Nowe stanowisko Kurskiego. Rzecznik rządu tłumaczy

– O tym decyduje Narodowy Bank Polski, a nie rząd – powiedział rzecznik rządu Piotr Müller, odnosząc się do objęcia przez b. szef TVP Jacek Kurskiego stanowiska w Banku Światowym. Przyznał, że były rozmowy o funkcji w rządzie dla byłego prezesa TVP, ale Kurski propozycji nie przyjął.
 Nowe stanowisko Kurskiego. Rzecznik rządu tłumaczy
/ Jacek Kurski / fot. YouTube / Tysol Pl

Jak poinformował w środę Narodowy Bank Polski, w grudniu Kurski rozpoczął pracę jako Alternate Executive Director szwajcarsko-polskiej konstytuanty w Grupie Banku Światowego w Waszyngtonie. Obok Polski i Szwajcarii w skład szwajcarsko-polskiej konstytuanty wchodzą: Azerbejdżan, Kazachstan, Kirgistan, Serbia, Tadżykistan, Turkmenistan oraz Uzbekistan. Kandydatura Kurskiego została zgłoszona przez prezesa NBP jako Gubernatora RP w Banku Światowym.

Nowa posada Jacka Kurskiego

Rzecznik rządu zapytany w środę w radiu RMF FM, czy przesłał gratulacje byłemu szefowi TVP z okazji nowej pracy, odpowiedział, że to nie kwestia gratulacji, ale decyzja NBP. "Narodowy Bank Polski to nie jest bank-spółka Skarbu Państwa, tylko osobna instytucja państwowa, która podejmuje samodzielne działania" - powiedział i przyznał, że informację o Kurskim uzyskał przed wejściem do studia.W rozmowie przypomniano wywiad, którego prezes PiS Jarosław Kaczyński udzielił Radiu Wrocław. Zapytany o przyszłość byłego prezesa TVP, szef PiS przyznał, że miał "kilka pomysłów" dla Kurskiego. "Ale w tym największy jest ambaras, żeby dwoje chciało naraz. Dotychczasowe propozycje potraktował jako trudne dla niego do przyjęcia" – powiedział prezes PiS. Stanowisko wicepremiera dla Kurskiego prezes PiS nazwał "bajką medialną". "Chociaż miał propozycję rządową, ale uznał, że to nie jest dla niego sprawa interesująca" – dodał.

Müller pytany, czy cieszyłby się z obecności Jacka Kurskiego w rządzie, odpowiedział, że jest od tego, aby komentować działania rządu. "Były rozmowy, co do tego, czy były prezes Telewizji Polskiej miałby być członkiem rządu, natomiast - tak, jak widać - tej propozycji nie przyjął" - odpowiedział. "To było dyskutowane na gremiach Komitetu Politycznego" - dodał.

Na uwagę, że stanowisko dla Kurskiego to "podręcznikowa synekura", rzecznik odpowiedział: "O tym decyduje Narodowy Bank Polski, a nie rząd". Prowadzący rozmowę zaznaczył, że prezesem NBP jest Adam Glapiński, którego wybrało PiS - partia, której Müller jest członkiem.

"Oczywiście, że jestem członkiem Prawa i Sprawiedliwości. Jeżeli podejmuje jakiekolwiek decyzje np. członek Rady Polityki Pieniężnej, czy za każdym razem, jak będzie komentował jakieś decyzje członek RPP wskazywany przez Platformę Obywatelską, to Platforma Obywatelska bierze pełną odpowiedzialność za te komentarze, czy nie? Nie bierze, tak rozumiem, bo jakby brała, to by się ze wstydu musiała w pewnych wypadkach schować" - powiedział rzecznik.

Pytany, czy to dobrze, że ze środowiska Zjednoczonej Prawicy odchodzi "harcownik" w postaci Kurskiego, odpowiedział, że "Jacek Kurski jest osobą, która faktycznie ma duży zmysł polityczny i jeżeli Jacek Kurski chciałby się zaangażować w jakieś działania w partii, w kampanii wyborczej, czy w różnego rodzaju działaniach, to na pewno mógłby się podzielić wiedzą i umiejętnościami, które są przydatne".

Na początku września Rada Mediów Narodowych odwołała Kurskiego ze stanowiska prezesa TVP. W jego miejsce powołała Mateusza Matyszkowicza. "Potwierdzam, że w wyniku decyzji mojego środowiska politycznego, w porozumieniu ze mną przestałem być Prezesem TVP. Wiem, że przede mną kolejne wyzwania" - napisał wówczas Kurski na Twitterze.

