Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Wiele osób rezygnuje z domowych wypieków w obawie o zbyt wysokie rachunki za prąd. Warto szukać oszczędności, jednak wcale nie trzeba decydować się na tak restrykcyjne kroki. Pieczenie może być oszczędne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze.  

Przede wszystkim jakościowy sprzęt  

Osoby, którym zależy na niższym zużyciu prądu, powinny zainwestować przede wszystkim w jakościowy sprzęt. Warto pamiętać, że wciąż działający, jednak już stary i wysłużony piekarnik, może pobierać ogromne ilości prądu. W takim przypadku, największą oszczędnością okaże się nic innego, jak zakup nowego piekarnika.  

Sprzęt nowej generacji pozwala nie tylko na ograniczenie zużycia prądu, ale i zaoszczędzenie czasu, jaki przeznaczamy na pieczenie. Na co zwracać uwagę podczas zakupu nowego piekarnika? Po pierwsze na klasę energetyczną. Za najbardziej energooszczędną uważa się klasę A++ oraz A+. Warto unikać sprzętu poniżej tej klasy.  

Piekarnik z funkcją pary  

Dobrym rozwiązaniem mogą być także piekarniki elektryczne z funkcją pary, czyli piekarniki parowe z funkcją pary. Szacuje się, że para pozwala skrócić całkowity czas pieczenia nawet o 20 proc. Ich obsługa jest bardzo prosta. Dla przykładu, piekarniki marki Electrolux posiadają funkcję Steamify®, która praktycznie sama zajmuje się ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko wybrać temperaturę pieczenia, a reszta ustawień automatycznie dobierze się sama. Chodzi o uzyskanie możliwie jak najlepszego efektu pieczenia w jak najkrótszym czasie. W przypadku pieczenia mięs, niezwykle przydatna może być także funkcja pieczenia metodą SousVide. To metoda, która zachowuje możliwie jak najwięcej wartości odżywczych dania oraz wydobywa z niego niesamowity smak. Dzięki temu przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.  

Sposób pieczenia  

Należy pamiętać także o tym, że podczas pieczenia możemy jednocześnie przygotować kilka potraw. Większość piekarników posiada kilka półek, co pozwala na jednoczesne pieczenie np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Metoda ta sprawdza się jednak głównie w przypadku wytrawnych obiadów. Inną przydatną wskazówką, która pozwala na ograniczenie zużycia prądu, jest wyłączenie piekarnika na kilka minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Rozgrzany piekarnik, nawet po wyłączeniu, jeszcze przez kilkanaście minut jest bowiem gorący. Wyżej wymienione automatyczne programy ustalające długość pieczenia są świetnym rozwiązaniem, jednak nie zawsze najlepszym. Czasami warto postawić na własną intuicję i samodzielnie skrócić czas pieczenia potrawy. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które dobrze już znamy i przygotowujemy po raz kolejny. Dużą czujność zależy zachować także podczas odtwarzania przepisów z książek kucharskich czy internetu. Nie zawsze bowiem zaproponowane tam wysokie temperatury pieczenia czy długi czas, będą odpowiednie dla naszego sprzętu. Zwłaszcza w przypadku, gdy dysponujemy kuchenką nowej generacji.  


 

POLECANE
„To nieprawda”. Szefowa wywiadu USA obala narrację o planach Putina wobec Europy polityka
„To nieprawda”. Szefowa wywiadu USA obala narrację o planach Putina wobec Europy

Według ocen amerykańskiego wywiadu Rosja nie ma zdolności do podbicia i długotrwałej okupacji Ukrainy, a tym bardziej do przeprowadzenia agresji wobec państw europejskich. Takie stanowisko przedstawiła dyrektor Wywiadu Narodowego USA Tulsi Gabbard, otwarcie kwestionując narrację obecną w mediach oraz instytucjach międzynarodowych.

