loading
Proszę czekać...
Głodny jak pacjent. Kontrole wykazały nieprawidłowości w 71% firm przygotowujących żywność dla instytucji
Opublikowano dnia 23.03.2018 07:19
Od lat do większości placówek żywienia zbiorowego w kraju posiłki dostarczają firmy cateringowe. A te często zamiast stawiania na jakość, wybierają oszczędności. Tracą najsłabsi, czyli podopieczni placówek.

fot. Tomasz Gutry, Tygodnik Solidarność
Barbara Michałowska

Posiłek dla dzieci w żłobku. Według jadłospisu: masło, kakao, sałatka owocowa z jogurtem naturalnym. W rzeczywistości na stołach dzieci lądują: miks tłuszczowy, napój kakaowy typu instant oraz produkt jogurtopodobny. 

Zamienniki gorszej jakości
Inny przykład. Szkoła. Według jadłospisu w tygodniu miały być podane: 3 dania mięsne, jedno danie rybne, jedno jarskie, codziennie porcja warzyw i owoców, a także kompot. Zamiast tego do placówki trafiły: 3 dania jarskie, 2 mięsne, raz marchewka z groszkiem i 3 razy herbata owocowa. 

Takie m.in. przykłady spotkali podczas kontroli pracownicy Inspekcji Handlowej, która pod koniec stycznia przedstawiła wyniki z kontroli przeprowadzonej w ubiegłym roku. Inspekcja Handlowa sprawdziła 83 firmy cateringowe, które przygotowują posiłki dla 282 instytucji. Firmy te dostarczają posiłki m.in. do szpitali, szkół, domów dziecka czy żłobków. Inspekcja Handlowa doszukała się nieprawidłowości w działaniach ponad 71 proc. firm.

Przedsiębiorcy zaniżali wielkość dań, nawet o kilkadziesiąt procent, nie informowali o alergenach zawartych w posiłkach, a w magazynach niektórych przedsiębiorców znaleziono przeterminowane produkty. Wątpliwości kontrolerów wzbudzał też stan czystości niektórych pomieszczeń, w których przechowywano żywność.
  
Inspekcja Handlowa przeprowadzała podobną kontrolę dwa lata temu. Wtedy wyniki były podobne. 

Oszczędności przede wszystkim
Władze miast już od kilkunastu lat rezygnują z kuchni w szkołach czy szpitalach. Samorządy nie kryją powodu takich decyzji  – robią to w dużej mierze z oszczędności. Kiedy kuchnie się zamykają, protestują nie tylko ich pracownicy, ale także rodzice podopiecznych placówek. Boją się, że firmom zewnętrznym nie będzie aż tak zależało na jakości serwowanych posiłków. Okazuje się, że często mają rację...



Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer
Związek
więcej
Wideo "Konstytucja dla obywateli, nie dla elit". Wywiad z Ewą Tomaszewską
Blogi
avatar
Jerzy
Bukowski

Obrotowi "chłopi z Marszałkowskiej"
Jedynym zmartwieniem Władysława Kosiniaka-Kamysza jest przekroczenie progu wyborczego.
avatar
Ryszard
Czarnecki

Frekwencja wyborcza w Polsce wyższa niż w Holandii Timmermansa
Polecam lekturę spisanej wersji wywiadu radiowego ,jakiego udzieliłem PR 24. Rozmowę przeprowadził redaktor Grzegorz Jankowski.
avatar
Graf
Zero

[Grafzero vlog] #4 Relacja z 44 FPFF w Gdyni: "Ukryta gra" i "Boże Ciało"
Czwarty dzień gdyńskiego festiwalu

Drogi Użytkowniku,

Nasz Serwis korzysta z plików cookies. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem, przeglądanie Serwisu z otwartym komunikatem) bez zmian ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na:
• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.

• na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ten rodzaj plików cookies pozwala nam na dopasowanie treści dostępnych w Serwisie do Twoich preferencji, utrzymywania sesji po zalogowaniu oraz zapewnienia optymalnej funkcjonalności Serwisu. Więcej o plikach cookies i sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych dowiesz się w naszej Polityce prywatności.