PiS na 11 listopada zaplanował organizację pierwszego Wałbrzyskiego Marszu Niepodległości. Włodarz tego miasta wydał jednak zakaz, a pełnomocnik partii obiecał zaskarżenie decyzji w tej sprawie.
Flaga Polski Prezydent Wałbrzycha zakazał Marszu Niepodległości. Jest oświadczenie organizatorów
Flaga Polski / Pixabay License

„Szanowni Państwo,

dzisiaj, tj. 07.11.2022 roku organizatorzy I Wałbrzyskiego Marszu Niepodległości otrzymali z wałbrzyskiego Magistratu zakaz jego organizacji. Przypomnijmy; środowiska patriotyczne, w tym PiS Okręgu Wałbrzych, postanowiły zaprosić mieszkańców Wałbrzycha i okolic do wspólnego przemarszu ulicami Ignacego Paderewskiego, Józefa Piłsudskiego i Romana Dmowskiego aby zakończyć go pod Pomnikiem Niepodległości. W ten sposób chcieliśmy uczcić 104 rocznicę Niepodległości Polski i zamanifestować przywiązanie do suwerennej Ojczyzny. Czas przemarszu został tak zaplanowany, aby nie kolidował z uroczystościami zaplanowanymi prze Prezydenta Wałbrzycha Romana Szełemeja. Poniżej zamieszczam reakcję Macieja Badory Pełnomocnika Okręgowego PiS Okręgu nr. 4 Wałbrzych na tą kompromitującą decyzję władz Wałbrzycha [pisownia oryginalna – przyp. red.]” – poinformował Jerzy Langer, przewodniczący Klubu Radnych PiS RM Wałbrzycha.

Maciej Badora, pełnomocnik okręgowy PiS, w taki sposób zachęcał do uczestnictwa w marszu: "Piastowski Dolny Śląsk na zawsze z Polską".

Zakaz marszu w Wałbrzychu

Badora 7 listopada przekazał, że prezydent Wałbrzycha zakazał organizacji marszu:

"Szanowni Państwo, jest mi niezmiernie przykro poinformować, że Prezydent Miasta Wałbrzycha ZAKAZAŁ organizacji Marszu z okazji 104 rocznicy Niepodległości. Jesteśmy bardzo dotknięci i zmartwieni tym, że w polskim Wałbrzychu zakazuje się manifestowania radości z odzyskanej Niepodległości.

W uzasadnieniu decyzji zakazującej manifestacji, którą zamieszczam w całości, wskazano, że powodem dla którego podjęto taką decyzję, jest brak uzyskania przez organizatora uprzedniej zgody na zajęcie pasa ruchu drogowego, co skutkować ma realnym zagrożeniem dla życia i zdrowia ludzi. Ten argument należy traktować jednak wyłącznie jako pretekst, gdyż w tym zakresie wypowiedział się już m.in. Naczelny Sąd Administracyjny w roku 2021 wskazując, że zajęcie pasa drogowego na cele organizacji pokojowego zgromadzenia publicznego, zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 24 lipca 2015 r. - Prawo o zgromadzeniach (Dz.U. 2015 r. poz. 1485), nie wymaga zezwolenia zarządcy drogi, a nałożenie takiego obowiązku stanowiłoby ograniczenie konstytucyjnego prawa wolności organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich oraz naruszałoby istotę tego prawa (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 20 kwietnia 2021 r. (II GSK 1063/18)).

Poniżej link do artykułu opisującego zagadnienie, aby każdy sam mógł wyrobić pogląd na tę sprawę.

Decyzja Prezydenta Wałbrzycha zostanie oczywiście zaskarżona do Sądu Okręgowego w Świdnicy, który ma 24 h na rozpoznanie odwołania. Mam nadzieję, że Sąd zmieni tę błędną decyzję i umożliwi mieszkańcom Wałbrzycha i regionu na manifestację uczuć patriotycznych, w tym ważnym dla nas dniu.

Na bieżąco będę informował o przebiegu zdarzeń w tej sprawie. Proszę o wsparcie i trzymanie za nas kciuków.

Niech żyje Wolna Polska!" -  przekazał Maciej Badora Pełnomocnik Okręgowy PiS Okręgu nr 4 Wałbrzych.

Niekompletny wniosek

Urzędnicy po sprawdzeniu zgłoszenia przyznali, że nie jest ono kompletne. Wniosek uzupełniono 3 listopada, jednak zabrakło w nim zgody na wykorzystanie drogi w szczególny sposób.

Magistrat nawiązał do art. 65 ustawy Prawo o ruchu drogowym, który mówi, że "zawody sportowe, rajdy, wyścigi, przewóz osób kolejką turystyczną i inne imprezy, które powodują utrudnienia w ruchu, mogą odbywać się pod warunkiem zapewnienia bezpieczeństwa porządku podczas trwania imprezy oraz uzyskania zezwolenia na jej przeprowadzenie".

Pracownicy wałbrzyskiego magistratu wyjaśnili, że zakaz zgromadzenia może być wydany w przypadku, jeżeli zagraża ono zdrowiu lub życiu uczestników. Organizator marszu nie zdobył odpowiednich zezwoleń, więc istnieje zagrożenie nie tylko dla uczestników, ale i użytkowników dróg.

