PiS na 11 listopada zaplanował organizację pierwszego Wałbrzyskiego Marszu Niepodległości. Włodarz tego miasta wydał jednak zakaz, a pełnomocnik partii obiecał zaskarżenie decyzji w tej sprawie.
Flaga Polski Prezydent Wałbrzycha zakazał Marszu Niepodległości. Jest oświadczenie organizatorów
Flaga Polski / Pixabay License

„Szanowni Państwo,

dzisiaj, tj. 07.11.2022 roku organizatorzy I Wałbrzyskiego Marszu Niepodległości otrzymali z wałbrzyskiego Magistratu zakaz jego organizacji. Przypomnijmy; środowiska patriotyczne, w tym PiS Okręgu Wałbrzych, postanowiły zaprosić mieszkańców Wałbrzycha i okolic do wspólnego przemarszu ulicami Ignacego Paderewskiego, Józefa Piłsudskiego i Romana Dmowskiego aby zakończyć go pod Pomnikiem Niepodległości. W ten sposób chcieliśmy uczcić 104 rocznicę Niepodległości Polski i zamanifestować przywiązanie do suwerennej Ojczyzny. Czas przemarszu został tak zaplanowany, aby nie kolidował z uroczystościami zaplanowanymi prze Prezydenta Wałbrzycha Romana Szełemeja. Poniżej zamieszczam reakcję Macieja Badory Pełnomocnika Okręgowego PiS Okręgu nr. 4 Wałbrzych na tą kompromitującą decyzję władz Wałbrzycha [pisownia oryginalna – przyp. red.]” – poinformował Jerzy Langer, przewodniczący Klubu Radnych PiS RM Wałbrzycha.

Maciej Badora, pełnomocnik okręgowy PiS, w taki sposób zachęcał do uczestnictwa w marszu: "Piastowski Dolny Śląsk na zawsze z Polską".

Zakaz marszu w Wałbrzychu

Badora 7 listopada przekazał, że prezydent Wałbrzycha zakazał organizacji marszu:

"Szanowni Państwo, jest mi niezmiernie przykro poinformować, że Prezydent Miasta Wałbrzycha ZAKAZAŁ organizacji Marszu z okazji 104 rocznicy Niepodległości. Jesteśmy bardzo dotknięci i zmartwieni tym, że w polskim Wałbrzychu zakazuje się manifestowania radości z odzyskanej Niepodległości.

W uzasadnieniu decyzji zakazującej manifestacji, którą zamieszczam w całości, wskazano, że powodem dla którego podjęto taką decyzję, jest brak uzyskania przez organizatora uprzedniej zgody na zajęcie pasa ruchu drogowego, co skutkować ma realnym zagrożeniem dla życia i zdrowia ludzi. Ten argument należy traktować jednak wyłącznie jako pretekst, gdyż w tym zakresie wypowiedział się już m.in. Naczelny Sąd Administracyjny w roku 2021 wskazując, że zajęcie pasa drogowego na cele organizacji pokojowego zgromadzenia publicznego, zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 24 lipca 2015 r. - Prawo o zgromadzeniach (Dz.U. 2015 r. poz. 1485), nie wymaga zezwolenia zarządcy drogi, a nałożenie takiego obowiązku stanowiłoby ograniczenie konstytucyjnego prawa wolności organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich oraz naruszałoby istotę tego prawa (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 20 kwietnia 2021 r. (II GSK 1063/18)).

Poniżej link do artykułu opisującego zagadnienie, aby każdy sam mógł wyrobić pogląd na tę sprawę.

Decyzja Prezydenta Wałbrzycha zostanie oczywiście zaskarżona do Sądu Okręgowego w Świdnicy, który ma 24 h na rozpoznanie odwołania. Mam nadzieję, że Sąd zmieni tę błędną decyzję i umożliwi mieszkańcom Wałbrzycha i regionu na manifestację uczuć patriotycznych, w tym ważnym dla nas dniu.

Na bieżąco będę informował o przebiegu zdarzeń w tej sprawie. Proszę o wsparcie i trzymanie za nas kciuków.

Niech żyje Wolna Polska!" -  przekazał Maciej Badora Pełnomocnik Okręgowy PiS Okręgu nr 4 Wałbrzych.

Niekompletny wniosek

Urzędnicy po sprawdzeniu zgłoszenia przyznali, że nie jest ono kompletne. Wniosek uzupełniono 3 listopada, jednak zabrakło w nim zgody na wykorzystanie drogi w szczególny sposób.

