Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Wiele osób rezygnuje z domowych wypieków w obawie o zbyt wysokie rachunki za prąd. Warto szukać oszczędności, jednak wcale nie trzeba decydować się na tak restrykcyjne kroki. Pieczenie może być oszczędne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze.  

Przede wszystkim jakościowy sprzęt  

Osoby, którym zależy na niższym zużyciu prądu, powinny zainwestować przede wszystkim w jakościowy sprzęt. Warto pamiętać, że wciąż działający, jednak już stary i wysłużony piekarnik, może pobierać ogromne ilości prądu. W takim przypadku, największą oszczędnością okaże się nic innego, jak zakup nowego piekarnika.  

Sprzęt nowej generacji pozwala nie tylko na ograniczenie zużycia prądu, ale i zaoszczędzenie czasu, jaki przeznaczamy na pieczenie. Na co zwracać uwagę podczas zakupu nowego piekarnika? Po pierwsze na klasę energetyczną. Za najbardziej energooszczędną uważa się klasę A++ oraz A+. Warto unikać sprzętu poniżej tej klasy.  

Piekarnik z funkcją pary  

Dobrym rozwiązaniem mogą być także piekarniki elektryczne z funkcją pary, czyli piekarniki parowe z funkcją pary. Szacuje się, że para pozwala skrócić całkowity czas pieczenia nawet o 20 proc. Ich obsługa jest bardzo prosta. Dla przykładu, piekarniki marki Electrolux posiadają funkcję Steamify®, która praktycznie sama zajmuje się ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko wybrać temperaturę pieczenia, a reszta ustawień automatycznie dobierze się sama. Chodzi o uzyskanie możliwie jak najlepszego efektu pieczenia w jak najkrótszym czasie. W przypadku pieczenia mięs, niezwykle przydatna może być także funkcja pieczenia metodą SousVide. To metoda, która zachowuje możliwie jak najwięcej wartości odżywczych dania oraz wydobywa z niego niesamowity smak. Dzięki temu przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.  

Sposób pieczenia  

Należy pamiętać także o tym, że podczas pieczenia możemy jednocześnie przygotować kilka potraw. Większość piekarników posiada kilka półek, co pozwala na jednoczesne pieczenie np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Metoda ta sprawdza się jednak głównie w przypadku wytrawnych obiadów. Inną przydatną wskazówką, która pozwala na ograniczenie zużycia prądu, jest wyłączenie piekarnika na kilka minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Rozgrzany piekarnik, nawet po wyłączeniu, jeszcze przez kilkanaście minut jest bowiem gorący. Wyżej wymienione automatyczne programy ustalające długość pieczenia są świetnym rozwiązaniem, jednak nie zawsze najlepszym. Czasami warto postawić na własną intuicję i samodzielnie skrócić czas pieczenia potrawy. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które dobrze już znamy i przygotowujemy po raz kolejny. Dużą czujność zależy zachować także podczas odtwarzania przepisów z książek kucharskich czy internetu. Nie zawsze bowiem zaproponowane tam wysokie temperatury pieczenia czy długi czas, będą odpowiednie dla naszego sprzętu. Zwłaszcza w przypadku, gdy dysponujemy kuchenką nowej generacji.  


 

POLECANE
Tusk uderza w Nawrockiego. To jest istota sporu z ostatniej chwili
Tusk uderza w Nawrockiego. "To jest istota sporu"

Słowa prezydenta Karola Nawrockiego o obronie zachodniej granicy Rzeczpospolitej wzburzyły politykami koalicji rządzącej. Do sprawy odniósł się w niedzielę na platformie X premier Donald Tusk.

Nowy zwyczaj w Pałacu Prezydenckim. Jest decyzja z ostatniej chwili
Nowy zwyczaj w Pałacu Prezydenckim. Jest decyzja

Od 1 stycznia 2026 r. o godz. 12:00 w Pałacu Prezydenckim rusza cotygodniowa, sobotnia uroczysta zmiana biało-czerwonej flagi – poinformowała Kancelaria Prezydenta

Nie żyje Brigitte Bardot z ostatniej chwili
Nie żyje Brigitte Bardot

W wieku 91 lat zmarła słynna aktorka Birgitte Bardot – poinformowała tuż przed godz. 11 francuska agencja AFP, powołując się na oświadczenie wydane przez Fundację Brigitte Bardot.

Śmiertelna bójka przed dyskoteką na Podlasiu. Są nowe informacje z ostatniej chwili
Śmiertelna bójka przed dyskoteką na Podlasiu. Są nowe informacje

Sąd zgodził się na trzy miesiące aresztu dla jednego z mężczyzn podejrzanych o udział w bójce przed dyskoteką w miejscowości Wnory-Wiechy, gdzie wskutek obrażeń zmarł 18-latek – poinformowała w niedzielę policja. Drugi z podejrzanych ma m.in. dozór policji.

IMGW wydał ostrzeżenia. Osiem województw zagrożonych z ostatniej chwili
IMGW wydał ostrzeżenia. Osiem województw zagrożonych

IMGW wydał ostrzeżenia 1. stopnia przed silnym wiatrem. W ośmiu województwach północnej i wschodniej Polski porywy mogą dochodzić do 85 km na godz.

Komunikat dla mieszkańców woj. warmińsko-mazurskiego z ostatniej chwili
Komunikat dla mieszkańców woj. warmińsko-mazurskiego

W okolicach Elbląga przekroczono stany ostrzegawcze na trzech wodowskazach. W mieście obowiązuje pogotowie przeciwpowodziowe, a służby raportują szczelne wały i działania zabezpieczające przy silnym wietrze.

