loading
Proszę czekać...
reklama_pozioma
Olga Tokarczuk, żarliwy "obrońca demokracji" nazywająca Polaków "mordercami Żydów" z Noblem
Opublikowano dnia 10.10.2019 13:08
Pisarka Olga Tokarczuk została uhonorowana Nagrodą Nobla wraz z Peterem Handke. Akademia Szwedzka miała przyznać Tokarczuk nagrodę za: "narracyjną wyobraźnię, która wraz z encyklopedyczną pasją reprezentuje przekraczanie granic, jako formę życia"

screen YouTube
Tokarczuk w NYT: "Dzisiejsze wiadomości w Polsce wydają się być nowym potworem Frankensteina"
O. Tokarczuk: Nie miałabym nic przeciwko by WOŚP ogłosił się narodem. Chętnie zostałabym jego obywatelką
[video] W. Gadowski: "Mam problem z Olgą Tokarczuk. Nie za darmo te nagrody są wręczane, oj nie..."

Bibliografia Olgi Tokarczuk:

1989: Miasto w lustrach, tom poetycki
1993: Podróż ludzi Księgi
1995: E.E.
1996: Prawiek i inne czasy
1997: Szafa
1998: Dom dzienny, dom nocny
2000: Opowieści wigilijne, razem z Jerzym Pilchem i Andrzejem Stasiukiem
2001: Lalka i perła
2001: Gra na wielu bębenkach
2004: Ostatnie historie
2006: Anna In w grobowcach świata
2007: Bieguni
2009: Prowadź swój pług przez kości umarłych
2012: Moment niedźwiedzia, zbiór esejów
2014: Księgi Jakubowe
2017: Zgubiona dusza
2018: Opowiadania bizarne 

- Wymyśliliśmy historię Polski jako kraju tolerancyjnego, otwartego, jako kraju, który nie splamił się niczym złym w stosunku do swoich mniejszości. Tymczasem robiliśmy straszne rzeczy jako kolonizatorzy, większość narodowa, która tłumiła mniejszość, jako właściciele niewolników czy mordercy Żydów


- mówiła po otrzymaniu nagrody Nike Info Olga Tokarczuk

- Populiści używają języka, który jest bardziej agresywny i bardziej nienawistny. Sięgają po kozła ofiarnego. W Polsce kozłami ofiarnymi są tzw. zwariowani lewicowcy, miłośnicy queer, Niemcy, Żydzi, marionetki Unii Europejskiej, feministki, liberałowie i każdy, kto wspiera imigrantów.

Dodajmy do tego ciszę i cynizm kleru, niezdarną, agresywną propagandę telewizji państwowej, zgodę policji na ekscesy antysemickie, publiczne demonstracje dehumanizujące "wrogów narodu", oczernianie władzy sądowniczej i niewybaczalne zniszczenie środowiska…
(...)
Władze polskie jednak uczyniły podział Polaków swoim głównym zadaniem. Agresja wisi w powietrzu


- pisała w felietonie dla New York Times

Pisarka fotografowała się również na tle instalacji Karoliny Jaklewicz przedstawiającej transformację katolickiego krzyża w swastykę

Źródło: Onet.pl, TVP,info, Wikipedia

cyk
Wydarzenia
więcej
Opinie
więcej
Najnowszy numer
Związek
więcej
Wideo Prof. Romuald Szeremietiew: Polska może wrócić do pozycji mocarstwowej
Blogi
avatar
Prawy
Sierpowy Mikroblog

Serial o KRS, czyli kolejny sezon rozpoczety.
Serial o KRS w reżyserii Totalnej Opozycji zaczął właśnie kolejny sezon.\n\nTym razem do grona producentów dołączyła Rosja. Już ten fakt powinien zaświecić wszelkie lampki ostrzegawcze w sztabach opozycji, ale gdzie tam!\n\nOni nawet z tego się ucieszyli! Popatrzcie europejczycy! Taka potęga nawet zauważyła łamanie praworządności w Polsce!!! A PIS tylko dąży wbrew wszystkiemu do izolowania Polski na arenie świata! PiS PiS PiSssssssssssss....
avatar
Jerzy
Bukowski

Jerzy Bukowski: Odważne wystąpienie Turskiego
Godnie, uczciwie i ostro potępił reżim, któremu przez wiele lat wiernie służył.
avatar
Prawy
Sierpowy Mikroblog

Prawy Sierpowy: Zatrzymać zło aby uratować duszę
Dziś 27 stycznia 2020 roku obchodzimy rocznicę wyzwolenia obozu koncentracyjnego w Oświęcimiu Brzezince. Na świecie żyje już coraz to mniejsza liczba ocalonych z tej fabryki śmierci. Zawsze kiedy myślę o tych czasach wzdraga mną myśl o tym jak bardzo źli ludzie zawiadywali tym obozem? Jak bardzo człowiek musi się wyzbyć sumienia, serca czy zwykłej ludzkiej wrażliwości aby stać się bestią?

Drogi Użytkowniku,

Nasz Serwis korzysta z plików cookies. Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem, przeglądanie Serwisu z otwartym komunikatem) bez zmian ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na:
• przetwarzanie danych osobowych przez Tysol Sp. z o.o. i naszych zaufanych partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć, niezależnie od zgód wyrażonych na pozostałe rodzaje przetwarzania danych. Dowiedz się więcej o zgodzie marketingowej w naszej Polityce prywatności / Cofnij zgodę.

• na zapisywanie plików cookies w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ten rodzaj plików cookies pozwala nam na dopasowanie treści dostępnych w Serwisie do Twoich preferencji, utrzymywania sesji po zalogowaniu oraz zapewnienia optymalnej funkcjonalności Serwisu. Więcej o plikach cookies i sposobie przetwarzania Twoich danych osobowych dowiesz się w naszej Polityce prywatności.