Potężna ewakuacja w Australii z ostatniej chwili
Potężna ewakuacja w Australii

W piątek władze australijskiego stanu Wiktoria wezwały setki mieszkańców do natychmiastowej ewakuacji ze swoich posiadłości po pożarze buszu, który zniszczył kilka gospodarstw i zabił zwierzęta gospodarskie, zagrażając kolejnym wiejskim osiedlom.

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Jak chcą głosować Polacy? z ostatniej chwili
Wybory do Parlamentu Europejskiego. Jak chcą głosować Polacy?

Gdyby wybory do Parlamentu Europejskiego odbyły się dziś, Koalicja Obywatelska uzyskałaby 33,5 proc. głosów, PiS 29 proc., a Trzecia Droga 14 proc. – wynika z sondażu pracowni Opinie24 dla More In Common Polska, opublikowanego w piątek przez "Rzeczpospolitą".

Dr Adam Cyra: Strefa interesów Wiadomości
Dr Adam Cyra: "Strefa interesów"

Kilka dni temu miałem możność oglądnąć film brytyjskiego reżysera Jonathana Glazera, zatytułowany „Strefa interesów”, w którym przedstawione zostało rodzinne życie komendanta obozu Auschwitz Rudolfa Hössa. Należy przypomnieć, że film ten otrzymał w ubiegłym roku Grand Prix na festiwalu filmowym w Cannes. Ponadto uzyskał pięć nominacji do Oscara.

Czy prezydent podpisze ustawę ws. pigułki „dzień po”? Andrzej Duda zabrał głos z ostatniej chwili
Czy prezydent podpisze ustawę ws. pigułki „dzień po”? Andrzej Duda zabrał głos

Prezydent Andrzej Duda zapowiedział w czwartek w Polsat News, że podejmie decyzję ws. ustawy dotyczącej dostępności tzw. pigułki dzień po bez recepty dla osób powyżej 15 lat, gdy ta ustawa trafi na jego biurko. Podkreślił jednocześnie, że jego zdaniem ten środek antykoncepcyjny to „bomba hormonalna”.

Burza w Pałacu Buckingham. Książę William jest wściekły z ostatniej chwili
Burza w Pałacu Buckingham. Książę William jest wściekły

W ostatnich tygodniach oczy całego świata zwróciły się w kierunku Pałacu Buckingham. Wszystko za sprawą problemów zdrowotnych, jakie dotknęły księżną Kate oraz króla Karola III. Książę Harry, który przejął się chorobą nowotworową ojca, przyleciał niedawno do Londynu. Rozmowa z królem nie trwała jednak długo. Natomiast ze swoim bratem Williamem miał nie rozmawiać wcale. Teraz wyszło na jaw, że książę Harry wpadł na pomysł, który rozwścieczył arystokratę.

Wojna na Ukrainie. Miedwiediew wskazał dwa miasta z ostatniej chwili
Wojna na Ukrainie. Miedwiediew wskazał dwa miasta

Były prezydent Rosji w mocnych słowach uderzył w unijnych przywódców. Oszczędził jedynie dwóch premierów. Były prezydent Rosji wymienił również miasta, które powinny paść celem ataku wojsk rosyjskich w najbliższym czasie.

„Solidarność” Rolników Indywidualnych reaguje na słowa Tuska z ostatniej chwili
„Solidarność” Rolników Indywidualnych reaguje na słowa Tuska

Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „Solidarność” stanowczo sprzeciwia się tezom zawartym w dzisiejszy oświadczeniu premiera rządu polskiego Donalda Tuska i dementuje wszelkie informacje jakoby rolnicy utrudniali swoim protestem na granicy Polski z Ukrainą przejazdy transportom wojskowym i humanitarnym – zareagował NSZZ RI „Solidarność”, odpowiadając na oskarżenia premiera Donalda Tuska.

Naukowy wieczór z dr Kaweckim: Teoria Polaka przełomem w fizyce! Wiadomości
Naukowy wieczór z dr Kaweckim: Teoria Polaka przełomem w fizyce!

Teoria Polaka przełomem w fizyce! I słowo „przełom” jest tutaj potwierdzone przez każdego fizyka, z którym ten wywiad przygotowywałem.

To może spotkać każdego. Apel znanego dziennikarza z ostatniej chwili
"To może spotkać każdego". Apel znanego dziennikarza

Marcin Meller, dziennikarz i były prezenter TVN podzielił się z internautami szczerym wyznaniem dotyczącym jego zdrowia. Okazuje się, że w szpitalu musiał przejść poważny zabieg, a przed brakiem rozsądku ostrzega teraz innych.

Kamera przyłapała Kołodziejczaka na sali sejmowej w krępującej sytuacji z ostatniej chwili
Kamera przyłapała Kołodziejczaka na sali sejmowej w krępującej sytuacji

Dariusz Matecki upublicznił nagranie w mediach społecznościowych na którym widać Michała Kołodziejczaka siedzącego w sejmowym fotelu z zamkniętymi oczami. Zdaniem posła Suwerennej Polski wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi uciął sobie drzemkę podczas debaty o polskim rolnictwie.

Flaga Polski / Pixabay License

„Szanowni Państwo,