Delegacja z Zełenskim przybyła do USA. Dziś rozmowy z Trumpem z ostatniej chwili
Delegacja z Zełenskim przybyła do USA. Dziś rozmowy z Trumpem

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski przybył w sobotę wieczorem do USA. W niedzielę na Florydzie ukraiński lider rozmawiać będzie na temat planu pokojowego i zakończenia wojny rosyjsko-ukraińskiej z prezydentem USA Donaldem Trumpem – poinformowały w nocy ukraińskie media.

Pogotowie przeciwpowodziowe w Elblągu. Przekroczony stan ostrzegawczy z ostatniej chwili
Pogotowie przeciwpowodziowe w Elblągu. Przekroczony stan ostrzegawczy

Prezydent Elbląga Michał Missan wprowadził w nocy z soboty na niedzielę stan pogotowia przeciwpowodziowego, po tym jak poziom wody w rzece Elbląg przekroczył stan ostrzegawczy – poinformowały służby miasta.

Putin grozi dalszą ofensywą. „Cele Rosji zostaną osiągnięte” Wiadomości
Putin grozi dalszą ofensywą. „Cele Rosji zostaną osiągnięte”

Władimir Putin powtórzył w sobotę, że Rosja osiągnie wszystkie wyznaczone cele „drogą zbrojną”, jeśli Ukraina nie chce rozwiązać konfliktu pokojowo - poinformowała agencja Reutera. Putin wypowiadał się podczas narady w jednym z punktów dowodzenia sił zbrojnych.

Akcja ratunkowa w Tatrach. Turysta utknął na skalnym filarze Wiadomości
Akcja ratunkowa w Tatrach. Turysta utknął na skalnym filarze

Polscy turyści schodzący w sobotę Doliną Mięguszowiecką w słowackiej części Tatr usłyszeli wołanie o pomoc. Okazało się, że 21-letni Węgier utknął na skalnym filarze w rejonie Żabich Stawów – konieczna była ewakuacja z użyciem śmigłowca - poinformowali słowaccy ratownicy górscy.

REKLAMA

Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Wiele osób rezygnuje z domowych wypieków w obawie o zbyt wysokie rachunki za prąd. Warto szukać oszczędności, jednak wcale nie trzeba decydować się na tak restrykcyjne kroki. Pieczenie może być oszczędne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze.  

Przede wszystkim jakościowy sprzęt  

Osoby, którym zależy na niższym zużyciu prądu, powinny zainwestować przede wszystkim w jakościowy sprzęt. Warto pamiętać, że wciąż działający, jednak już stary i wysłużony piekarnik, może pobierać ogromne ilości prądu. W takim przypadku, największą oszczędnością okaże się nic innego, jak zakup nowego piekarnika.  

Sprzęt nowej generacji pozwala nie tylko na ograniczenie zużycia prądu, ale i zaoszczędzenie czasu, jaki przeznaczamy na pieczenie. Na co zwracać uwagę podczas zakupu nowego piekarnika? Po pierwsze na klasę energetyczną. Za najbardziej energooszczędną uważa się klasę A++ oraz A+. Warto unikać sprzętu poniżej tej klasy.  

Piekarnik z funkcją pary  

Dobrym rozwiązaniem mogą być także piekarniki elektryczne z funkcją pary, czyli piekarniki parowe z funkcją pary. Szacuje się, że para pozwala skrócić całkowity czas pieczenia nawet o 20 proc. Ich obsługa jest bardzo prosta. Dla przykładu, piekarniki marki Electrolux posiadają funkcję Steamify®, która praktycznie sama zajmuje się ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko wybrać temperaturę pieczenia, a reszta ustawień automatycznie dobierze się sama. Chodzi o uzyskanie możliwie jak najlepszego efektu pieczenia w jak najkrótszym czasie. W przypadku pieczenia mięs, niezwykle przydatna może być także funkcja pieczenia metodą SousVide. To metoda, która zachowuje możliwie jak najwięcej wartości odżywczych dania oraz wydobywa z niego niesamowity smak. Dzięki temu przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.  

Sposób pieczenia  

Należy pamiętać także o tym, że podczas pieczenia możemy jednocześnie przygotować kilka potraw. Większość piekarników posiada kilka półek, co pozwala na jednoczesne pieczenie np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Metoda ta sprawdza się jednak głównie w przypadku wytrawnych obiadów. Inną przydatną wskazówką, która pozwala na ograniczenie zużycia prądu, jest wyłączenie piekarnika na kilka minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Rozgrzany piekarnik, nawet po wyłączeniu, jeszcze przez kilkanaście minut jest bowiem gorący. Wyżej wymienione automatyczne programy ustalające długość pieczenia są świetnym rozwiązaniem, jednak nie zawsze najlepszym. Czasami warto postawić na własną intuicję i samodzielnie skrócić czas pieczenia potrawy. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które dobrze już znamy i przygotowujemy po raz kolejny. Dużą czujność zależy zachować także podczas odtwarzania przepisów z książek kucharskich czy internetu. Nie zawsze bowiem zaproponowane tam wysokie temperatury pieczenia czy długi czas, będą odpowiednie dla naszego sprzętu. Zwłaszcza w przypadku, gdy dysponujemy kuchenką nowej generacji.  



 

Polecane