Przedstawiciel Dalajlamy odchodzi ze stanowiska. Władze Rosji uznały go za "zagranicznego agenta"

Główny lama Kałmucji Telo Tulku Rinpocze (Erdni-Basan Ombadykow) odszedł ze stanowiska po tym, jak władze Rosji uznały go za "zagranicznego agenta" - podała niezależna "Nowaja Gazieta.Jewropa". Duchowny jest przedstawicielem Dalajlamy w Federacji Rosyjskiej.
Kreml Przedstawiciel Dalajlamy odchodzi ze stanowiska. Władze Rosji uznały go za
Kreml / pixabay.com

Wcześniej duchowny publicznie skrytykował inwazję rosyjską na Ukrainę - przypomniała "NGJ" w sobotę wieczorem.

Ministerstwo sprawiedliwości Rosji, uznając go za "zagranicznego agenta" oświadczyło, że Telo Tulku Rinpocze "otwarcie wyrażał poparcie dla Ukrainy" i zaznaczyło, że duchowny jest obywatelem USA.

Głośny wywiad

W październiku 2022 r. w wywiadzie dla mediów lama określił wojnę jako "wielkie cierpienie". Ocenił, że strona ukraińska "broni swojego kraju" i że "trudno jest powiedzieć, że Rosja ma rację".

Po uznaniu go za "zagranicznego agenta" lama opublikował komunikat o swoim ustąpieniu. "W obecnej sytuacji uznaję za celowe przekazanie pełnomocnictw związanych ze stanowiskiem głównego lamy Kałmucji" - poinformował. Życzył mieszkańcom republiki i wszystkim buddystom w Federacji Rosyjskiej wytrwałości i męstwa, a także przestrzegania ideałów współczucia i niestosowania przemocy.

Erdni-Basan Ombadykow, urodzony w USA w rodzinie emigrantów z Kałmucji, nie ma obywatelstwa rosyjskiego. Pełnił od lat 90. XX w. funkcję głównego lamy Kałmucji, wchodzącej w skład FR republiki nad Morzem Kaspijskim. Jest oficjalnym przedstawiciela duchowego przywódcy tybetańskich buddystów Dalajlamy XIV w Rosji, Mongolii i krajach Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP).

Jak zauważa "NGJ", decyzja ministerstwa sprawiedliwości o nadaniu duchownemu statusu "zagranicznego agenta" jest przekroczeniem kolejnej bariery: oznacza, że "teraz +zagranicznym agentem+ może zostać w Rosji osoba na oficjalnym stanowisku o statusie niemal dyplomatycznym". Gazeta zauważa też, że krytykując inwazję Telo Tulku Rinpocze "podał w wątpliwość tożsamość religijną" liderów rosyjskiej wspólnoty buddyjskiej, która ma siedzibę w Buriacji. Organizacja ta na początku wojny poparła inwazję na Ukrainę.

Według "NGJ" antywojenne wypowiedzi Telo Tulku Rinpocze były uzgodnione z duchowym przywódcą buddyzmu tybetańskiego. Prawomocne mianowanie nowego głównego lamy Kałmucji wymagać będzie zgody Dalajlamy.

[WIDEO] Marginesy społeczne Burza po wypowiedzi byłego ministra PO Wiadomości
[WIDEO] "Marginesy społeczne" Burza po wypowiedzi byłego ministra PO

– To jest to rozdawnictwo, to jest tworzenie tych marginesów społecznych, w których się PiS wyspecjalizował – mówił w programie "Grafitti" na antenie Polsat News poseł Platformy Obywatelskiej Bartłomiej Sienkiewicz.

Aresztowanie dziennikarza WSJ w Rosji. Jest reakcja Białego Domu Wiadomości
Aresztowanie dziennikarza "WSJ" w Rosji. Jest reakcja Białego Domu

Nękanie amerykańskich obywateli przez rosyjskie władze jest absolutnie nie do przyjęcia - oznajmił w czwartek rzecznik Rady Bezpieczeństwa Narodowego (NSC) John Kirby, potępiając aresztowanie korespondenta "Wall Street Journal" Evana Gershkovicha. Sekretarz stanu Antony Blinken ponowił swoje ostrzeżenie o niebezpieczeństwach przebywania w Rosji dla obywateli USA.

Kłopoty polityków Konfederacji. Jest zawiadomienie do prokuratury Wiadomości
Kłopoty polityków Konfederacji. Jest zawiadomienie do prokuratury

Robert Bąkiewicz poinformował na Twitterze, że spółka TVMN złożyła zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa przez polityków Konfederacji.

Daniel Obajtek powołany na prezesa PKN Orlen na kolejną kadencję Wiadomości
Daniel Obajtek powołany na prezesa PKN Orlen na kolejną kadencję

Daniel Obajtek został w czwartek powołany na prezesa zarządu PKN Orlen na kolejną trzyletnią kadencję - podała w czwartek spółka w komunikacie giełdowym.

[WIDEO] A może alfons? Poseł PO obraźliwie o Januszu Kowalskim. Jest odpowiedź polityka Wiadomości
[WIDEO] "A może alfons?" Poseł PO obraźliwie o Januszu Kowalskim. Jest odpowiedź polityka

– Pani poseł szuka pomysłu na wyróżnienie się, bo rzeczywiście nie ma nic merytorycznego do zaproponowania wyborcom ze swojego okręgu – tak Janusz Kowalski skomentował obraźliwe nagranie, jakie na jego temat opublikowała poseł PO Marta Wcisło.

Rekompensata dla Polski z UE. Jest komentarz Beaty Szydło Wiadomości
Rekompensata dla Polski z UE. Jest komentarz Beaty Szydło

Polska dostanie rekompensatę finansową od UE za straty wywołane importem ukraińskiego zboża. Głos na ten temat zabrała europoseł Beata Szydło.

Daily Telegraph: Powinniśmy wzmacniać więzi z Polską. To nowa potęga Europy Wiadomości
"Daily Telegraph": Powinniśmy wzmacniać więzi z Polską. To nowa potęga Europy

Jeśli Wielka Brytania będzie chciała odbudowywać więzi z Europą, powinna to robić poprzez kraje takie jak Polska czy Słowacja. Znacznie lepiej rozumieją one wspólne wyzwania, a Polska staje się nowym europejskim mocarstwem - pisze w czwartek dziennik "Daily Telegraph".

Zapytano Lewandowskiego o Świątek. Piłkarz nie krył zaskoczenia Wiadomości
Zapytano Lewandowskiego o Świątek. Piłkarz nie krył zaskoczenia

Zabawne obrazki, które są zwane powszechnie "memami", są również tworzone w kontekście dwójki ambasadorów polskiego sportu – Igi Świątek i Roberta Lewandowskiego. To właśnie na ich temat pytanie otrzymał kapitan reprezentacji Polski.

Bizneswoman miała przebierać się za policjantkę i napadać z partnerem ludzi w ich domach [WIDEO] Wiadomości

Reporterzy „Magazynu śledczego Anity Gargas” na tropie bizneswoman, która miała podawać się za policjantkę i wraz z partnerem napadać ludzi w domach. W tle skandaliczne zaniedbania, których mieli dopuszczać się prawdziwi policjanci oraz bierność prokuratury.

Stan zdrowia papieża Franciszka. Nowe informacje Wiadomości
Stan zdrowia papieża Franciszka. Nowe informacje

Papież Franciszek, przebywający w rzymskiej klinice Gemelli z powodu infekcji dróg oddechowych, pozostanie tam jeszcze prawdopodobnie dwa lub trzy dni - podał włoski dziennik "La Stampa".