Olga Tokarczuk, żarliwy "obrońca demokracji" nazywająca Polaków "mordercami Żydów" z Noblem

Pisarka Olga Tokarczuk została uhonorowana Nagrodą Nobla wraz z Peterem Handke. Akademia Szwedzka miała przyznać Tokarczuk nagrodę za: "narracyjną wyobraźnię, która wraz z encyklopedyczną pasją reprezentuje przekraczanie granic, jako formę życia"
 Olga Tokarczuk, żarliwy "obrońca demokracji" nazywająca Polaków "mordercami Żydów" z Noblem
/ screen YouTube
Tokarczuk w NYT: "Dzisiejsze wiadomości w Polsce wydają się być nowym potworem Frankensteina"
O. Tokarczuk: Nie miałabym nic przeciwko by WOŚP ogłosił się narodem. Chętnie zostałabym jego obywatelką
[video] W. Gadowski: "Mam problem z Olgą Tokarczuk. Nie za darmo te nagrody są wręczane, oj nie..."

Bibliografia Olgi Tokarczuk:

1989: Miasto w lustrach, tom poetycki
1993: Podróż ludzi Księgi
1995: E.E.
1996: Prawiek i inne czasy
1997: Szafa
1998: Dom dzienny, dom nocny
2000: Opowieści wigilijne, razem z Jerzym Pilchem i Andrzejem Stasiukiem
2001: Lalka i perła
2001: Gra na wielu bębenkach
2004: Ostatnie historie
2006: Anna In w grobowcach świata
2007: Bieguni
2009: Prowadź swój pług przez kości umarłych
2012: Moment niedźwiedzia, zbiór esejów
2014: Księgi Jakubowe
2017: Zgubiona dusza
2018: Opowiadania bizarne 

- Wymyśliliśmy historię Polski jako kraju tolerancyjnego, otwartego, jako kraju, który nie splamił się niczym złym w stosunku do swoich mniejszości. Tymczasem robiliśmy straszne rzeczy jako kolonizatorzy, większość narodowa, która tłumiła mniejszość, jako właściciele niewolników czy mordercy Żydów


- mówiła po otrzymaniu nagrody Nike Info Olga Tokarczuk

- Populiści używają języka, który jest bardziej agresywny i bardziej nienawistny. Sięgają po kozła ofiarnego. W Polsce kozłami ofiarnymi są tzw. zwariowani lewicowcy, miłośnicy queer, Niemcy, Żydzi, marionetki Unii Europejskiej, feministki, liberałowie i każdy, kto wspiera imigrantów.

Dodajmy do tego ciszę i cynizm kleru, niezdarną, agresywną propagandę telewizji państwowej, zgodę policji na ekscesy antysemickie, publiczne demonstracje dehumanizujące "wrogów narodu", oczernianie władzy sądowniczej i niewybaczalne zniszczenie środowiska…
(...)
Władze polskie jednak uczyniły podział Polaków swoim głównym zadaniem. Agresja wisi w powietrzu


- pisała w felietonie dla New York Times

Pisarka fotografowała się również na tle instalacji Karoliny Jaklewicz przedstawiającej transformację katolickiego krzyża w swastykę

Źródło: Onet.pl, TVP,info, Wikipedia

cyk

Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

POLECANE
Balony rozpoznania radarowego od USA za miliard dolarów. Szef MON podpisał umowę z ostatniej chwili
Balony rozpoznania radarowego od USA za miliard dolarów. Szef MON podpisał umowę

Polskie wojsko otrzyma cztery aerostaty radarowej obserwacji obiektów w powietrzu i na powierzchni. Wicepremier, szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz podpisał w środę w tej sprawie umowę wartości 960 mln dol. netto.

„Więcej widzów niż TVN24”. Danuta Holecka ogłasza sukces z ostatniej chwili
„Więcej widzów niż TVN24”. Danuta Holecka ogłasza sukces

Danuta Holecka, była szefowa „Wiadomości”, a od kilku miesięcy główna prezenterka programu informacyjnego „Dzisiaj” na antenie Telewizji Republika, podzieliła się z widzami informacjami o rosnącej oglądalności.

Irlandia: Premier Harris ogłosił uznanie Palestyny za państwo z ostatniej chwili
Irlandia: Premier Harris ogłosił uznanie Palestyny za państwo

Premier Irlandii Simon Harris ogłosił w środę uznanie Palestyny za państwo. Decyzja formalnie wejdzie w życie – podobnie jak w przypadku tych ogłoszonych równolegle przez Norwegię i Hiszpanię – 28 maja.

Zaskakujące unijne dane: Niemcy emigrują do Polski gorące
Zaskakujące unijne dane: Niemcy emigrują do Polski

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że wśród cudzoziemców z Unii Europejskiej przybywających do Polski najwięcej jest Niemców.

Rosja zmienia granice. To naruszenie prawa międzynarodowego pilne
Rosja zmienia granice. To naruszenie prawa międzynarodowego

Rząd Rosji, bez uzgodnienia z władzami Finlandii i Litwy, postanowił zmienić przebieg granicy z tymi państwami na Morzu Bałtyckim – poinformowało Radio Swoboda. Helsinki zaapelowały do Moskwy o przestrzeganie prawa międzynarodowego, w szczególności konwencji ONZ o prawie morza.

Portugalia ogłasza plan budowy nowego megalotniska  Wiadomości
Portugalia ogłasza plan budowy nowego megalotniska 

Jak podają branżowe media, władze Portugalii podjęły ostateczną decyzję ws. budowy nowego, wielkiego portu lotniczego dla Lizbony. Informację przekazał premier Portugalii Luís Montenegro. 

