Katolickie Stowarzyszenie Lekarzy Polskich opublikowało stanowisko dotyczące pomocnictwa w aborcji farmakologicznej i jej promowania. Stowarzyszenie zwraca uwagę na problem działalności w Polsce zorganizowanej grupy, która w sposób nielegalny dostarcza matkom środki poronne i doprowadza w ten sposób do śmierci wielu nienarodzonych dzieci. Lekarze wskazują też na zagrożenie dla życia i zdrowia kobiet, które wiąże się z zażywaniem pigułek poronnych. Sygnatariusze stanowiska domagają się również podjęcia natychmiastowych działań w celu powstrzymania opisywanego procederu. Stowarzyszenie przypomina też o opracowanym przez Instytut Ordo Iuris poradniku dla śledczych dotyczącym ścigania pomocnictwa w aborcji farmakologicznej.
lekarz Ordo Iuris: „Domagamy się respektowania zakazu pomocy w aborcji” – stanowisko Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy Polskich
lekarz / pixabay.com

Lekarze podkreślają, że działalność osób rozprowadzających w Polsce pigułki poronne często nie spotyka się z adekwatną reakcją organów ścigania. Stowarzyszenie zwraca uwagę na sprawę Justyny Wydrzyńskiej, która stanęła przed sądem za przekazanie kobiecie środków poronnych. Instytut Ordo Iuris uczestniczy w tym postępowaniu jako organizacja społeczna. Organy ścigania zajęły się sprawą po zgłoszeniu jej do prokuratury przez męża kobiety, której działaczka Aborcyjnego Dream Teamu udostępniła tabletki.

- Organizacja bez żadnych przeszkód dostarcza matkom środki wywołujące aborcję farmakologiczną umożliwiając im zabicie dziecka przed jego urodzeniem, a więc czynnie uczestniczy w zabójstwach prenatalnych – pisze Stowarzyszenie.

Sygnatariusze stanowiska przypominają też, że „aborcja jest zabójstwem dziecka w prenatalnej fazie rozwoju”. Zwracają również uwagę na negatywne skutki dla zdrowia kobiet zażywających środki poronne, a nawet na zagrożenie dla ich życia.

- Aborcja farmakologiczna brutalnie zakłócając w organizmie matek wrażliwe mechanizmy służące ochronie fizjologicznego stanu ciąży, wywołuje u nich dolegliwości, przyczynia się do powstania poważnych powikłań: zakażeń, krwotoków, także zgonów. Powoduje w przyszłości zaburzenia płodności, przewlekłą depresję z poczuciem winy – napisano w oświadczeniu.

Stowarzyszenie zaznacza również, że Aborcyjny Dream Team „kłamliwie zapewnia o bezpieczeństwie aborcji wykonywanej w domu środkami zawierającymi Mifepriston i Misoprostol”. Lekarze zauważają, że substancje te nie zostały w Polsce dopuszczone do obrotu w tym celu. Podkreślają też, że w samych ulotkach dołączonych do tych środków znajduje się informacja o ich możliwej szkodliwości.

Organizacja wskazuje, że „powołaniem lekarza jest ochrona zdrowia i życia ludzkiego”. Sygnatariusze stanowiska żądają „respektowania istniejącego prawnego zakazu pomocy w przeprowadzaniu aborcji, w tym zablokowania możliwości reklamy w mediach”.

- Domagamy się natychmiastowego powstrzymania niezgodnej z obowiązującym prawem działalności w Polsce organizacji dostarczających matkom w sposób masowy środki służące wywołaniu aborcji farmakologicznych – pisze Stowarzyszenie.

Lekarze przypominają również o przygotowanym przez Ordo Iuris poradniku dla śledczych na temat nielegalnej dystrybucji środków poronnych. Stowarzyszenie zauważa, że „poradnik zawiera treść zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez administratorów stron internetowych, za których pośrednictwem aborcyjni aktywiści rozprowadzają tabletki poronne i organizują wyjazdy kobiet w ciąży do zagranicznych klinik aborcyjnych”.

W stanowisku przypomniano również tekst adw. Pawła Szafrańca z Centrum Interwencji Procesowej Ordo Iuris opublikowany na stronie Instytutu w kwietniu 2021 r. Jego autor opisuje wywiad jakiego Natalia Broniarczyk z Aborcyjnego Dream Teamu udzieliła serwisowi gazeta.pl. Aktywistka chwali się w nim pomocnictwem w procederze aborcji farmakologicznej.

Stanowisko podpisało 37 lekarzy różnych specjalności. Wśród sygnatariuszy są przedstawiciele Rady Naukowej Instytutu Ordo Iuris – prof. Alina Midro i prof. Bogdan Chazan.

