Co z obchodami Dnia Zwycięstwa w Warszawie? Jest oświadczenie rosyjskiej ambasady

Rosyjska ambasada w Warszawie zmienia plan obchodów Dnia Zwycięstwa. W opublikowanym w sobotni wieczór oświadczeniu czytamy, że w związku z brakiem możliwości przeprowadzenia w dniu 9 maja uroczystości "w trybie tradycyjnym" ambasador Rosji w Polsce Sergey Andreev złoży wieniec na Cmentarzu-Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich w Warszawie, ale nie odbędzie się marsz, który był wcześniej zapowiadany.
/ Ambasada Rosji w Warszawie / Wikipedia CC BY-SA 3,0 Ency

Przypomnijmy, że w sobotę plany rosyjskiej ambasady stały się przyczyną słownej przepychanki w mediach społecznościowych pomiędzy polskim Ministerstwem Spraw Zagranicznych a prezydentem Warszawy.

Zobacz tutaj:

Dziwne pismo Trzaskowskiego ws. organizacji "uroczystości 9 maja". Jest reakcja rosyjskiej ambasady

Oświadczenie Rosyjskiej ambasady

- Ambasada Federacji Rosyjskiej w Rzeczypospolitej Polskiej z głęboką przykrością informuje, że Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej "nie rekomendowało" przeprowadzenia ceremonii złożenia wieńców i kwiatów na Cmentarzu-Mauzoleum Żołnierzy Radzieckich w Warszawie (ul. Żwirki i Wigury) oraz akcji "Nieśmiertelny Pułk" w dniu 9 maja 2022 r.

- napisali rosyjscy dyplomaci.

Dodano, że polski MSZ w swoim stanowisku powołał się na fakt, że organizacja wydarzenia przez Rosję jest związana z agresją Rosji na Ukrainę, a dodatkowo jest sprzeczna z polskim Kodeksem Karnym.

- W związku z tym, żeby nie narażać jej uczestników spośród obywateli polskich i rodaków rosyjskich na zagrożenie ich bezpieczeństwa i ryzyko prześladowań pod fałszywymi pretekstami, rosyjska placówka dyplomatyczna postanowiła tym razem zrezygnować z ceremonii składania wieńców i kwiatów oraz akcji "Nieśmiertelny Pułk" w trybie tradycyjnym

- poinformowała placówka.

Jacek Kurski z nową posadą. Nie wraca do polityki Wiadomości
Jacek Kurski z nową posadą. Nie wraca do polityki

Były prezes TVP i poseł Prawa i Sprawiedliwości Jacek Kurski od grudnia reprezentuje Polskę w Banku Światowym - poinformował NBP.

Nie żyje Jan Nowicki. Legendarny aktor miał 83 lata Wiadomości
Nie żyje Jan Nowicki. Legendarny aktor miał 83 lata

Media obiegła informacja o śmierci znanego aktora Jana Nowickiego. Artysta znany z hitów „Wielki Szu”, „Magnat”, „Spirala” czy „Senatorium pod klepsydrą” odszedł w wieku 83 lat.

Mundial Roberta przerósł. Były reprezentant Polski uderza w Lewandowskiego Wiadomości
"Mundial Roberta przerósł". Były reprezentant Polski uderza w Lewandowskiego

Były reprezentant Polski Radosław Kałużny rozmawiał z "Przeglądem Sportowym". Były piłkarz m.in. Zagłębia Lubin czy Wisły Kraków skomentował postawę Lewandowskiego oraz awans polskiej reprezentacji z grupy. "Mundial Roberta przerósł" - stwierdza.

„Zbankrutowałem”. Lech Wałęsa narzeka na żonę i wydatki przed świętami Wiadomości
„Zbankrutowałem”. Lech Wałęsa narzeka na żonę i wydatki przed świętami

Lech Wałęsa w ostatnim wywiadzie z „Super Expressem” mówił o mikołajkach i Bożym Narodzeniu. Były prezydent nie ukrywał, że w tym roku okres świąteczny będzie dla niego trudny. – Zbankrutowałem – wyznał.

„Jestem gotowy”. Tusk odpowiada Kaczyńskiemu Wiadomości
„Jestem gotowy”. Tusk odpowiada Kaczyńskiemu

Jarosław Kaczyński w jednym z ostatnich wywiadów nie zaprzeczył, że dojdzie do jego debaty z Donaldem Tuskiem. Na słowa prezesa PiS odpowiedział za pośrednictwem mediów społecznościowych lider PO.

Zmiany w rządzie. Powołano nowego wiceministra Wiadomości
Zmiany w rządzie. Powołano nowego wiceministra

Wojciech Gerwel, dotychczasowy ambasador RP w Wietnamie, został powołany na wiceministra spraw zagranicznych; będzie się zajmował m.in. polityką azjatycką – poinformowało MSZ.

Nowy sondaż wyborczy. Sześć partii w Sejmie Wiadomości
Nowy sondaż wyborczy. Sześć partii w Sejmie

Nowy sondaż autorstwa IBRiS. Wynika z niego, że w dalszym ciągu liderem jest Prawo i Sprawiedliwość. Drugie miejsce przypadło Koalicji Obywatelskiej. Podium zamyka Lewica. Próg wyborczy przekracza łącznie sześć partii.

Kolejna fala mobilizacji w Rosji? Amerykanie nie mają wątpliwości Wiadomości
Kolejna fala mobilizacji w Rosji? Amerykanie nie mają wątpliwości

Kreml wezwał do „ignorowania” nieoficjalnych doniesień o nowej fali mobilizacji, wyraźnie próbując uciszyć niepokój społeczeństwa i odzyskać kontrolę nad przekazem dotyczącym tej sprawy – ocenia amerykański Instytut Badań nad Wojną (ISW) w najnowszym raporcie.

Niemieckie media: Polska „internacjonalizuje” sprawę reparacji Wiadomości
Niemieckie media: Polska „internacjonalizuje” sprawę reparacji

Warszawa domaga się od Berlina 1,3 bln euro za zbrodnie popełnione przez Niemców w Polsce podczas II wojny światowej. Arkadiusz Mularczyk podczas swej pierwszej wizyty w Berlinie punktował kolejne zarzuty wobec rządu federalnego – analizuje pierwszy dzień pobytu wiceszefa polskiego MSZ w stolicy RFN publicysta dziennika „Welt” Philipp Fritz.

Departament Stanu USA wydał zgodę na sprzedaż Polsce 116 czołgów M1A1 Abrams Wiadomości
Departament Stanu USA wydał zgodę na sprzedaż Polsce 116 czołgów M1A1 Abrams

Departament Stanu USA zezwolił na sprzedaż Polsce 116 czołgów M1A1 Abrams oraz powiązanego sprzętu po szacowanym koszcie 3,75 mld dolarów – poinformowała we wtorek należąca do Pentagonu Defense Security Cooperation Agency (DSCA). To wozy w starszej wersji, które mają wypełnić lukę po czołgach ofiarowanych Ukrainie.

Marsz
Godności