 grudnia. Radzę mu, żeby się odczepił z ostatniej chwili
Nowa awantura w koalicji 13 grudnia. "Radzę mu, żeby się odczepił"

W koalicji rządzącej znów zawrzało. Tym razem poszło o planowane zmiany w przepisach dotyczących rozwodów. 

Blackout w Hiszpanii. Rząd podał przyczynę awarii dostawy prądu Wiadomości
Blackout w Hiszpanii. Rząd podał przyczynę awarii dostawy prądu

Hiszpański rząd podał we wtorek przyczynę kwietniowej awarii dostaw prądu. Minister ds. transformacji energetycznej Sara Aagesen wskazała na błędy techniczne.

Nieoficjalnie: Trump poważnie rozważa dołączenie do wojny przeciwko Iranowi z ostatniej chwili
Nieoficjalnie: Trump poważnie rozważa dołączenie do wojny przeciwko Iranowi

Prezydent USA Donald Trump poważnie rozważa włączenie USA do wojny i przeprowadzenie amerykańskiego ataku na irańskie obiekty nuklearne, przede wszystkim podziemne zakłady Fordo - podał we wtorek portal Axios, powołując się na źródła w amerykańskich władzach.

Prezydent Andrzej Duda zwołuje Radę Bezpieczeństwa Narodowego pilne
Prezydent Andrzej Duda zwołuje Radę Bezpieczeństwa Narodowego

W środę odbędzie się posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego. Prezydent Andrzej Duda zaprosił też na spotkanie Karola Nawrockiego.

Ranking konkurencyjności gospodarek. Fatalny wynik Polski i spadek o 11 pozycji z ostatniej chwili
Ranking konkurencyjności gospodarek. Fatalny wynik Polski i spadek o 11 pozycji

Polska gospodarka odnotowała jeden z największych spadków w historii udziału w prestiżowym, szwajcarskim rankingu konkurencyjności IMD. Zajęliśmy dopiero 52. miejsce na 69 analizowanych państw, tracąc aż 11 pozycji względem ubiegłego roku. To najgorszy wynik od pięciu lat i sygnał, że polska gospodarka ma poważne problemy strukturalne.

Troje dziennikarzy „Tygodnika Solidarność” i portalu Tysol.pl z nagrodą i wyróżnieniami SDP! z ostatniej chwili
Troje dziennikarzy „Tygodnika Solidarność” i portalu Tysol.pl z nagrodą i wyróżnieniami SDP!

Dziennikarka portalu Tysol.pl oraz TV Republika Monika Rutke otrzymała nagrodę im. Stefana Żeromskiego za reportaż „Zakaz wstępu” opublikowany na portalu tysol.pl. Krzysztof Karnkowski oraz Marcin Krzeszowiec zostali wyróżnieni w konkursie SDP odpowiednio za opublikowane na łamach „Tygodnika Solidarność” teksty: „J. D. Vance. Z pasa rdzy na sam szczyt?” oraz „Stalowa agonia”. 

ABW przyjrzy się kampanii Trzaskowskiego? Jest komunikat PKW Wiadomości
ABW przyjrzy się kampanii Trzaskowskiego? Jest komunikat PKW

Rzecznik KBW Marcin Chmielnicki potwierdził, że PKW zwróciła się do ABW z prośbą o informacje ws. finansowania kampanii prezydenckiej Rafała Trzaskowskiego.

Trump zabiera głos ws. przywódcy Iranu. Na razie go nie zabijemy z ostatniej chwili
Trump zabiera głos ws. przywódcy Iranu. "Na razie go nie zabijemy"

Mamy całkowitą kontrolę nad irańską przestrzenią powietrzną - oświadczył we wtorek prezydent USA Donald Trump. Wiemy, gdzie ukrywa się polityczny i duchowy lider Iranu Ali Chamenei, ale na razie nie będziemy go zabijać - dodał.

Minister cyfryzacji zabrał głos ws. zakłóceń GPS w dronach Wiadomości
Minister cyfryzacji zabrał głos ws. zakłóceń GPS w dronach

Minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski odniósł się do doniesień dotyczących zakłóceń GPS na północy kraju, o których w ostatnim czasie informowali użytkownicy dronów.

REKLAMA

Tylko dla "wykwintnych" - danie w kształcie ludzkiego embriona w hiszpańskiej restauracji [FOTO]

Przez media przelewa się fala rozmaitych reakcji dotyczących dania zaserwowanego przez hiszpańską restaurację Mugaritz. Ma to być potrawa o kształcie 12-tygodniowego ludzkiego embriona.
 Tylko dla
/ pixabay.com/StockSnap

 

"Sieci społecznościowe płonęły od kilku dni z powodu dania, które Andoni Luis Aduriz podał podczas lunchu w stolicy" - pisze w mediach społecznościowych portal El Gourmet Urbano.

„Dzień, w którym nie ma ludzi, którzy opuszczają [restaurację - red.] Mugaritz zdenerwowani, będzie oznaczać, że staliśmy się konwencjonalni lub zestarzeliśmy się” – powiedział trzy lata temu w rozmowie z portalem "Directoalpaladar" Andoni Luis Aduriz, twórca kontrowersyjnego dania.

"W przeddzień szczytu gastronomicznego Madrid Fusión, gdzie będzie jednym z bohaterów, nie cichną głosy dyskusji na mediach społecznościowych wywołane z powodu dania, które szef kuchni z San Sebastian podał w zeszły poniedziałek podczas lunchu w stolicy: adaptacja gulaszu, który zawierał symulację ludzkiego embrionu unoszącego się w bulionie" - czytamy na elgourmeturbano.blogspot.com.

"Wersja potrawy z atrapą trzymiesięcznego embrionu ludzkiego?! Naprawdę? Co to za barbarzyństwo?! Kuchnia autorska = odzwierciedlenie chorego społeczeństwa" - komentuje dziennikarka Rocío López Real.

"Mugaritz wprawia w zakłopotanie w Madrycie potrawami takimi jak gotowana atrapa trzymiesięcznego ludzkiego embrionu. Andoni Luis Aduriz jest zaangażowany w „alternatywne piękno, które znajduje się na antypodach konwencjonalnego”. Bardzo niewielu odważyłoby się zorganizować menu wokół „piękna groteski”, ale Mugaritz (...) stara się „zmylić i zaskoczyć” gościa i "pokazać, że w gotowaniu nie wszystko jest wymyślone" - czytamy na portalu Lavozdegalicia.es. Portal przypomina inny skandal związany z Mugaritz, gdy zamawiający węgorza klient otrzymywał go na talerzu żywego i od smakosza zależało, czy "ułaskawi" zwierzę czy je pożre.

Restauracja Mugaritz mieści się w miejscowości Errenteria, położonej w Kraju Basków, nieopodal San Sebastian. Lokal posiada dwie gwiazdki Michelin, co czyni go w świecie gastronomii prawdziwą gwiazdą, znajduje się on w ścisłej czołówce listy 50 restauracji uznanych za najlepsze na świecie. Opisywane wyżej danie zaprezentowane zostało na festiwalu kulinarnym odbywającym się w Madrycie.

Zdjęcia "potrawy dla koneserów" poniżej:



 

Polecane
Emerytury
Stażowe