Co z religią w szkole? Oświatowa Solidarność zaniepokojona z ostatniej chwili
Co z religią w szkole? Oświatowa Solidarność zaniepokojona

Rozporządzenie Ministerstwa Edukacji o zmianie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach w praktyce prowadzi do wyprowadzania lekcji religii ze szkół. Tysiące nauczycieli katechetów niepokoi się o swoją pracę.

Wraca skandal z Tomaszem Lisem: „Złapał ją za twarz, przycisnął do ściany, pocałował” Wiadomości
Wraca skandal z Tomaszem Lisem: „Złapał ją za twarz, przycisnął do ściany, pocałował”

Portal Wirtualna Polska ujawnia kompromitujące przykłady nagannych zachowań byłego red. naczelnego „Newsweeka”, które zostały opisane przez prokuratorów w dokumentach. Mimo szokujących zeznań świadków dochodzenie ws. dziennikarza zostało umorzone z powodu przedawnienia karalności czynu.

Znany polityk PiS zawieszony. Jest wniosek o wykluczenie go z partii z ostatniej chwili
Znany polityk PiS zawieszony. Jest wniosek o wykluczenie go z partii

Wobec kolejnych, oburzających doniesień medialnych prezes PiS Jarosław Kaczyński podjął decyzję o zawieszeniu Grzegorza Tobiszowskiego w prawach członka partii i wystąpił do rzecznika dyscypliny partyjnej z wnioskiem zmierzającym do jego wykluczenia ze struktur PiS – poinformował rzecznik partii Rafał Bochenek.

Zobacz zwiastun nowego serialu Rachonia i Cenckiewicza. Zaskakujący tytuł produkcji [WIDEO] gorące
Zobacz zwiastun nowego serialu Rachonia i Cenckiewicza. Zaskakujący tytuł produkcji [WIDEO]

Szef wydawców Telewizji Republika Jarosław Olechowski zapowiedział powstanie nowego serialu dokumentalnego, odsłaniającego kulisy rosyjskich wpływów i pracy moskiewskiej agentury w Polsce. 

REKLAMA

Olga Tokarczuk, żarliwy "obrońca demokracji" nazywająca Polaków "mordercami Żydów" z Noblem

Pisarka Olga Tokarczuk została uhonorowana Nagrodą Nobla wraz z Peterem Handke. Akademia Szwedzka miała przyznać Tokarczuk nagrodę za: "narracyjną wyobraźnię, która wraz z encyklopedyczną pasją reprezentuje przekraczanie granic, jako formę życia"
 Olga Tokarczuk, żarliwy "obrońca demokracji" nazywająca Polaków "mordercami Żydów" z Noblem
/ screen YouTube
Tokarczuk w NYT: "Dzisiejsze wiadomości w Polsce wydają się być nowym potworem Frankensteina"
O. Tokarczuk: Nie miałabym nic przeciwko by WOŚP ogłosił się narodem. Chętnie zostałabym jego obywatelką
[video] W. Gadowski: "Mam problem z Olgą Tokarczuk. Nie za darmo te nagrody są wręczane, oj nie..."

Bibliografia Olgi Tokarczuk:

1989: Miasto w lustrach, tom poetycki
1993: Podróż ludzi Księgi
1995: E.E.
1996: Prawiek i inne czasy
1997: Szafa
1998: Dom dzienny, dom nocny
2000: Opowieści wigilijne, razem z Jerzym Pilchem i Andrzejem Stasiukiem
2001: Lalka i perła
2001: Gra na wielu bębenkach
2004: Ostatnie historie
2006: Anna In w grobowcach świata
2007: Bieguni
2009: Prowadź swój pług przez kości umarłych
2012: Moment niedźwiedzia, zbiór esejów
2014: Księgi Jakubowe
2017: Zgubiona dusza
2018: Opowiadania bizarne 

- Wymyśliliśmy historię Polski jako kraju tolerancyjnego, otwartego, jako kraju, który nie splamił się niczym złym w stosunku do swoich mniejszości. Tymczasem robiliśmy straszne rzeczy jako kolonizatorzy, większość narodowa, która tłumiła mniejszość, jako właściciele niewolników czy mordercy Żydów


- mówiła po otrzymaniu nagrody Nike Info Olga Tokarczuk

- Populiści używają języka, który jest bardziej agresywny i bardziej nienawistny. Sięgają po kozła ofiarnego. W Polsce kozłami ofiarnymi są tzw. zwariowani lewicowcy, miłośnicy queer, Niemcy, Żydzi, marionetki Unii Europejskiej, feministki, liberałowie i każdy, kto wspiera imigrantów.

Dodajmy do tego ciszę i cynizm kleru, niezdarną, agresywną propagandę telewizji państwowej, zgodę policji na ekscesy antysemickie, publiczne demonstracje dehumanizujące "wrogów narodu", oczernianie władzy sądowniczej i niewybaczalne zniszczenie środowiska…
(...)
Władze polskie jednak uczyniły podział Polaków swoim głównym zadaniem. Agresja wisi w powietrzu


- pisała w felietonie dla New York Times

Pisarka fotografowała się również na tle instalacji Karoliny Jaklewicz przedstawiającej transformację katolickiego krzyża w swastykę

Źródło: Onet.pl, TVP,info, Wikipedia

cyk


Oceń artykuł
Wczytuję ocenę...

 

Polecane
Emerytury
Stażowe