Spotkanie Solidarności i przedstawicieli pracodawców ws. problemów branży spożywczej

W czwartek 19 stycznia br. w warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ “S” odbyło się spotkanie przedstawicieli Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ “Solidarność” z przedstawicielami Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP).
 Spotkanie Solidarności i przedstawicieli pracodawców ws. problemów branży spożywczej
/ fot. Grzegorz Zawadzki / TS

W spotkaniu po stronie związkowej brali udział: przewodniczący Sekretariatu Spożywców Zbigniew Sikorski, Andrzej Nowacki, Stanisław Lubaś. Po stronie pracodawców: prezes Zarządu Małgorzata Skonieczna i wiceprezes Andrzej Gantner. 

W 2022 r. Sekretariat Spożywców NSZZ “S” podpisał w lipcu 2022r  z PFPŻ ZP porozumienie o wzajemnej współpracy, w ramach którego odbyło się tegoroczne spotkanie. Jego celem było przeanalizowanie aktualnej sytuacji w branży, która zmaga się z wieloma problemami. 

– Polska branża spożywcza wytwarza tyle produktów, że musi je eksportować. Niestety eksport żywności spadł o 30 procent. Nasze produkty nie są już konkurencyjne, na co mają wpływ wysokie ceny gazu i prądu. Producenci przerzucają koszty na klientów podnosząc ceny, a rynek nie jest w stanie ich zaakceptować – mówił nam po spotkaniu przewodniczący Sikorski. Jako przykład podał obecną sytuację na rynku masła, które opłaca się dziś sprowadzać do Polski z Niemiec, bo jest cena stała się wystarczająco konkurencyjna. 

Kolejnym tematem spotkania były pisma w sprawie rządowego wsparcia branży spożywczej w obliczu kryzysu energetycznego, które w październiku ubiegłego roku, szereg organizacji partnerów społecznych z branży rolno-spożywczej, w tym Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” wystosowało do premiera Morawieckiego. 

Sygnatariusze pisma zabiegali o zamrożenie cen energii i objęcie mechanizmem ceny gwarantowanej dużych firm przetwarzających i przechowujących żywność.  

– Niezastosowanie tych maksymalnych cen spowodowało, że wszystko jest coraz droższe. Pisaliśmy też, aby pomocą rządową objąć poszczególne branże, w szczególności duże firmy zatrudniające powyżej 250 pracowników. Na nasze pisma nie otrzymaliśmy do tej pory odpowiedzi, a z informacji, które posiadamy wynika, że te firmy nie otrzymały pomocy ze strony rządu. Zdecydowaliśmy, że wystąpimy o zwołanie w trybie pilnym posiedzenia Trójstronnego Zespołu ds. Branży Spożywczej, gdzie będziemy domagać się tych odpowiedzi – przekazał Zbigniew Sikorski.  

– Jako strona pracownicza podejmiemy też temat związany z automatyzacją i robotyzacją. Coraz częściej bowiem roboty zastępują pracowników, a firmy nie dają możliwości, aby zwalnianych pracowników przeszkolić, by mogli kontynuować pracę. Szczególnie dotyczy to zatrudnionych na czas określony, którzy po zwolnieniu pozostają z niczym – dodał.  

W czasie spotkania, Zbigniew Sikorski w imieniu Sekretariatu Spożywców, przedstawił też propozycję dotyczącą zapoczątkowania prac nad powstaniem ponadzakładowego układu branżowego. Została ona z zaciekawieniem przyjęta przez przedstawicieli pracodawców. 

– To temat, który będę chciał podjąć w nowej kadencji. Rozmawialiśmy kogo taki układ mógłby objąć, bo dziś nie można go skonstruować dla całej branży spożywczej. Poszczególne sektory znajdują się bowiem w różnej sytuacji. Chcemy skupić się na przygotowaniu projektu i wprowadzeniu tego układu w zycie w sektorze przemysłu piwowarskiego i cukrowniczego. To dla nas istotna sprawa, choć do tego jeszcze długa droga – stwierdził przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ “S”. 


 

POLECANE
Znamienny wpis Beaty Szydło w rocznicę odzyskania niepodległości z ostatniej chwili
Znamienny wpis Beaty Szydło w rocznicę odzyskania niepodległości

Była premier opublikowała z okazji 11 listopada wpis, w którym przypomniała, że odzyskanie niepodległości było wynikiem wspólnego wysiłku różnych środowisk politycznych.