Katowice: Pod gruzami kamienicy znaleziono ciało drugiej osoby Wiadomości
Katowice: Pod gruzami kamienicy znaleziono ciało drugiej osoby

Odnaleziono ciało drugiej z osób poszukiwanych po wybuchu w kamienicy w Katowicach – poinformował wojewoda śląski Jarosław Wieczorek. Jak zaznaczył, pod gruzami prawdopodobnie już nikogo nie ma, ale nadal trwają działania ratunkowo-poszukiwawcze.

Burza w Pałacu Buckingham. Książę eksmitowany przez króla Karola III Wiadomości
Burza w Pałacu Buckingham. Książę eksmitowany przez króla Karola III

Jak podają brytyjskie media, kontrowersyjny książę Andrzej został eksmitowany z Pałacu Buckingham na skutek decyzji króla Karola III.

Belgijska gazeta o „polskich obozach koncentracyjnych”. Jest interwencja Wiadomości
Belgijska gazeta o „polskich obozach koncentracyjnych”. Jest interwencja

W związku z publikacją w belgijskiej, flamandzkojęzycznej gazecie „Het Laatste Nieuws”, która użyła nieakceptowalnego określenia „polskie obozy koncentracyjne”, Ambasada RP w Brukseli podjęła w czwartek interwencję. – To Niemcy ponoszą odpowiedzialność za Holocaust i obozy koncentracyjne, w tym Auschwitz-Birkenau, a nie Polacy – powiedział PAP ambasador Polski w Królestwie Belgii Rafał Siemianowski.

„Tego boi się TVN”. Były współpracownik stacji ujawnia korespondencję Wiadomości
„Tego boi się TVN”. Były współpracownik stacji ujawnia korespondencję

Były współpracownik telewizji TVN operator Kamil Różalski opublikował na Twitterze korespondencję. Ma ona przedstawiać fragmenty wiadomości innych pracowników TVN, którzy opowiadają o patologiach, jakie miały mieć miejsce podczas ich pracy w stacji.

Nie tylko Leopardy. Polska przekaże Ukrainie dodatkowo 60 czołgów, w tym 30 PT-91 Twardy Wiadomości

„Dziękuję Polsce za tak ważne decyzje o przekazaniu Ukrainie 60 polskich czołgów, spośród których 30 to słynne PT-91 Twardy, a także 14 maszyn Leopard 2” – napisał w piątek po polsku na Twitterze prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski, odnosząc się do czwartkowych zapowiedzi premiera Mateusza Morawieckiego o kolejnych dostawach uzbrojenia dla Kijowa. W podobnym tonie wypowiedział się w piątek ukraiński premier Denys Szmyhal.

26 zastępów straży pożarnej, w drodze kolejni ratownicy. Wielka akcja służb po wybuchu gazu w Katowicach Wiadomości

Po wybuchu – najprawdopodobniej gazu – w kamienicy należącej do parafii ewangelicko-augsburskiej w Katowicach strażacy przeszukują gruzowisko, by dotrzeć do jednej osoby, która powinna być w środku. Z budynku wyprowadzono wcześniej siedem osób, w tym dwoje dzieci; pięć z nich trafiło do szpitali.

Katargate. Eva Kaili grozi pozwem Jackowi Saryuszowi-Wolskiemu Wiadomości
Katargate. Eva Kaili grozi pozwem Jackowi Saryuszowi-Wolskiemu

„Była wiceprzewodnicząca PE Eva Kaili, oskarżona ws. Qatargate, chce mnie pozwać do sądu” – informuje na Twitterze europoseł PiS Jacek Saryusz-Wolski.

Duży cios w Państwo Islamskie. Amerykanie zabili jednego z przywódców ISIS Wiadomości
Duży cios w Państwo Islamskie. Amerykanie zabili jednego z przywódców ISIS

Żołnierze sił specjalnych USA przeprowadzili w środę udaną operację antyterrorystyczną, zabijając przywódcę Państwa Islamskiego w Somalii, Bilala al-Sudaniego - podał w czwartek Biały Dom. Al-Sudani miał odpowiadać za finansowanie ekspansji grupy.

„To żenujące”. Burza po kontrowersyjnej decyzji Miszczaka w Polsacie Wiadomości
„To żenujące”. Burza po kontrowersyjnej decyzji Miszczaka w Polsacie

Nowe decyzje podejmowane w Polsacie przez byłego już, wieloletniego dyrektora programowego TVN Edwarda Miszczaka nie zyskują sobie przychylności części widzów, którzy w mediach społecznościowych dają upust swemu niezadowoleniu.

Tusk ogłasza „wielką akcję” Wiadomości
Tusk ogłasza „wielką akcję”

– Zmiany w Kodeksie wyborczym tuż przed wyborami to gwałt na podstawowych zasadach demokracji – uważa szef PO Donald Tusk. Zapowiedział obywatelską akcję, której celem będzie skuteczne przypilnowanie wyborów przed fałszerstwami. Na jej czele stanie Sławomir Nitras.

Marsz
Godności