Były wiceprezes Pfizera: Szczepionki przeciwko COVID-19 zostały zaprojektowane tak, aby szkodzić gorące
Były wiceprezes Pfizera: Szczepionki przeciwko COVID-19 zostały zaprojektowane tak, aby szkodzić

Dr Michael Yeadon wyjaśnił, w jaki sposób zastrzyki z nanocząsteczkami lipidowymi oddziałują na jajniki i w jaki sposób opiaty, respiratory i Remdesivir doprowadzały do śmierci pacjentów.

Tusk się wścieknie. „Ballada o Boguckim” hitem Internetu wideo
Tusk się wścieknie. „Ballada o Boguckim” hitem Internetu

Szef Kancelarii Prezydenta Zbigniew Bogucki doczekał się piosenki na swój temat. „Ballada o Boguckim” stała się hitem internetu. Promuje ją sam doradca prezydenta ds. europejskich Jacek Saryusz-Wolski.

Kreta nowym gorącym punktem migracyjnym z ostatniej chwili
Kreta nowym gorącym punktem migracyjnym

Jak informuje European Conservative, Kreta znajduje się pod rosnącą presją migracyjną, ponieważ przemytnicy w coraz większym stopniu przekierowują nielegalne przejścia w kierunku południowych wysp Grecji, odsłaniając granice kontroli granicznej UE i zmieniając trasy przez Morze Śródziemne.

Nie żyje legenda polskiego jazzu Wiadomości
Nie żyje legenda polskiego jazzu

W wieku 82 lat zmarł Michał Urbaniak - jazzman, kompozytor i aranżer. Zasłynął w świecie nagrywając płytę „Tutu” z legendą jazzu Milesem Davisem. Znany był jako współtwórca i kreator muzyki Fusion. Nagrał kilkadziesiąt autorskich płyt, był twórcą muzyki do filmów.

Nowa edycja „Tańca z Gwiazdami”. W mediach wrze przez jedno nazwisko Wiadomości
Nowa edycja „Tańca z Gwiazdami”. W mediach wrze przez jedno nazwisko

Wiosną 2026 roku na antenie Polsatu wróci osiemnasta edycja „Dancing With The Stars. Taniec z Gwiazdami”. Choć lista uczestników nie jest jeszcze oficjalna, nazwiska potencjalnych gwiazd już krążą w mediach.

Komunikat dla mieszkańców Kielc Wiadomości
Komunikat dla mieszkańców Kielc

W dwuetapowym konkursie zostanie wyłoniona koncepcja rozbudowy siedziby urzędu marszałkowskiego w Kielcach. Planowany obiekt ma liczyć około siedmiu kondygnacji i 10 tys. m kw. powierzchni użytkowej, z częścią biurową, konferencyjną oraz salą obrad sejmiku.

Niemcy mają dość migrantów? Jest sondaż Wiadomości
Niemcy mają dość migrantów? Jest sondaż

Większość Niemców zgadza się z ministrem spraw wewnętrznych Alexandrem Dobrindtem (CSU), który chce mocno ograniczyć napływ osób ubiegających się o azyl. Z badania instytutu YouGov dla agencji dpa (12–15 grudnia, ponad 2100 osób) wynika, że 53% badanych w pełni popiera ten cel, a 23% raczej go popiera. Tylko 15% jest przeciwko, a 9% nie ma zdania.

Domen Prevc wygrywa po raz piąty z rzędu. Jak wypadli Polacy? Wiadomości
Domen Prevc wygrywa po raz piąty z rzędu. Jak wypadli Polacy?

Kacper Tomasiak zajął 13. miejsce w sobotnim konkursie Pucharu Świata w szwajcarskim Engelbergu. Zwyciężył Słoweniec Domen Prevc. To jego piąty z rzędu triumf w konkursie Pucharu Świata.