PRZECZYTAJ CAŁE STANOWISKO - LINK

Przystanek na granicy polsko-białoruskiej punktem przerzutu nielegalnych imigrantów? Sołtys alarmuje Wiadomości

Profil "Służby w akcji" poinformował w mediach społecznościowych o sytuacji, która ma mieć miejsce w Czerlonce w gminie Białowieża (woj. podlaskie). Powołuje się przy tym na Annę Borowską-Berend, która jest sołtysem Czerlonki i radną gminy Białowieża. Zapytaliśmy ją o szczegóły.

Zginęło ośmiu izraelskich żołnierzy z ostatniej chwili
Zginęło ośmiu izraelskich żołnierzy

W wybuchu opancerzonego transportera na południu Strefy Gazy zginęło w sobotę ośmiu izraelskich żołnierzy – poinformowały Siły Obronne Izraela.

Michał Probierz zabrał głos na temat składu na Holandię Wiadomości
Michał Probierz zabrał głos na temat składu na Holandię

Trener piłkarskiej reprezentacji Polski Michał Probierz przyznał w Hamburgu przed niedzielnym meczem z Holandią w grupie D mistrzostw Europy, że "ma już w głowie wyjściowy skład". Jak jednak dodał, dopiero wieczorem podejmie decyzję ws. kontuzjowanego ostatnio Pawła Dawidowicza.

Biden kontra Trump: znamy szczegóły pierwszej debaty prezydenckiej gorące
Biden kontra Trump: znamy szczegóły pierwszej debaty prezydenckiej

Półtorej godziny debaty bez publiczności i z ograniczonym czasem wypowiedzi, to ramy pierwszej debaty wyborczej pomiędzy prezydentem USA Joe Bidenem a Donaldem Trumpem, która odbędzie się 27 czerwca - przekazała w sobotę telewizja CNN, która organizuje tę dyskusję.

Czy na księżycu Saturna istnieje życie? Wiadomości
Czy na księżycu Saturna istnieje życie?

Naukowcy planują dowiedzieć się, czy na jednym z księżyców Saturna istnieje życie. Odkrycie wody na Enceladusie podekscytowało świat nauki i z tego powodu do 2040 robot-sonda zbada, czy na tym księżycu znajdują się ślady życia.

Tragedia w Warszawie: utonęła młoda kobieta Wiadomości
Tragedia w Warszawie: utonęła młoda kobieta

W jeziorku w parku Szczęśliwickim w Warszawie znaleziono zwłoki młodej kobiety. Z kolei w okolicy mostu Siekierkowskiego przewróciła się żaglówka z dwoma żeglarzami na pokładzie.

IMGW ostrzega: nadciągają burze Wiadomości
IMGW ostrzega: nadciągają burze

Dla województw opolskiego, dolnośląskiego, pomorskiego, warmińsko-mazurskiego oraz kujawsko-pomorskiego wydano ostrzeżenia meteorologiczne pierwszego stopnia przed burzami. Wystąpią tam również silne opady deszczu - poinformowała PAP synoptyczka IMGW Anna Wożniak.

Katarzyna Kotula chce przekonywać PSL do tęczowych rodzin polityka
Katarzyna Kotula chce przekonywać PSL do "tęczowych rodzin"

Podjęłam decyzję o skierowaniu dokumentów rządowego projektu o związkach partnerskich do wykazu prac legislacyjnych - powiedziała ministra ds. równości Katarzyna Kotula. Dodała, że będzie rozmawiać z PSL o szczegółach projektu m.in. o uregulowaniu sytuacji dzieci w "tęczowych rodzinach".

Media: Rząd Kosowa szykuje Serbom katastrofę humanitarną z ostatniej chwili
Media: Rząd Kosowa szykuje Serbom katastrofę humanitarną

"Prisztina szykuje zamieszkującym Kosowo Serbom prawdziwą katastrofę humanitarną" – ostrzegł w sobotę serbski dziennik "Politika" w odniesieniu do rocznicy podjęcia przez władze Kosowa decyzji o zakazie wwozu towarów z terytorium Serbii, w tym leków czy produktów żywnościowych.

Będzie zakaz hodowli zwierzat na futro? Gasiuk-Pihowicz ujawnia założenia polityka
Będzie zakaz hodowli zwierzat na futro? Gasiuk-Pihowicz ujawnia założenia

Projekt ustawy o ochronie zwierząt zakłada odszkodowania dla hodowców oraz odprawy dla pracowników ferm futerkowych - powiedziała w sobotę w Programie Trzecim Polskiego Radia Kamila Gasiuk-Pihowicz (KO), komentując poselski projekt dot. zakazu chowu i hodowli zwierząt na futro.

lekarz / pixabay.com

PRZECZYTAJ CAŁE STANOWISKO - LINK