Magistrat nawiązał do art. 65 ustawy Prawo o ruchu drogowym, który mówi, że "zawody sportowe, rajdy, wyścigi, przewóz osób kolejką turystyczną i inne imprezy, które powodują utrudnienia w ruchu, mogą odbywać się pod warunkiem zapewnienia bezpieczeństwa porządku podczas trwania imprezy oraz uzyskania zezwolenia na jej przeprowadzenie".

Pracownicy wałbrzyskiego magistratu wyjaśnili, że zakaz zgromadzenia może być wydany w przypadku, jeżeli zagraża ono zdrowiu lub życiu uczestników. Organizator marszu nie zdobył odpowiednich zezwoleń, więc istnieje zagrożenie nie tylko dla uczestników, ale i użytkowników dróg.

Pilny komunikat IMGW dla mieszkańców województwa śląskiego z ostatniej chwili
Pilny komunikat IMGW dla mieszkańców województwa śląskiego

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał we wtorek ostrzeżenia hydrologiczne II stopnia przed wezbraniem wód z przekroczeniem stanów ostrzegawczych w województwie śląskim.

Pałac Buckingham. Książę Harry wraca z ostatniej chwili
Pałac Buckingham. Książę Harry wraca

Wokół Pałacu Buckingham po raz kolejny zawrzało. Książę Harry wraca do Wielkiej Brytanii.

Znany polityk rezygnuje z członkostwa w PiS z ostatniej chwili
Znany polityk rezygnuje z członkostwa w PiS

Poseł klubu parlamentarnego PiS i wieloletni działacz ugrupowania Jarosława Kaczyńskiego złożył dziś rezygnację z członkostwa partii.

Tragedia w Działdowie. Trzyletnia dziewczynka wypadła z okna restauracji z ostatniej chwili
Tragedia w Działdowie. Trzyletnia dziewczynka wypadła z okna restauracji

Trzyletnia dziewczynka wypadła przez otwarte okno z pierwszego piętra restauracji w Działdowie (woj. warmińsko-mazurskie) - podała we wtorek policja. Dziecko z obrażeniami głowy trafiło do szpitala.

Adam Bodnar grozi pełnomocnikowi Marcina Romanowskiego? Jest odpowiedź mec. Bartosza Lewandowskiego gorące

Mecenas Marcin Romanowski odpowiedział na groźby ze strony ministra sprawiedliwości, prokuratora generalnego Adama Bodnara.

Afera CrowdStrike. Świat na granicy paniki tylko u nas
Afera CrowdStrike. Świat na granicy paniki

W piątek 19 lipca zachodni świat został dotknięty globalną awarią technologii oferowanej przez firmę branży cyberbezpieczeństwa z teksaskiego Austin. Dotychczas CrowdStrike cieszyła się dobrą reputacją i w przeszłości był w stanie wykryć cyberataki np. ze strony Korei Północnej.

Nie żyje legendarna piosenkarka. Tak wyglądały jej ostatnie chwile z ostatniej chwili
Nie żyje legendarna piosenkarka. Tak wyglądały jej ostatnie chwile

Wiele lat temu media obiegła tragiczna informacja o śmierci popularnej wokalistki.

Nowe kryteria „mowy nienawiści”. Bodnar odnosi się do kibiców Wiadomości
Nowe kryteria „mowy nienawiści”. Bodnar odnosi się do kibiców

Adam Bodnar poinformował dziś w RMF FM, że prace nowelizujące Kodeks karny w kwestii tzw. mowy nienawiści powinny się zakończyć do końca miesiąca. Odniósł się też do kibiców Legii i Polonii.

Zażalenie Bodnara na decyzję sądu ws. Romanowskiego. Mocna odpowiedź mec. Lewandowskiego gorące

„W imieniu posła Marcina Romanowskiego złożę stosowną odpowiedź na zażalenie domagając się utrzymania postanowienia w mocy. Jeszcze dzisiaj o oświadczeniu Ministra Sprawiedliwości-Prokuratora Generalnego i zakwestionowaniu woli Przewodniczącego Zgromadzenia Parlamentarnego zostaną powiadomione pisemnie wszystkie organy Rady Europy” – przekazał mecenas Bartosz Lewandowski.

„Mój syn nie żyje”. Słowa Elona Muska łamią serce z ostatniej chwili
„Mój syn nie żyje”. Słowa Elona Muska łamią serce

Dyrektor generalny Tesli i SpaceX Elon Musk twierdzi, że został „oszukany” przy wyrażaniu zgody na podawanie swojemu dziecku blokerów dojrzewania. Jak mówi, „stracił syna”.

Flaga Polski / Pixabay License

„Szanowni Państwo,