„Rz”: Cukru w Europie obfitość, ale nad Wisłą „puste półki”. Powód jest prozaiczny

„W dyskontach brakuje cukru, bo spanikowani klienci kupują na zapas, bojąc się wzrostu cen. Na dodatek muszą rywalizować o niego z właścicielami małych sklepów” – pisze w środę „Rzeczpospolita”.
 „Rz”: Cukru w Europie obfitość, ale nad Wisłą „puste półki”. Powód jest prozaiczny
/ fot. YouTube / InnaTelewizja.pl

"Choć cukier znika błyskawicznie z półek, to w rzeczywistości nie brakuje go ani w Polsce, ani na rynku unijnym. Nie został też po cichu wyeksportowany. Klienci rzucili się na zakupy z nakręcającej się obawy przed jego brakiem"

– pisze w środę "Rz".

Gazeta przytaczając słowa handlowców pisze, że za mało czasu upłynęło od ostatniej paniki na początku lockdownu w 2020 r., by zapomnieć o stresie związanym z niedoborami towarów i zaznacza, że w tanich sieciach handlowych cukier masowo kupują też właściciele małych sklepów, dla których jest tam taniej, niż w hurtowniach.

"Rzeczpospolita" zaznacza, że choć klienci w nerwowej atmosferze wykupują cukier ze sklepów, to wcale go nie brakuje. "W Europie jest 1,9 mln ton zapasów. A Polska zaliczyła wyjątkowo udany sezon produkcji z wynikiem o 340 tys. ton lepszym niż przed rokiem" – czytamy.

– Wszystkie dostawy do kontraktowych klientów spółki, w tym do sieci handlowych są realizowane bez zakłóceń, po cenach zakontraktowanych w ubiegłym roku – zapewnia cytowany przez "Rz" Marcin Lechowski, prezes Nordzucker Polska.


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...
Powinniśmy przyjąć imigrantów Łukaszenki?
Udostępnij:

 

POLECANE
Koronawirus
Vademecum Pracownika
Emerytury
Stażowe