PiS na 11 listopada zaplanował organizację pierwszego Wałbrzyskiego Marszu Niepodległości. Włodarz tego miasta wydał jednak zakaz, a pełnomocnik partii obiecał zaskarżenie decyzji w tej sprawie.
Flaga Polski Prezydent Wałbrzycha zakazał Marszu Niepodległości. Jest oświadczenie organizatorów
Flaga Polski / Pixabay License

„Szanowni Państwo,

dzisiaj, tj. 07.11.2022 roku organizatorzy I Wałbrzyskiego Marszu Niepodległości otrzymali z wałbrzyskiego Magistratu zakaz jego organizacji. Przypomnijmy; środowiska patriotyczne, w tym PiS Okręgu Wałbrzych, postanowiły zaprosić mieszkańców Wałbrzycha i okolic do wspólnego przemarszu ulicami Ignacego Paderewskiego, Józefa Piłsudskiego i Romana Dmowskiego aby zakończyć go pod Pomnikiem Niepodległości. W ten sposób chcieliśmy uczcić 104 rocznicę Niepodległości Polski i zamanifestować przywiązanie do suwerennej Ojczyzny. Czas przemarszu został tak zaplanowany, aby nie kolidował z uroczystościami zaplanowanymi prze Prezydenta Wałbrzycha Romana Szełemeja. Poniżej zamieszczam reakcję Macieja Badory Pełnomocnika Okręgowego PiS Okręgu nr. 4 Wałbrzych na tą kompromitującą decyzję władz Wałbrzycha [pisownia oryginalna – przyp. red.]” – poinformował Jerzy Langer, przewodniczący Klubu Radnych PiS RM Wałbrzycha.

Maciej Badora, pełnomocnik okręgowy PiS, w taki sposób zachęcał do uczestnictwa w marszu: "Piastowski Dolny Śląsk na zawsze z Polską".

Zakaz marszu w Wałbrzychu

Badora 7 listopada przekazał, że prezydent Wałbrzycha zakazał organizacji marszu:

"Szanowni Państwo, jest mi niezmiernie przykro poinformować, że Prezydent Miasta Wałbrzycha ZAKAZAŁ organizacji Marszu z okazji 104 rocznicy Niepodległości. Jesteśmy bardzo dotknięci i zmartwieni tym, że w polskim Wałbrzychu zakazuje się manifestowania radości z odzyskanej Niepodległości.

W uzasadnieniu decyzji zakazującej manifestacji, którą zamieszczam w całości, wskazano, że powodem dla którego podjęto taką decyzję, jest brak uzyskania przez organizatora uprzedniej zgody na zajęcie pasa ruchu drogowego, co skutkować ma realnym zagrożeniem dla życia i zdrowia ludzi. Ten argument należy traktować jednak wyłącznie jako pretekst, gdyż w tym zakresie wypowiedział się już m.in. Naczelny Sąd Administracyjny w roku 2021 wskazując, że zajęcie pasa drogowego na cele organizacji pokojowego zgromadzenia publicznego, zgodnie z wymogami określonymi w ustawie z dnia 24 lipca 2015 r. - Prawo o zgromadzeniach (Dz.U. 2015 r. poz. 1485), nie wymaga zezwolenia zarządcy drogi, a nałożenie takiego obowiązku stanowiłoby ograniczenie konstytucyjnego prawa wolności organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich oraz naruszałoby istotę tego prawa (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 20 kwietnia 2021 r. (II GSK 1063/18)).

Poniżej link do artykułu opisującego zagadnienie, aby każdy sam mógł wyrobić pogląd na tę sprawę.

Decyzja Prezydenta Wałbrzycha zostanie oczywiście zaskarżona do Sądu Okręgowego w Świdnicy, który ma 24 h na rozpoznanie odwołania. Mam nadzieję, że Sąd zmieni tę błędną decyzję i umożliwi mieszkańcom Wałbrzycha i regionu na manifestację uczuć patriotycznych, w tym ważnym dla nas dniu.

Na bieżąco będę informował o przebiegu zdarzeń w tej sprawie. Proszę o wsparcie i trzymanie za nas kciuków.

Niech żyje Wolna Polska!" -  przekazał Maciej Badora Pełnomocnik Okręgowy PiS Okręgu nr 4 Wałbrzych.

Niekompletny wniosek

Urzędnicy po sprawdzeniu zgłoszenia przyznali, że nie jest ono kompletne. Wniosek uzupełniono 3 listopada, jednak zabrakło w nim zgody na wykorzystanie drogi w szczególny sposób.

Magistrat nawiązał do art. 65 ustawy Prawo o ruchu drogowym, który mówi, że "zawody sportowe, rajdy, wyścigi, przewóz osób kolejką turystyczną i inne imprezy, które powodują utrudnienia w ruchu, mogą odbywać się pod warunkiem zapewnienia bezpieczeństwa porządku podczas trwania imprezy oraz uzyskania zezwolenia na jej przeprowadzenie".

