Nieoficjalnie: Zmiany w PiS. „Znani politycy stracą stanowiska”. Są nazwiska

Jak informuje Wirtualna Polska, powołując się na swoje źródła z PiS, „Jarosław Kaczyński chce odsunąć lokalnych baronów partyjnych od władzy w terenie, bo uważa, że przez nich działacze PiS się rozleniwili”.
 Nieoficjalnie: Zmiany w PiS. „Znani politycy stracą stanowiska”. Są nazwiska
/ PAP/Rafał Guz

W środę odbyło się wyjazdowe posiedzenie klubu parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości.

Zmiany w strukturze partii

Jak nieoficjalnie ustalili dziennikarze Wirtualnej Polski, „w czasie posiedzenia omówiona została kwestia zmian w strukturze partii”. Stanowiska partyjne mają stracić znani politycy.

Zwiększona ma zostać liczba okręgów partyjnych z 41 do 100, a na ich czele nie będą mogli stać politycy sprawujący funkcje w rządzie. Obecnie szefami okręgów są m.in. szef MSWiA Mariusz Kamiński, minister infrastruktury Andrzej Adamczyk, minister aktywów państwowych Jacek Sasin, wiceminister spraw wewnętrznych Paweł Szefernaker, wiceminister spraw zagranicznych Szymon Szynkowski vel Sęk czy sekretarz stanu w Kancelarii Premiera Jan Dziedziczak

– podaje portal wp.pl.

Prezes chce, by okręgami dowodzili ludzie, którzy w stu procentach zajmą się wyłącznie tym. Czyli organizacją pracy w terenie i stymulowaniem działaczy do pracy. To przygotowanie do kampanii parlamentarnej, by ta przebiegła maksymalnie sprawnie

– miał wskazać rozmówca Wirtualnej Polski.

„Tłuste koty”

Według rozmówcy portalu „Jarosław Kaczyński uważa, że struktury partyjne się rozleniwiły. I że «tłuste koty» wciąż panoszą się i w terenie, i w Warszawie”.

Plan przebudowy struktur potwierdził w rozmowie z Wirtualną Polską zastępca rzecznika PiS Radosław Fogiel.

Niemieckie media: Polska internacjonalizuje sprawę reparacji Wiadomości
Niemieckie media: Polska "internacjonalizuje" sprawę reparacji

Warszawa domaga się od Berlina 1,3 bln euro za zbrodnie popełnione przez Niemców w Polsce podczas II wojny światowej. Arkadiusz Mularczyk podczas swej pierwszej wizyty w Berlinie punktował kolejne zarzuty wobec rządu federalnego – analizuje pierwszy dzień pobytu wiceszefa polskiego MSZ w stolicy RFN publicysta dziennika „Welt” Philipp Fritz.

Departament Stanu USA wydał zgodę na sprzedaż Polsce 116 czołgów M1A1 Abrams Wiadomości
Departament Stanu USA wydał zgodę na sprzedaż Polsce 116 czołgów M1A1 Abrams

Departament Stanu USA zezwolił na sprzedaż Polsce 116 czołgów M1A1 Abrams oraz powiązanego sprzętu po szacowanym koszcie 3,75 mld dolarów - poinformowała we wtorek należąca do Pentagonu Defense Security Cooperation Agency (DSCA). To wozy w starszej wersji, które mają wypełnić lukę po czołgach ofiarowanych Ukrainie.

Premier powinien podać się do dymisji? Znamienne słowa polityka Solidarnej Polski Wiadomości

Pieniędzy nie ma, to są fakty. Jeżeli ktoś chce podjąć decyzje o złożeniu wniosku, my nie blokujemy tego jako Solidarna Polska – mówił o braku środków z KPO poseł Solidarnej Polski Michał Wójcik. Został także zapytany o to, czy w związku ze sporem Brukseli z Warszawą i braku pieniędzy z KPO, premier Mateusz Morawiecki powinien podać się do dymisji.

Eksces orzeczniczy. NSA uderzył w Trybunał Konstytucyjny. Jest odpowiedź prezes Julii Przyłębskiej Wiadomości
"Eksces orzeczniczy". NSA uderzył w Trybunał Konstytucyjny. Jest odpowiedź prezes Julii Przyłębskiej

Naczelny Sąd Administracyjny nie ma kompetencji do jakiegokolwiek kontrolowania działalności orzeczniczej Trybunału Konstytucyjnego. Wszyscy sędziowie TK wybrani przez Sejm, od których prezydent przyjął ślubowanie, jak i wszyscy sędziowie powołani przez prezydenta, są sędziami w rozumieniu konstytucji - oświadczyła we wtorek prezes TK Julia Przyłębska.

Jego filmy znała cała Polska. Nie żyje reżyser takich hitów jak „Kogel-mogel” czy „Och, Karol” Wiadomości

W wieku 86 lat zmarł znany polski reżyser Roman Załuski. Reżyserował takie hity jak m.in. "Wyjście awaryjne" (1982), "Och, Karol" (1985) czy "Kogel-mogel" (1988).

Spore zaskoczenie w USA. Były doradca Trumpa „zdecydowanie rozważa” start w wyborach Wiadomości

John Bolton, doradca ds. bezpieczeństwa narodowego za prezydentury Donalda Trumpa, powiedział, że "zdecydowanie rozważa" start w wyborach prezydenckich w USA w 2024 roku, w dużej mierze by rzucić wyzwanie Trumpowi - podała telewizja CNBC.

Rozmowy z Niemcami ws. rozmieszczenia wyrzutni Patriot. Błaszczak mówi o „rozczarowaniu” Wiadomości

Po rozmowie z niemieckim ministerstwem obrony, z rozczarowaniem przyjąłem decyzję o odrzuceniu wsparcia dla Ukrainy. Przystępujemy więc do roboczych ustaleń ws. umieszczenia wyrzutni Patriot w Polsce i wpięcia ich w nasz system dowodzenia – przekazał we wtorek wicepremier, szef MON Mariusz Błaszczak.

Zaufanie do Niemiec? Nie, dziękuję. Politico: Niemcy łamią swoje kluczowe zobowiązanie po rosyjskim ataku na Ukrainę. Wiadomości
"Zaufanie do Niemiec? Nie, dziękuję". Politico: Niemcy łamią swoje kluczowe zobowiązanie po rosyjskim ataku na Ukrainę.

- Niemcy wycofują się z obietnic dotyczących wydatków na obronność złożonych po inwazji na Ukrainę - piszą Hans von der Burchard i Gabriel Rinaldi na łamach Politico - Zaufanie do Niemiec? Nie, dziękuję - komentuje europoseł PiS Jacek Saryusz-Wolski.

Węgry zablokowały pakiet dla Ukrainy? Orban odpiera zarzuty Wiadomości
Węgry zablokowały pakiet dla Ukrainy? Orban odpiera zarzuty

Nie było żadnego weta, ani szantażu. Chcemy jednak przekonać państwa członkowskie UE, że wspólne zadłużenie UE nie jest rozwiązaniem – stwierdził w mediach społecznościowych premier Węgier Viktor Orban.

Macron zareagował na krytykę ze strony Polski, USA i Ukrainy Wiadomości
Macron zareagował na krytykę ze strony Polski, USA i Ukrainy

Prezydent Francji Emmanuel Macron odrzucił we wtorek „kontrowersje tam, gdzie ich nie ma” po swoich słowach o konieczności udzielenia gwarancji bezpieczeństwa Rosji, na które krytycznie zareagowały Polska, USA i Ukraina.

Marsz
Godności