Gratka dla miłośników astronomii. Zobacz, co pojawi się na niebie Wiadomości
Gratka dla miłośników astronomii. Zobacz, co pojawi się na niebie

W niedzielę 21 grudnia rozpocznie się astronomiczna zima. O godzinie 16.03 Słońce osiągnie punkt przesilenia zimowego, co oznacza najkrótszy dzień i najdłuższą noc w roku. Od tego momentu dni będą się stopniowo wydłużać, choć wieczory jeszcze długo pozostaną bardzo ciemne.

REKLAMA

Oszczędne pieczenie. Jak ograniczyć zużycie prądu?

Wiele osób rezygnuje z domowych wypieków w obawie o zbyt wysokie rachunki za prąd. Warto szukać oszczędności, jednak wcale nie trzeba decydować się na tak restrykcyjne kroki. Pieczenie może być oszczędne. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze.  

Przede wszystkim jakościowy sprzęt  

Osoby, którym zależy na niższym zużyciu prądu, powinny zainwestować przede wszystkim w jakościowy sprzęt. Warto pamiętać, że wciąż działający, jednak już stary i wysłużony piekarnik, może pobierać ogromne ilości prądu. W takim przypadku, największą oszczędnością okaże się nic innego, jak zakup nowego piekarnika.  

Sprzęt nowej generacji pozwala nie tylko na ograniczenie zużycia prądu, ale i zaoszczędzenie czasu, jaki przeznaczamy na pieczenie. Na co zwracać uwagę podczas zakupu nowego piekarnika? Po pierwsze na klasę energetyczną. Za najbardziej energooszczędną uważa się klasę A++ oraz A+. Warto unikać sprzętu poniżej tej klasy.  

Piekarnik z funkcją pary  

Dobrym rozwiązaniem mogą być także piekarniki elektryczne z funkcją pary, czyli piekarniki parowe z funkcją pary. Szacuje się, że para pozwala skrócić całkowity czas pieczenia nawet o 20 proc. Ich obsługa jest bardzo prosta. Dla przykładu, piekarniki marki Electrolux posiadają funkcję Steamify®, która praktycznie sama zajmuje się ustawieniami piekarnika parowego. Wystarczy tylko wybrać temperaturę pieczenia, a reszta ustawień automatycznie dobierze się sama. Chodzi o uzyskanie możliwie jak najlepszego efektu pieczenia w jak najkrótszym czasie. W przypadku pieczenia mięs, niezwykle przydatna może być także funkcja pieczenia metodą SousVide. To metoda, która zachowuje możliwie jak najwięcej wartości odżywczych dania oraz wydobywa z niego niesamowity smak. Dzięki temu przygotowane w domu dania smakują jak z restauracji.  

Sposób pieczenia  

Należy pamiętać także o tym, że podczas pieczenia możemy jednocześnie przygotować kilka potraw. Większość piekarników posiada kilka półek, co pozwala na jednoczesne pieczenie np. mięsa, ziemniaków czy warzyw. Metoda ta sprawdza się jednak głównie w przypadku wytrawnych obiadów. Inną przydatną wskazówką, która pozwala na ograniczenie zużycia prądu, jest wyłączenie piekarnika na kilka minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika. Rozgrzany piekarnik, nawet po wyłączeniu, jeszcze przez kilkanaście minut jest bowiem gorący. Wyżej wymienione automatyczne programy ustalające długość pieczenia są świetnym rozwiązaniem, jednak nie zawsze najlepszym. Czasami warto postawić na własną intuicję i samodzielnie skrócić czas pieczenia potrawy. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które dobrze już znamy i przygotowujemy po raz kolejny. Dużą czujność zależy zachować także podczas odtwarzania przepisów z książek kucharskich czy internetu. Nie zawsze bowiem zaproponowane tam wysokie temperatury pieczenia czy długi czas, będą odpowiednie dla naszego sprzętu. Zwłaszcza w przypadku, gdy dysponujemy kuchenką nowej generacji.  



 

Polecane