Prezydent Karol Nawrocki odznaczył Waldemara Łysiaka i Andrzeja Poczobuta Orderem Orła Białego z ostatniej chwili
Prezydent Karol Nawrocki odznaczył Waldemara Łysiaka i Andrzeja Poczobuta Orderem Orła Białego

Pisarz Waldemar Łysiak oraz dziennikarz i działacz polskiej mniejszości na Białorusi Andrzej Poczobut zostali we wtorek odznaczeni przez prezydenta Karola Nawrockiego Orderem Orła Białego.

W ramach UE ma powstać nowa jednostka wywiadowcza z ostatniej chwili
W ramach UE ma powstać nowa jednostka wywiadowcza

Unia Europejska zaczęła tworzyć nową jednostkę wywiadowczą w celu usprawnienia wykorzystania informacji gromadzonych przez służby krajów unijnych; nowy organ ma działać w ramach Sekretariatu Generalnego Komisji Europejskiej - podał we wtorek dziennik „Financial Times”, powołując się na źródła.

Jan Krzysztof Ardanowski ostrzega: Oddając monopol na żywność w ręce koncernów, oddajemy im władzę nad sobą tylko u nas
Jan Krzysztof Ardanowski ostrzega: Oddając monopol na żywność w ręce koncernów, oddajemy im władzę nad sobą

„Jeżeli będziemy trwać przy naszych wartościach to bardzo możliwe, że za chwilę nie tylko pieniędzy unijnych nie dostaniemy, ale również zostanie przykręcony kurek z jedzeniem" - mówi portalowi Tysol.pl przyszły przewodniczący Rady ds. Rolnictwa przy Prezydencie RP Karolu Nawrockim, były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Jarosław Kaczyński: Patriotyzm charakteryzuje ludzi moralnie wyżej rozwiniętych z ostatniej chwili
Jarosław Kaczyński: Patriotyzm charakteryzuje ludzi moralnie wyżej rozwiniętych

Patriotyzm jest stanem emocjonalnym, a to uczucie charakteryzuje ludzi, którzy są moralnie wyżej rozwinięci - powiedział prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas spotkania z młodzieżą, w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Polityk zaznaczył, że odrębność Polski jest bardzo istotna i należy ją pielęgnować.

Niemieckie firmy biją na alarm. Najgorszy wynik konkurencyjności w historii badania z ostatniej chwili
Niemieckie firmy biją na alarm. Najgorszy wynik konkurencyjności w historii badania

Niemiecki przemysł znalazł się w najgorszej kondycji od lat. Jak wynika z badań niemieckiego instytutu ifo, ponad jedna trzecia firm za Odrą traci przewagę konkurencyjną – zarówno wobec krajów spoza UE, jak i wewnątrz Wspólnoty.

Rząd kapituluje? Ważny minister uprzejmie prosi prezydenta Nawrockiego z ostatniej chwili
Rząd kapituluje? Ważny minister "uprzejmie prosi" prezydenta Nawrockiego

Minister koordynator służb specjalnych Tomasz Siemoniak w obszernym wpisie zwrócił się do prezydenta Karola Nawrockiego prosząc go o podpisanie nominacji na pierwszy stopień oficerski w ABW i SKW.

Prezydent Nawrocki złożył wieńce przed pomnikami Ojców Niepodległości z ostatniej chwili
Prezydent Nawrocki złożył wieńce przed pomnikami Ojców Niepodległości

Prezydent Karol Nawrocki składa we wtorek, w dniu Narodowego Święta Niepodległości, wieńce przed znajdującymi się przy Trakcie Królewskim pomnikami Ojców Niepodległości.

Trzech nastolatków chciało przemalować tęczowe schody na barwy narodowe. Trafili do aresztu z ostatniej chwili
Trzech nastolatków chciało przemalować tęczowe schody na barwy narodowe. Trafili do aresztu

Jak podaje dziennik „Le Figaro”, w nocy z niedzieli na poniedziałek W centrum francuskiego Nantes trzech nastolatków w wieku od 16 do 17 lat zostało zatrzymanych przez policję, gdy próbowali przemalować tęczowe schody na francuskie barwy narodowe.

