Co z obchodami Dnia Zwycięstwa w Warszawie? Jest oświadczenie rosyjskiej ambasady

Rosyjska ambasada w Warszawie zmienia plan obchodów Dnia Zwycięstwa. W opublikowanym w sobotni wieczór oświadczeniu czytamy, że w związku z brakiem możliwości przeprowadzenia w dniu 9 maja uroczystości "w trybie tradycyjnym" ambasador Rosji w Polsce Sergey Andreev złoży wieniec na Cmentarzu-Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich w Warszawie, ale nie odbędzie się marsz, który był wcześniej zapowiadany.
/ Ambasada Rosji w Warszawie / Wikipedia CC BY-SA 3,0 Ency

Przypomnijmy, że w sobotę plany rosyjskiej ambasady stały się przyczyną słownej przepychanki w mediach społecznościowych pomiędzy polskim Ministerstwem Spraw Zagranicznych a prezydentem Warszawy.

Zobacz tutaj:

Dziwne pismo Trzaskowskiego ws. organizacji "uroczystości 9 maja". Jest reakcja rosyjskiej ambasady

Oświadczenie Rosyjskiej ambasady

- Ambasada Federacji Rosyjskiej w Rzeczypospolitej Polskiej z głęboką przykrością informuje, że Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej "nie rekomendowało" przeprowadzenia ceremonii złożenia wieńców i kwiatów na Cmentarzu-Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich w Warszawie (ul. Żwirki i Wigury) oraz akcji "Nieśmiertelny Pułk" w dniu 9 maja 2022 r.

- napisali rosyjscy dyplomaci.

Dodano, że polski MSZ w swoim stanowisku powołał się na fakt, że organizacja wydarzenia przez Rosję jest związana z agresją Rosji na Ukrainę, a dodatkowo jest sprzeczna z polskim Kodeksem Karnym.

- W związku z tym, żeby nie narażać jej uczestników spośród obywateli polskich i rodaków rosyjskich na zagrożenie ich bezpieczeństwa i ryzyko prześladowań pod fałszywymi pretekstami, rosyjska placówka dyplomatyczna postanowiła tym razem zrezygnować z ceremonii składania wieńców i kwiatów oraz akcji "Nieśmiertelny Pułk" w trybie tradycyjnym

- poinformowała placówka.

Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?

Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Koronawirus
Vademecum Pracownika