„Trzeba stanowczo pokazywać nasze stanowisko w UE. Stosując na przykład weto”

– Niemcy, które kierują Unią Europejską, nie liczą się z siłą, a z argumentem siły; trzeba stanowczo pokazywać nasze stanowisko i w przypadkach kiedy UE na czymś zależy, stosować na przykład weto – powiedział w środę w Studiu PAP polityk SP, wiceszef MAP Jan Kanthak.
Siedziba Komisji Europejskiej w Brukseli „Trzeba stanowczo pokazywać nasze stanowisko w UE. Stosując na przykład weto”
Siedziba Komisji Europejskiej w Brukseli / pxfuel.com

Jan Kanthak w rozmowie z PAP.PL pytany o możliwe działania polskich władz w celu odblokowania Krajowego Planu Odbudowy ocenił, że "trzeba próbować każdej z możliwych ścieżek" w celu pokazania punktu widzenia polskiego rządu". "Jednak w momencie kiedy rozmowy zawiodą, należy skorzystać z "argumentu siły" - podkreślił.

"Już pojawiają się inne postulaty dotyczące grillowania Polski"

"Niestety Niemcy, które kierują UE (...) nie liczą się z siłą argumentu, oni się liczą z argumentem siły. Trzeba stanowczo pokazywać nasze stanowisko i w przypadkach, kiedy UE na czymś zależy, stosować na przykład weto"

- powiedział polityk Solidarnej Polski.

Jak zaznaczył, reformy wymiaru sprawiedliwości są wyłącznie pretekstem do konfliktu, a UE "prowadzi taką politykę, żeby wywrócić Polski rząd".

"Widzimy, że już pojawiają się inne postulaty dotyczące grillowania Polski, związane choćby z respektowaniem Karty Praw Podstawowych, której my notabene nie przyjęliśmy"

- dodał Kanthak.

"Sytuacja jest całkowicie kuriozalna. Jestem przekonany, że jeśli nie wymiar sprawiedliwości, jeśli nie karta praw podstawowych, to będą znajdowane inne preteksty po to, aby po prostu zmienić rząd w Polsce"

- podkreślił wiceszef MAP.

Trudne relacje Polski z UE

KE na początku czerwca zaakceptowała polski KPO, co było krokiem w kierunku wypłaty przez UE 23,9 mld euro dotacji i 11,5 mld euro pożyczek w ramach Funduszu Odbudowy, jednak pieniądze nie zostały wypłacone. KE zaznaczyła, że polski KPO "zawiera kamienie milowe związane z ważnymi aspektami niezależności sądownictwa, które mają szczególne znaczenie dla poprawy klimatu inwestycyjnego i stworzenia warunków dla skutecznej realizacji" i że "Polska musi wykazać, że te kamienie milowe zostały osiągnięte przed dokonaniem jakichkolwiek wypłat w ramach Funduszu Odbudowy".

Jednym z oczekiwań KE była likwidacja Izby Dyscyplinarnej Sądu Najwyższego, co stało się w połowie lipca, gdy weszła w życie prezydencka nowela ustawy o SN. Wątpliwości co do tego, czy nowe przepisy spełniają tzw. kamienie milowe w tej sprawie wyrażali w ostatnim czasie niektórzy przedstawiciele Komisji.

Pod koniec lipca szefowa KE Ursula von der Leyen mówiła "DGP", że aby otrzymać środki z KPO, Polska musi wywiązać się ze zobowiązań podjętych w celu zreformowania systemu środków dyscyplinarnych w sądownictwie. Przyznała, że ustawa likwidująca Izbę Dyscyplinarną jest ważnym krokiem, jednak "nowelizacja ustawy o SN nie gwarantuje sędziom możliwości kwestionowania statusu innego sędziego bez ryzyka, że zostaną pociągnięci do odpowiedzialności dyscyplinarnej". Von der Leyen podkreślała, że Polska musi również w pełni zastosować się do postanowienia TSUE, co jeszcze nie nastąpiło, a w szczególności "nie przywrócono do orzekania zawieszonych sędziów i nadal obowiązuje dzienna kara finansowa".

TSUE latem 2021 r. zobowiązał Polskę do natychmiastowego zawieszenia stosowania przepisów odnoszących się do uprawnień Izby Dyscyplinarnej SN w kwestiach m.in. uchylania immunitetów sędziowskich. W związku z niewykonaniem tego postanowienia w końcu października zeszłego roku TSUE zobowiązał Polskę do zapłaty na rzecz Komisji Europejskiej kary w wysokości 1 mln euro dziennie. (PAP)

Ogromna premia dla piłkarzy. Premier podjął ostateczną decyzję Wiadomości
Ogromna premia dla piłkarzy. Premier podjął ostateczną decyzję

Udany występ Polaków na Mundialu jest dobrą okazją do rozpoczęcia dyskusji na temat przyszłości polskiej piłki. Jestem przekonany, że bez zwiększenia budżetu na polską piłkę trudno nam będzie rywalizować z najlepszymi, a przecież nasi piłkarze pokazali, że to możliwe – stwierdził na Facebooku szef polskiego rządu Mateusz Morawiecki. Przekazał również, że polski rząd nie przekaże żadnych środków na premie dla piłkarzy.

