"Oczekujemy merytorycznych rozmów!". Stanowisko ZR Bydgoskiego NSZZ "S" w sprawie sporu zbiorowego w WZL-2

Na grudniowym posiedzeniu Zarządu Regionu Bydgoskiego NSZZ "S" przyjęto stanowisko w sprawie sporu zbiorowego w Wojskowych Zakładach Lotniczych Nr 2 S.A. w Bydgoszczy.
/ fot. pixabay.com

Po przedstawieniu przez przewodniczącego Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w WZL-2 Marka Gembarskiego sprawozdania z przebiegu rozmów z Zarządem w ramach prowadzonego sporu zbiorowego, członkowie Zarządu Regionu przyjęli stanowisko dotyczące tej sprawy.

Poniżej pełna treść stanowiska:

„Zarząd Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność” z dezaprobatą przyjął informację Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” przy Wojskowych Zakładach Lotniczych Nr 2 S.A. o sporze zbiorowym w Spółce. Strona związkowa stwierdza, iż prowadzone przez Prezesa Piotra Skrzyńskiego negocjacje, należy uznać za pozorowane i skupiające się wyłącznie na wydłużaniu prowadzonych rokowań. Otrzymywane informacje przekazywane są w sposób wybiórczy i nie uzgodniony z pozostałymi członkami Zarządu Spółki, co wpływa w sposób znaczący na wiarygodność spółki.

Mając powyższe na względzie Zarząd Regionu Bydgoskiego NSZZ „Solidarność” oczekuje od Zarządu, prowadzenia negocjacji w sposób merytoryczny, a nie pozorowany, realizacji dokonanych w trybie rokowań uzgodnień i przedstawienia rzetelnej i pełnej informacji o finansach Spółki, proponowanych ewentualnych zmianach struktury organizacyjnej oraz obecnej struktury zatrudnienia z wykazem stanowisk i wynagrodzeniami nieosobowymi. Oczekujemy także informacji na temat planowanego systemu wynagradzania na 2023 rok oraz przekazania stronie związkowej planu naprawczo-dostosowawczego.

Zarząd Regionu Bydgoskiego NSZZ ”S" informuje, że brak realizacji uzgodnień zmusi Związek do podjęcia działań statutowo-prawnych nie wyłączając czynnej akcji protestacyjnej.”

22 grudnia odbędą się kolejne rokowania. Członkowie Zarządu Regionu Bydgoskiego NSZZ "S" ma nadzieję, że tym razem Prezes Spółki postanowi rozmawiać z Solidarnością merytorycznie.

Wizyta Bidena w Polsce? Jest stanowisko Białego Domu Wiadomości
Wizyta Bidena w Polsce? Jest stanowisko Białego Domu

Prezydent USA Joe Biden potwierdził, że odwiedzi Polskę, choć dodał, że nie wie, w jakim terminie. Powiedział też, że USA nie przekażą Ukrainie samolotów F-16.

„Zdaję sobie sprawę…” Gorzkie wyznanie Kamila Stocha Wiadomości
„Zdaję sobie sprawę…” Gorzkie wyznanie Kamila Stocha

Ostatnie występy Kamila Stocha nie należą do najlepszych. Polski skoczek w rozmowie z portalem skijumping.pl wskazał przyczynę swoich problemów w Bad Mitterndorf.

Szef NATO bije na alarm: „Putin szykuje nowe ataki, mobilizuje więcej żołnierzy i pozyskuje więcej broni i amunicji” Wiadomości

– Putin szykuje nowe ataki, mobilizuje więcej żołnierzy i pozyskuje więcej broni i amunicji, a cel, jakim jest opanowanie Ukrainy, pozostaje niezmienny – powiedział w poniedziałek w stolicy Korei Południowej, Seulu, sekretarz generalny NATO Jens Stoltenberg.

Atak nożownika w Brukseli. Są ranni Wiadomości
Atak nożownika w Brukseli. Są ranni

Trzy osoby zostały ranne, w tym jedna poważnie, w poniedziałkowym ataku nożownika w metrze w Brukseli. Napastnik został zatrzymany – poinformowała belgijska policja.

Wielka Brytania wydała oświadczenie. „Czołgi Challenger 2 dla Ukrainy trafią na front przed latem” Wiadomości

Brytyjski minister obrony Ben Wallace potwierdził w poniedziałek, że przekazane Ukrainie czołgi Challenger 2 trafią na linię frontu przed latem, ale nie sprecyzował, kiedy dokładnie to nastąpi. Przyznał natomiast, że siły zbrojne wymagają pilnego dofinansowania.

Poznajesz? Miał zgwałcić 17-latkę. Policja publikuje wizerunek Wiadomości
Poznajesz? Miał zgwałcić 17-latkę. Policja publikuje wizerunek

Policjanci z Zabrza szukają sprawcy zgwałcenia 17-latki. Proszą o pomoc wszystkich, którzy mogą pomóc w identyfikacji. W poniedziałek, zgodnie z decyzją prokuratury, policja opublikowała w internecie wizerunek podejrzewanego o to mężczyzny.

[najnowszy sondaż] PiS jako jedyna partia z rosnącym poparciem. Opozycja w tyle Wiadomości
[najnowszy sondaż] PiS jako jedyna partia z rosnącym poparciem. Opozycja w tyle

Z najnowszego sondażu Instytutu Badań Pollster wykonanego dla „Super Expressu” wynika, że mimo kryzysów gospodarczych i finansowych związanych z wojną na Ukrainie poparcie dla rządu wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie, mało tego – od ostatniego miesiąca wzrosło.

Policja pokazała nagranie z zatrzymania jednego z podejrzanych o zabójstwo na Nowym Świecie [WIDEO] Wiadomości

Dzisiaj policjanci Wydziału ds. Poszukiwań i Identyfikacji Osób oraz Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw zatrzymali Łukasza G. poszukiwanego w związku z zabójstwem na Nowym Świecie. W sieci pojawiło się nagranie z zatrzymania.

Nie żyje ppłk prof. Wojciech Narębski, uczestnik bitwy pod Monte Cassino Wiadomości
Nie żyje ppłk prof. Wojciech Narębski, uczestnik bitwy pod Monte Cassino

W wieku blisko 98 lat zmarł ppłk prof. Wojciech Narębski, uczestnik bitwy pod Monte Cassino, jeden z opiekunów niedźwiedzia Wojtka, ostatni żyjący w Krakowie żołnierz 2. Korpusu gen. Władysława Andersa.

Wiadomości
Sensacyjne doniesienia z Pałacu Buckingham. Król Karol III przerywa milczenie

Dziś brytyjskie media obiegła sensacyjna informacja. Król Karol III postanowił, że po raz pierwszy publicznie wypowie się na temat skandalu, jaki rozpętali książę Harry i Meghan Markle.

Marsz
Godności