Pracownicy wałbrzyskiego magistratu wyjaśnili, że zakaz zgromadzenia może być wydany w przypadku, jeżeli zagraża ono zdrowiu lub życiu uczestników. Organizator marszu nie zdobył odpowiednich zezwoleń, więc istnieje zagrożenie nie tylko dla uczestników, ale i użytkowników dróg.

Sensacja w Pałacu Buckingham. Król Karol III wprowadza nowe reguły Wiadomości
Sensacja w Pałacu Buckingham. Król Karol III wprowadza nowe reguły

Od śmierci królowej Elżbiety. Brytyjskie media kierują swoją uwagę na decyzje podejmowane przez nowego monarchę. W ostatnim czasie pojawia się wiele nowych informacji o tym, jak będą wyglądały tegoroczne święta Bożego Narodzenia w Pałacu Buckingham.

To będzie piłkarskie piekło. Premier zwrócił się do polskich piłkarzy Wiadomości
"To będzie piłkarskie piekło". Premier zwrócił się do polskich piłkarzy

Premier Mateusz Morawiecki w nowym odcinku swojego podcastu postanowił zwrócić się do piłkarzy reprezentacji Polski przed meczem z Francją.

Doradca prezydenta: Poprawka PiS do uchwały uznającej Rosję za państwo sponsorujące terroryzm była błędem Wiadomości
Doradca prezydenta: "Poprawka PiS do uchwały uznającej Rosję za państwo sponsorujące terroryzm była błędem"

Moim zdaniem poprawka zgłoszona przez Antoniego Macierewicza do uchwały uznającej Rosję za państwo sponsorujące terroryzm "to był błąd" - powiedział w niedzielę doradca prezydenta Andrzej Zybertowicz. W jego ocenie PiS powinno zrezygnować z poprawki.

O przeszłości trzeba myśleć. Rzecznik rządu odpowiada Nowickiej Wiadomości
"O przeszłości trzeba myśleć". Rzecznik rządu odpowiada Nowickiej

Do wymiany zdań na antenie Telewizji Polskiej doszło między Piotrem Mullerem z Prawa i Sprawiedliwości i Wandą Nowicką z Lewicy. Różnica zdań między politykami dotyczyła zarzutu o prorosyjskość rządów PO-PSL.

Eksplozja w domu w Ustroniu. Strażacy wyjęli spod gruzów żywą kobietę Wiadomości
Eksplozja w domu w Ustroniu. Strażacy wyjęli spod gruzów żywą kobietę

Z gruzowiska wydobyta została żywa osoba. To starsza kobieta. Została przewieziona do szpitala – powiedział w niedzielę PAP burmistrz Ustronia Przemysław Korcz, który jest na miejscu eksplozji domu. Zaznaczył, że pod gruzami mogą być jeszcze dwie osoby.

Sensacja w TVN. Chodzi o Małgorzatę Rozenek Wiadomości
Sensacja w TVN. Chodzi o Małgorzatę Rozenek

Wydawałoby się, że ostatnie miesiące to niełatwy czas dla Małgorzaty Rozenek. Jeszcze kilka dni temu media rozpisywały się o "możliwej utracie pracy przez celebrytkę w Dzień Dobry TVN". Tymczasem możemy mówić o sensacji.

Eksplozja w domu w Ustroniu. Trwa akcja ratownicza Wiadomości
Eksplozja w domu w Ustroniu. Trwa akcja ratownicza

Do eksplozji w jednorodzinnym budynku mieszkalnym doszło w niedzielę przed południem w Ustroniu – poinformował PAP rzecznik cieszyńskiej straży pożarnej mł. bryg. Michał Pokrzywa. Według strażaków pod gruzami mogą znajdować się dwie osoby.

Dramatyczne informacje ws. stanu zdrowia legendy futbolu. Wydano oświadczenie Wiadomości
Dramatyczne informacje ws. stanu zdrowia legendy futbolu. Wydano oświadczenie

We wtorek pojawiły się informacje, że legenda futbolu - Pele został przyjęty do szpitala w Sao Paulo ze względu na infekcję dróg oddechowych. Brazylijskie media podały wcześniej, że piłkarz otrzymał opiekę paliatywną po tym, jak chemioterapia przestała przynosić oczekiwane rezultaty. Tymczasem pojawiło się oświadczenie.

Szef Pentagonu: Nie damy się wciągnąć w wojnę Putina Wiadomości
Szef Pentagonu: Nie damy się wciągnąć w wojnę Putina

Rozpoczęta przez prezydenta Rosji Władimira Putina wojna nie jest rezultatem ekspansji NATO, ale jej przyczyną - powiedział minister obrony USA Lloyd Austin w sobotę podczas Forum Obrony Narodowej im. Reagana w Simi Valley w Kalifornii.

Jeśli chcą walczyć do ostatniego Polaka... Łukaszenka znów straszy Wiadomości
"Jeśli chcą walczyć do ostatniego Polaka..." Łukaszenka znów straszy

Alaksandr Łukaszenka spotkał się w Mińsku z rosyjskim ministrem obrony Siergiejem Szojgu. Padły szokujące słowa po raz kolejny uderzające m.in. w Polskę.

Marsz
Godności