Odświętnie i roboczo. Posiedzenie Rady Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”

Członkowie Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” spotkali się 21 czerwca w Warszawie. Przewodniczący Sekretariatu Zbigniew Sikorski rozpoczął spotkanie słowami: - Witam na spotkaniu uroczystym, ale i roboczym.
Uroczystym, bo podczas zebrania wręczono medale „Zasłużony dla Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”. Otrzymali je dziś Franciszek Sójka oraz pośmiertnie Małgorzata Sokalska (medal odebrał jej mąż), a także Bogdan Duda (w jego imieniu medal odebrał Jan Hałaś).
- W imieniu Rady Sekretariatu pozwolę sobie przypomnieć , że 25 stycznia w Kruszwicy podjęta została decyzja o przyznaniu odznaczeń „Zasłużony dla Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” trzydziestu osobom. Kilkoro z nich medal odbierze dziś – mówił podczas spotkania przewodniczący Zbigniew Sikorski.
- Z Sekretariatem jestem związany uczuciowo. Byłem w nim 25 lat, dlatego miło mi, że Państwo pamiętacie o mnie – powiedział jeden z odznaczonych, Franciszek Sójka.
W dalszej części obrad Franciszek Sójka odebrał także medal „Stulecia Odzyskanej Niepodległości”. W imieniu prezydenta Andrzeja Dudy wręczyła go Doradca Prezydenta RP Agnieszka Lenartowicz-Łysik. Legitymację do wręczonego wcześniej medalu odebrał z kolei Mirosław Nowicki.
- Cieszę się, że kolejne osoby należące do naszego Sekretariatu zostały uhonorowane tym medalem – komentował po spotkaniu przewodniczący Zbigniew Sikorski.
Podczas zebrania omówiono także bieżące sprawy Sekretariatu. Przewodniczący Sikorski zdał sprawozdanie, w którym mówił m.in. o ustaleniach XXX Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „S” oraz spotkaniu Komitetu Wykonawczego EFFAT w Wiedniu, w którym ostatnio uczestniczył.
- Sytuacja po agresji Rosji na Ukrainę jest niepokojąca – mówił przewodniczący Sikorski. – Blokady dostaw zboża rodzą obawy o zagrożenie głodowe. Problemem są też spekulanci, którzy grają m.in. cenami na rynku – relacjonował.
Podczas spotkania omawiano także problemy poszczególnych Sekcji. Na plan pierwszy wysuwano przede wszystkim zmniejszającą się liczbę członków związku. Maleje ona głównie z dwóch powodów – odchodzenia ludzi z pracy, np. w hotelarstwie i braku chęci ze strony młodych pracowników do zapisywania się do struktur związkowych.
Cieszono się natomiast z faktu, że sytuacja w większości sektorów przemysłu spożywczego poprawia się.