Polski milioner Janusz Filipiak: „Trzeba uświadomić ludziom, żeby tyle nie żarli”

– Jednym z największych źródeł emisji CO2 jest mięso, a to ludzie, którzy zarabiają mniej, konsumują jego kolosalne ilości. Trzeba więc drastycznie podnieść im ceny – powiedział w rozmowie dla Forum IBRiS prof. Janusz Filipiak, prezes Comarchu i jeden z najbogatszych Polaków.
 Polski milioner Janusz Filipiak: „Trzeba uświadomić ludziom, żeby tyle nie żarli”
/ zrzuca ekranu z serwisu YouTube / CANAL+ SPORT CANAL+ SPORT

W podcaście Forum IBRiS milioner zauważył, że obecny model gospodarczy jest dysfunkcyjny i prowadzi do katastrofy. 

– Jednym z największych źródeł emisji CO2 jest hodowla zwierząt na mięso. A to osoby, które mniej zarabiają, konsumują kolosalne ilości mięsa. I to generuje bardzo dużo CO2. To jest też olbrzymia praca – uświadomienie ludziom, żeby tyle nie żarli. Tymczasem jak idę do swojego okolicznego sklepu pod Krakowem, to widzę, jak ludzie wynoszą takie siaty pełne mięsa. Ja nie wiem, co oni z tym zrobią. A to kreuje masę CO2

– mówił Filipiak. 

Zdaniem Filipiaka ograniczyć spożycie mięsa można np. poprzez drastyczne podniesienie cen. 

– Tylko to dotknie ludzi, a tego politycy się boją, dlatego nie chcą zacząć działać

– powiedział.

Szef Comarchu ocenił jednocześnie, że tego typu działania nie uderzą w milionerów, ponieważ „bogaci ludzie nie jedzą mięsa”.

 

 

 


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...
Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Udostępnij:

 

POLECANE
Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Udostępnij:
Koronawirus
Vademecum Pracownika
Emerytury
Stażowe