Nowa sieć fast foodów w Polsce. Czy zagrozi McDonald's? Wiadomości
Nowa sieć fast foodów w Polsce. Czy zagrozi McDonald's?

W 2023 roku na polskim rynku pojawi się nowa sieć restauracji typu fast food. Firmy Restaurant Brands International oraz McWin planują otworzyć kilkaset lokali w Czechach, Rumunii, a także w Polsce.

Jacek Kurski wejdzie do rządu? Znamienne słowa prezesa PiS Wiadomości
Jacek Kurski wejdzie do rządu? Znamienne słowa prezesa PiS

– Ja miałem kilka pomysłów, ale w tym największy jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz – stwierdził prezes PiS Jarosław Kaczyński zapytany na antenie Radia Wrocław o przyszłość byłego szefa TVP Jacka Kurskiego.

W PE ruszyła procedura zmiany traktatów. „Państwo europejskie ma powstać i już” [WIDEO] Wiadomości

W czerwcu Parlament Europejski zaakceptował rezolucję wzywającą Radę Europejską do wyrażenia zgody na rozpoczęcie procesu rewizji traktatów UE. – Państwo europejskie ma powstać i już – mówi Patryk Jaki komentujący te okoliczności.

Burza w Pałacu Buckingham. Król Karol III nie będzie milczał Wiadomości
Burza w Pałacu Buckingham. Król Karol III nie będzie milczał

Jak już informowaliśmy na łamach naszego portalu, wielkimi krokami zbliża się premiera nowego serialu dokumentalnego Netfliksa „Harry i Meghan”. Produkcja budzi ogromne emocje brytyjskich mediów, które nie maja wątpliwości, że w Pałacu Buckingham wrze.

Zełenski zaskoczył ukraińskich żołnierzy. Przyjechał do Słowiańska Wiadomości
Zełenski zaskoczył ukraińskich żołnierzy. Przyjechał do Słowiańska

We wtorek 6 listopada, w czasie ukraińskiego Dnia Sił Zbrojnych, prezydent Wołodymyr Zełenski opublikował wideo, w którym zwrócił się do wszystkich żołnierzy. Nagranie nie pochodziło jednak z prezydenckiego gabinetu, a z Donbasu.

Finowie zaniepokojeni. Tajemnicze dźwięki przy granicy z Rosją Wiadomości
Finowie zaniepokojeni. Tajemnicze dźwięki przy granicy z Rosją

Jak donosi fiński dziennik „Ilta-Sanomat”, Finowie od pewnego czasu uskarżają się na tajemniczy hałas w pobliżu granicy z Rosją. Nie brakuje teorii na temat tego, skąd dźwięki mogą pochodzić. Sprawą zajęły się już służby.

Nie żyje dziennikarz Polskiego Radia. Przez lata związany z Radiem Kierowców Wiadomości
Nie żyje dziennikarz Polskiego Radia. Przez lata związany z Radiem Kierowców

Nie żyje Jarosław Kawecki, który był dziennikarzem Polskiego Radia. Przez wiele lat współpracował z Radiem Kierowców. Słuchacze mogli zapamiętać go dzięki jego charakterystycznemu głosowi.

Rosja wycofa się z Ukrainy bez porozumienia? Antony Blinken ostrzega Wiadomości
Rosja wycofa się z Ukrainy bez porozumienia? Antony Blinken ostrzega

– Rosja może szukać sposobu na wycofanie się z wojny z Ukrainą bez negocjowania porozumienia pokojowego. Jeśli Kreml próbowałby doprowadzić do takiej sytuacji, byłoby to podyktowane chęcią przegrupowania wojsk w celu ponownego ataku – ostrzegł sekretarz stanu USA Antony Blinken, cytowany przez dziennik „The Wall Street Journal”.

„Premia się należy”. Premier zabrał głos ws. pieniędzy dla piłkarzy Wiadomości
„Premia się należy”. Premier zabrał głos ws. pieniędzy dla piłkarzy

– Uważam, że jakaś premia się należy naszym piłkarzom, ponieważ wyszli rzeczywiście z grupy, w ogóle przecież grali naprawdę nieźle – powiedział premier Mateusz Morawiecki w rozmowie z serwisem wPolsce.pl.

Marsz
Godności