11 listopada. Tak 107 lat temu Polska odzyskała niepodległość z ostatniej chwili
11 listopada. Tak 107 lat temu Polska odzyskała niepodległość

11 listopada 1918 r. Rada Regencyjna przekazała Józefowi Piłsudskiemu władzę wojskową i naczelne dowództwo podległych jej wojsk polskich. To wydarzenie stało się symbolem odzyskania niepodległości.

REKLAMA

Spotkanie Solidarności i przedstawicieli pracodawców ws. problemów branży spożywczej

W czwartek 19 stycznia br. w warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ “S” odbyło się spotkanie przedstawicieli Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ “Solidarność” z przedstawicielami Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP).
 Spotkanie Solidarności i przedstawicieli pracodawców ws. problemów branży spożywczej
/ fot. Grzegorz Zawadzki / TS

W spotkaniu po stronie związkowej brali udział: przewodniczący Sekretariatu Spożywców Zbigniew Sikorski, Andrzej Nowacki, Stanisław Lubaś. Po stronie pracodawców: prezes Zarządu Małgorzata Skonieczna i wiceprezes Andrzej Gantner. 

W 2022 r. Sekretariat Spożywców NSZZ “S” podpisał w lipcu 2022r  z PFPŻ ZP porozumienie o wzajemnej współpracy, w ramach którego odbyło się tegoroczne spotkanie. Jego celem było przeanalizowanie aktualnej sytuacji w branży, która zmaga się z wieloma problemami. 

– Polska branża spożywcza wytwarza tyle produktów, że musi je eksportować. Niestety eksport żywności spadł o 30 procent. Nasze produkty nie są już konkurencyjne, na co mają wpływ wysokie ceny gazu i prądu. Producenci przerzucają koszty na klientów podnosząc ceny, a rynek nie jest w stanie ich zaakceptować – mówił nam po spotkaniu przewodniczący Sikorski. Jako przykład podał obecną sytuację na rynku masła, które opłaca się dziś sprowadzać do Polski z Niemiec, bo jest cena stała się wystarczająco konkurencyjna. 

Kolejnym tematem spotkania były pisma w sprawie rządowego wsparcia branży spożywczej w obliczu kryzysu energetycznego, które w październiku ubiegłego roku, szereg organizacji partnerów społecznych z branży rolno-spożywczej, w tym Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” wystosowało do premiera Morawieckiego. 

Sygnatariusze pisma zabiegali o zamrożenie cen energii i objęcie mechanizmem ceny gwarantowanej dużych firm przetwarzających i przechowujących żywność.  

– Niezastosowanie tych maksymalnych cen spowodowało, że wszystko jest coraz droższe. Pisaliśmy też, aby pomocą rządową objąć poszczególne branże, w szczególności duże firmy zatrudniające powyżej 250 pracowników. Na nasze pisma nie otrzymaliśmy do tej pory odpowiedzi, a z informacji, które posiadamy wynika, że te firmy nie otrzymały pomocy ze strony rządu. Zdecydowaliśmy, że wystąpimy o zwołanie w trybie pilnym posiedzenia Trójstronnego Zespołu ds. Branży Spożywczej, gdzie będziemy domagać się tych odpowiedzi – przekazał Zbigniew Sikorski.  

– Jako strona pracownicza podejmiemy też temat związany z automatyzacją i robotyzacją. Coraz częściej bowiem roboty zastępują pracowników, a firmy nie dają możliwości, aby zwalnianych pracowników przeszkolić, by mogli kontynuować pracę. Szczególnie dotyczy to zatrudnionych na czas określony, którzy po zwolnieniu pozostają z niczym – dodał.  

W czasie spotkania, Zbigniew Sikorski w imieniu Sekretariatu Spożywców, przedstawił też propozycję dotyczącą zapoczątkowania prac nad powstaniem ponadzakładowego układu branżowego. Została ona z zaciekawieniem przyjęta przez przedstawicieli pracodawców. 

– To temat, który będę chciał podjąć w nowej kadencji. Rozmawialiśmy kogo taki układ mógłby objąć, bo dziś nie można go skonstruować dla całej branży spożywczej. Poszczególne sektory znajdują się bowiem w różnej sytuacji. Chcemy skupić się na przygotowaniu projektu i wprowadzeniu tego układu w zycie w sektorze przemysłu piwowarskiego i cukrowniczego. To dla nas istotna sprawa, choć do tego jeszcze długa droga – stwierdził przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ “S”. 



 

Polecane
Emerytury
Stażowe